Tilaa RSS-syöte Lisätietoa RSS-syötteistä

Lajike ja kasvuolosuhteet vaikuttavat tomaatin C-vitamiini- ja polyfenolipitoisuuksiin

Tomaatin bioaktiivisten yhdisteiden pitoisuuteen vaikuttavat lajike ja kasvuolosuhteet tuotantotekniikkaa enemmän. Tomaatti sisältää terveyttä edistäviä yhdisteitä Tomaatti sisältää paljon terveydelle suotuisia bioaktiivisia aineita, kuten karotenoideja, polyfenoleita ja C-vitamiinia. Kypsän tomaatin punainen väri on karotenoidien aikaansaamaa. Yleisin tomaatin karotenoideista on lykopeeni. Lisäksi tomaatti sisältää mm. β-karoteenia, joka on A-vitamiinin esiaste. Flavonoidit ja fenoliset hapot ovat tomaatin sisältämiä... Lue lisää »

Maanpeitekasvit torjuvat rikkakasveja

Syysviljan sadonkorjuun jälkeen kylvettävät maanpeitekasvit hidastavat rikkaruohojen ja muiden oheiskasvien itämistä ja kasvua. Liettualaisessa kuusivuotisessa kokeessa parhaiten rikkakasveja torjui valkosinappi yksin tai yhdessä tattarin kanssa. Liettuan maa- ja metsätalouden tutkimuskeskuksen koeasemalla Joniskelisissa tutkittiin maanpeitekasvien vaikutusta rikkakasveihin vuosina 2006–2012. Nopeasti rehevöityvät maanpeitekasvit valtaavat maan viljelykasvin sadonkorjuun jälkeen. Ne eivät ehdi kukkia tai siementää ennen syyskyntöä, joten... Lue lisää »

Luomuviljely parantaa maaperän mikrobien aktiivisuutta ja niiden runsautta

Kesällä 2017 julkaistu synteesitutkimus vahvisti näkemystä, jonka mukaan luomuviljely lisää maaperän mikrobiston aktiivisuutta ja runsautta. Maan mikrobiston määrällä ja aktiivisuudella on vaikutusta maan kasvukuntoon. Meta-analyysissa käytiin läpi 56 pelto- tai kasvihuoneolosuhteissa toteutettua tieteellistä tutkimusta. Analyysista rajattiin pois laboratorio-olosuhteissa tehdyt tutkimukset. Mukaan valituissa tutkimuksissa tarkasteltiin erilaisia tuotantojärjestelmiä, yksivuotisia ja monivuotisia satokasveja ja ne oli toteutettu eri... Lue lisää »

Omavaraisuudella kestävyyttä ja kilpailukykyä maitotiloille

Ostorehut ja lannoitteet sekä suuret investoinnit kasvattavat maitotilojen tuotantoa EU:ssa, mutta voivat heikentää kannattavuutta ja lisätä ympäristöhaittoja. Luomumaitotilat tuottavat rehunsa lähinnä nurmien ja biologisen typensidonnan avulla. Samalla hiiltä sitoutuu maahan. Siksi luomumaidon hiilijalanjälki on usein pienempi kuin tavanomaisesti tuotetun maidon. Euroopan Komission rahoittama viisivuotinen tutkimus etsi keinoja parantaa eurooppalaisten maitotilojen kannattavuutta ja ympäristöystävällisyyttä. Kestävä maidontuotanto... Lue lisää »

Luomuhedelmien ja -vihannesten tarjoaminen pakkaamattomana voi edistää niiden myyntiä

Hollantilaisen Wageningenin yliopiston tutkijat tutkivat pakkauksien käytön ja pakkaamattomuuden vaikutuksia siihen, valitsevatko kuluttajat hedelmien ja vihannesten joukosta luomuvaihtoehdon. Tutkijat tarttuvat ristiriitaiselta vaikuttavaan käytäntöön, jossa monissa ruokakaupoissa tavanomaisesti viljellyt hedelmät ja vihannekset ovat suurimmaksi osaksi pakkaamattomia ja luomutuotteet taas useammin pakattuja.   Pakkaamiseen liittyy teknisiä perusteluja ja kuluttajien mieltymyksiä Tutkimuksen taustalla on monitahoinen keskustelu elintarvikkeiden pakkaamisen syistä ja pakkaamisen... Lue lisää »

