Tilaa RSS-syöte Lisätietoa RSS-syötteistä

Luomu vie kiertotaloutta eteenpäin

Ravinteiden kierrättäminen on olennainen osa luonnonmukaista maataloutta. Koska luomuviljelyssä ei käytetä mineraalilannoitteita, luomuviljelijät ovat joutuneet kehittämään ravinteiden kierrätykseen perustuvaa lannoitusta. Luomutuotannossa toteutetaan mallikelpoisia kestävän ravinnekierron menetelmiä, joita voidaan hyödyntää myös tavanomaisessa maataloudessa. Palkokasvit typentuottajina Luonnonmukaisessa maataloudessa ravinteiden saanti perustuu pitkälti biologiseen typensidontaan, karjanlannan hyödyntämiseen ja omavaraiseen rehuntuotantoon, jotka muodostavat luomutuotannon ravinnesysteemin perustan. Luomutilojen viljelykierto suunnitellaan... Lue lisää »

Luomuviljely vähensi typpikuormitusta vesiin pitkäaikaisessa kenttäkokeessa

Luomuviljely vähensi vesistöjen typpikuormitusta verrattuna tavanomaiseen viljelyyn. Luken monivuotisessa kokeessa kuormitus väheni sekä pinta-alaa että tuotettua satoa kohti. Viljelykierron sisältämällä nurmella oli suuri vaikutus kuormitukseen ja satoon. Luomuviljelyn ja tavanomaisen tuotannon vesistökuormituksia alettiin tutkia Toholammin huuhtoutumiskentällä vuonna 1997. Keski-Pohjanmaalla sijaitsevalle hietamaan kentälle perustettiin neljä 4-vuotista kotieläintilan viljelykiertoa: kolme luomua ja yksi tavanomainen. Vuonna 2001 lopetettiin... Lue lisää »

Luonnonmukaisesti ja tavanomaisesti tuotetun maidon rasvahappokoostumuksessa on eroa

Meta-analyysi osoittaa, että luonnonmukaisesti tuotetussa maidossa on enemmän terveydelle edullisia rasvahappoja kuin tavanomaisesti tuotetussa. Runsas laitumen ja nurmipalkokasvien käyttö luomulehmien ruokinnassa vaikuttaa maidon koostumukseen suotuisasti. Luonnonmukaisesti tuotettujen elintarvikkeiden kysyntä kasvaa Suomessa ja muualla maailmassa. Ympäristöystävällisyyden ja eettisyyden lisäksi luomutuotteisiin yhdistetään usein mielikuva terveellisyydestä. Luonnonmukaisesti tuotettuun maitoon liittyvät terveysväittämät perustuvat muun muassa siihen, että luonnonmukainen tuotanto... Lue lisää »

Tavanomaisen ja luomulihan väliset koostumuserot: systemaattinen aineistokatsaus ja meta-analyysi

TUTKITTUA TIETOA: Luomun kysynnän kasvu johtuu osittain kuluttajien käsityksestä, että luomuruoka on tavanomaista ruokaa ravintoainepitoisempaa. Erityisesti tavanomaisen ja luomulihan ravintosisältöä koskevia systemaattisia aineistokatsauksia ei ole tehty. Esittelemme tässä tutkimuksessa 67:n tavanomaisia ja luomulihatuotteita vertaavien julkaistujen tutkimusten meta-analyysin tulokset. Lue lisää »

Luomumaidossa korkeammat pitoisuudet monityydyttymättömiä ja n-3 rasvahappoja, konjugoitua linolihappoa, α-tokoferolia ja rautaa, mutta alhaisemmat pitoisuudet jodia ja seleeniä: systemaattinen kirjallisuuskatsaus ja meta- ja redundanssianalyysi

TUTKITTUA TIETOA: Luomumaidon kysynnän kasvu johtuu osittain kuluttajien käsityksestä, että se olisi ravintoainepitoisempaa. On kuitenkin paljon epätietoisuutta siitä, vaikuttavatko luomun tuotantotapaohjeet maidon laatuun. Tässä raportissa esitetään 170 tavanomaisen ja luomulehmänmaidon ravintoainekoostumusta verranneen julkaistun tutkimuksen meta-analyysin tulokset. Lue lisää »

