Tilaa RSS-syöte Lisätietoa RSS-syötteistä

Marjojen tuholaisista tietolehtisiä

Vanhempi tutkija Sanna Kauppinen ja erikoistutkija Tuomo Tuovinen MTT:ltä ovat laatineet  helppolukuiset tietolehtiset yleisimmistä marjojen tuholaisista. Lajin tunnistus on selkeiden kuvien perusteella helppoa. Kunkin tuholaisen aiheuttama vioitus kuvataan lyhyesti. Samoin tarkkailumenetelmät. Lopuksi annetaan ohjeita lajin luomutorjuntaan. Petohyönteisistä – hyödyllisistä viljelijän apulaisista – on laadittu erillinen tietolehtinen. Lue lisää »

Opas luomunaudanlihantuotantoon siirtyville

Luonnonmukaisen naudanlihatuotannon hyvät toimintatavat -oppaan tarkoituksena on antaa perustiedot luomunaudanlihantuotannon käytännön toteutuksesta ja siitä, miten siirtyä luomunaudanlihantuotantoon. Uusi opas julkaistiin 17.6.2014 ja se on luettavissa ProAgrian internet-sivuilta. Lue lisää »

MAMK: Luomun markkinavalvonnan koulutusmateriaalit

Millaisia ovat luomuvalvonnan periaatteet ja toteutus? Miten reseptin mukainen laskennallinen raaka-ainemenekki eroaa todellisesta käytöstä? Miten käytetään apuaineita luomujalosteiden valmistuksessa? Miten käytetään luomutuotteiden virallista tunnusta – luomulogoa? Mm näihin ja moniin muihin kysymyksiin vastaa Mikkelin Ammattikorkeakoulun tuottama oppimateriaali. Lue lisää »

Tuotantoeläinten terveydenhoitoon tukea kasvilääkinnästä

Tuotantoeläinten yleiskuntoa voi parantaa käyttämällä perusrehujen täydennykseksi  terveysvaikutteisia kasveja. Tuotantoeläinten yleiskunnon tai ruokahalun huononemisen ensi oireisiin voi puuttua käyttämällä kasvirohdoksia tilanteen pahenemisen ehkäisemiseksi. Varsinaisten todettujen sairauksien tukihoidoksi voi käyttää toipumista edistäviä yrttejä sen jälkeen kun eläinlääkäri on tehnyt diagnoosin ja mahdollisesti lääkinnyt eläimen. Kasvilääkinnän perusteista ja rohdosten mahdollisuuksia käsiteltiin Mikkelissä järjestetyllä kurssilla. Lue lisää »

Lähiruuan hankintaopas auttaa tekemään hyviä hankintapäätöksiä

Julkisissa elintarvikehankinnoissa huomio kiinnittyy usein kilpailuttamisvaiheeseen, vaikka lähiruokahankinnan tärkeimmät ratkaisut pitää tehdä valmisteluvaiheessa. Onnistunut lähiruuan hankintaprosessi vaatii ennakoivaa vuoropuhelua, joka mahdollistaa myös julkiskeittiöiden elintarvikehankinnat alueen pk-yrityksistä. Lue lisää »

Vaihtoehto-Nobel kestävän maatalouden kehittäjälle

Sveitsiläiselle Hans Herrenille ja hänen johtamalleen Biovision-Säätiölle on myönnetty vuoden 2013 Right Livelihood Award- palkinto. Herren on yksi johtavia ekologisen kasvinsuojelun ja kestävän maatalouden asiantuntijoita maailmassa. Palkinto myönnettiin hänelle hän pyrkimyksistään lopettaa aliravitsemus ja köyhyys maailmasta. Hän on toiminut pitkään sveitsiläisen kehityssäätiö Biovisionin puheenjohtajana. Lue lisää »

Slow Food liikkeen perustajalle YK:n ympäristöpalkinto

Slow Food liikkeen ideoija ja perustaja Carlo Petrini palkittiin YK:n ympäristöpalkinnolla hänen pioneerityöstään yli 30 vuoden aikana parantaa maailman maatalouden ja ruokahuollon tehokkuutta ja kestävyyttä suupala kerrallaan. Slow Food liikkeeseen kuuluu yli 100 000 jäsentä oli 150 maassa. Järjestö puolustaa paikallisia ruokaperinteitä, tukee monimuotoisuutta, pyrkii vähentämään ruokajätteitä ja tukee pieniä laaturuoan tuottajia. Lue lisää »

Luomusikatuotannon hyvät käytännöt -opas

Luomusikatuotannon hyvät toimintatavat –opas ohjaa luomusikojen tuotantoon siirtyvää tai tuotantoa aloittelevaa tuottajaa hyviin käytäntöihin. Netissä olevassa oppaassa on luomutuotantoehtoja, muun lainsäädännön vaatimuksia ja sikasektorin suosituksia. Nämä on kuvattu käytännössä toimiviksi hyviksi toimintatavoiksi luomusianlihan tuotannossa. Oppaan ovat koonnet ProAgrian luomuasiantuntijat. Lue lisää »

Takkasaaren tilalla maitoa tuotetaan edullisesti palkokasvien avulla

Valkuaisomavaraiseen maidon- ja naudanlihantuotantoon Virossa tutustui 27 itä-suomalaista viljelijää heinäkuussa 2013. Matkaohjelmassa oli luomumaitotila, joka myy tinkimaitoa Tallinnan kaupoissa, valkuais- ja rehuomavaraisesti maitoa tuottava tila, naudanlihantuotantoon erikoistunut entinen kolhoositila, Kuusikun tutkimusasema, maidon jatkojalostukseen erikoistunut tila. Lue lisää »

1 2 3 4 5