Vaihtoehtoiset ruokaverkostot osana kestävämpää ruokajärjestelmää

Vaihtoehtoiset ruokaverkostot voivat myös vahvistaa luomun asemaa Vallitsevan ruokajärjestelmän ekologinen, taloudellinen ja sosiaalinen kestävyys aiheuttaa huolta. Erilaiset vaihtoehtoiset ruokaverkostot, kuten ruokapiirit, kumppanuusmaatalous, tuottajatorit ja erikoisruokakauppa on nähty yhtenä vastauksena tähän. Toisaalta niiden kestävyyttä ja vaikutusmahdollisuuksia on kyseenalaistettu, ja on myös esitetty etteivät ne ole puhtaasti vaihtoehtoisia vaan niissä on myös tavanomaisen ruokajärjestelmän piirteitä. Helsingin yliopiston... Lue lisää »

Luomuviljely edistää niveljalkaisten monimuotoisuutta maailmanlaajuisesti

Tuore maailmanlaajuinen synteesitutkimus vahvistaa, että luomuviljelyllä on positiivinen vaikutus niveljalkaispopulaatioiden monimuotoisuuteen maatalousympäristössä. Meta-analyysi käsitteli aineistoa 60 julkaistusta tieteellisestä tutkimusraportista 43 viljelykasvilla, 21 maassa ja 5 maanosassa. Tutkimuksissa havaittu niveljalkaislajisto jaoteltiin neljään agroekosysteemien toiminnalle tärkeään toiminnalliseen ryhmään: pölyttäjiin, petohyönteisiin, kasvinsyöjiin ja hajottajiin. Pelkästään lajirikkauden tarkastelu ei kuvasta riittävästi viljelykäytäntöjen vaikutuksia biologiseen monimuotoisuuteen, joten tässä tutkimuksessa mittareina... Lue lisää »

Maistaako kiinalainen matkailija luomun Suomessa?

Perception of food and locality among Chinese tourist experiences in Finland -tutkimus selvittää kiinalaisten matkailijoiden käsityksiä ruuasta ja millainen rooli esimerkiksi luomuruualla on osana matkailuelämystä Suomessa. Tutkija Marjo Särkkä-Tirkkonen kertoi alustavia tutkimustuloksia Mikkelissä järjestetyssä luomututkimuskonferenssissa. Kiinalaiset matkailijat viipyvät Suomessa vain lyhyen aikaa. Matkustusta leimaa usein tehokkuus, ja lyhyessä ajassa kierretään mahdollisimman monta maata nähtävyyksineen. Pysähdykset... Lue lisää »

Luomu vie kiertotaloutta eteenpäin

Ravinteiden kierrättäminen on olennainen osa luonnonmukaista maataloutta. Koska luomuviljelyssä ei käytetä mineraalilannoitteita, luomuviljelijät ovat joutuneet kehittämään ravinteiden kierrätykseen perustuvaa lannoitusta. Luomutuotannossa toteutetaan mallikelpoisia kestävän ravinnekierron menetelmiä, joita voidaan hyödyntää myös tavanomaisessa maataloudessa. Palkokasvit typentuottajina Luonnonmukaisessa maataloudessa ravinteiden saanti perustuu pitkälti biologiseen typensidontaan, karjanlannan hyödyntämiseen ja omavaraiseen rehuntuotantoon, jotka muodostavat luomutuotannon ravinnesysteemin perustan. Luomutilojen viljelykierto suunnitellaan... Lue lisää »

Luomuviljely vähensi typpikuormitusta vesiin pitkäaikaisessa kenttäkokeessa

Luomuviljely vähensi vesistöjen typpikuormitusta verrattuna tavanomaiseen viljelyyn. Luken monivuotisessa kokeessa kuormitus väheni sekä pinta-alaa että tuotettua satoa kohti. Viljelykierron sisältämällä nurmella oli suuri vaikutus kuormitukseen ja satoon. Luomuviljelyn ja tavanomaisen tuotannon vesistökuormituksia alettiin tutkia Toholammin huuhtoutumiskentällä vuonna 1997. Keski-Pohjanmaalla sijaitsevalle hietamaan kentälle perustettiin neljä 4-vuotista kotieläintilan viljelykiertoa: kolme luomua ja yksi tavanomainen. Vuonna 2001 lopetettiin... Lue lisää »

1 2 3 7