Viljelykiertojen vertailussa voittajina luomu ja biokaasu

TUTKITTUA TIETOA: Kuinka viljelyn ravinnehuolto järjestetään tehokkaasti ja kestävästi? Tanskassa tutkittiin kolmen erilaisen luomuviljelyn toteutustavan hiilijalanjälkeä. Tiloilla toteutettujen pitkäaikaisten kenttäkokeiden perusteella apilanurmen biokaasutus päihitti vertailussa apilanurmen muokkauksen maahan, lietelannan käytön, tavanomaisen viljelyn ja lannoittamattomuuden. Lue lisää »

Luomuviljelyssä tavanomaista pienempiä typpipäästöjä

TUTKITTUA TIETOA: Seinen alueella Pohjois-Ranskassa vertailtiin tavanomaisen ja luomuviljelyn nitraatin huuhtoutumista sekä dityppioksidin päästöjä ilmaan. Tutkimus toteutettiin seuraamalla saman tilakokonaisuuden peltoja kolmen vuoden ajan. Molemmat päästöt olivat luomussa pienempiä sekä pinta-alaa että satokiloa kohti laskettuina. Lue lisää »

Luomuruokavalion vaikutus matalatuloisten kaupunki- ja maatalousyhteisöjen nuorten lasten torjunta-ainealtistumiselle

TUTKITTUA TIETOA: Viimeaikaiset luomuruokavaliotutkimukset antavat ymmärtää, että ruoka on merkittävä lähde nuorten lasten torjunta-aine-altistumiselle. Kyseiset tutkimukset ovat kohdistuneet esikaupunki-alueilla eläviin lapsiin. Tämän tutkimuksen tarkoituksena oli tutkia 40 meksikonamerikkalaisen Kalifornian kaupunki- ja maatalousympäristössä asuvan 3-6-vuotiaan lapsen virtsasta vähentääkö luomuruoan nauttiminen torjunta-aineiden metaboliittien pitoisuuksia. Vuonna 2006 kerättiin 16 peräkkäisenä päivänä virtsanäytteitä lapsilta, jotka olivat nauttineet tavanomaisesti tuotettua... Lue lisää »

Luomuruoan terveellisyyden tueksi löytyy tutkimustuloksia

Kesällä 2014 julkistetun kansainvälisen tutkimuksen mukaan luomuruokaa syövä saa ruoastaan enemmän antioksidantteja ja altistuu vähemmän raskasmetalleille ja torjunta-ainejäämille kuin tavanomaisesti tuotettuja elintarvikkeita suosiva. Newcastlen yliopiston johtamassa kansainvälisessä tutkimuksessa käytiin läpi 343 kansainvälisissä tieteellisissä julkaisuissa julkaistua vertaisarvioitua tutkimusta, joissa oli selvitetty EU-säädösten mukaisesti luomuelintarvikkeiksi määriteltyjen kasviperäisten elintarvikkeiden kemiallista koostumusta. Yli puolet tutkimuksista oli julkaistu vuoden 2006... Lue lisää »

Luomuvihanneksia syövillä äideillä vähemmän raskausmyrkytyksiä

Vuonna 2014 julkaistussa norjalaistutkimuksessa todettiin, että luomuvihannesten runsas nauttiminen vähentää odottavien äitien riskiä saada raskausmyrkytys. Tutkimus julkaistiin lokakuussa lääketieteen alan BMJ Open -lehdessä. Norjalaisen Hanne Torjusenin tutkimuksessa havaittiin, että luomuvihanneksia syövillä odottavilla äideillä esiintyy muita vähemmän pre-eklampsiaa eli raskausmyrkytyksiä. – Sairastumisriski oli pienempi niillä äideillä, jotka ilmoittivat syövänsä paljon tai pelkästään luonnonmukaisesti kasvatettuja vihanneksia verrattuna... Lue lisää »

1 2 3 6