Tilaa RSS-syöte Lisätietoa RSS-syötteistä

Konferenssivieraille maistui luomu

Kansainvälisen NJF-tutkimuskonferenssivieraiden ensimmäinen päivä päättyi yhteiseen luomubuffettiin, jossa oli mahdollisuus maistella eteläsavolaisia luomutuotteita ja keskustella päivän esitysten annista. Ensimmäisen konferenssipäivän päätteeksi kaksi eteläsavolaista luomuyrittäjää kertoi konferenssivieraille tarjolla olleista luomutuotteista. Maisteltavana oli Saimaan juomatehtaan luomuolutta ja Vavesaaren tilan luomumarmeladeja. Saimaan juomatehtaalla on luomuoluille oma tuoteperhe, Marsalkka. Suurin osa raaka-aineena käytettävästä luomuviljasta tulee Suomesta, ja paikallisia tuottajia... Lue lisää »

Maistaako kiinalainen matkailija luomun Suomessa?

Perception of food and locality among Chinese tourist experiences in Finland -tutkimus selvittää kiinalaisten matkailijoiden käsityksiä ruuasta ja millainen rooli esimerkiksi luomuruualla on osana matkailuelämystä Suomessa. Tutkija Marjo Särkkä-Tirkkonen kertoi alustavia tutkimustuloksia Mikkelissä järjestetyssä luomututkimuskonferenssissa. Kiinalaiset matkailijat viipyvät Suomessa vain lyhyen aikaa. Matkustusta leimaa usein tehokkuus, ja lyhyessä ajassa kierretään mahdollisimman monta maata nähtävyyksineen. Pysähdykset... Lue lisää »

Do organic food systems produce healthy diets?

Professor Carola Strassner specializes in food systems sustainability, with the emphasis on the whole system approach to sustainability. Her resent research interests are institutional catering, school meals and the organic food system. Organic food consumption patterns seem to be close to both recommended healthy dietary patterns as well as sustainable diet patterns. European studies show... Lue lisää »

Tuottaako luomuruokajärjestelmä terveellisempiä ruokavalioita?

 Luonnonmukaisen ruuan kulutus näyttää liittyvän sekä ruuan terveellisyyteen ja kestävyyteen. Professori Carola Strassner valotti viimeaikaisia tutkimustuloksia kansainvälisen luomukonferenssin lehdistötilaisuudessa 19.6.2017. Professori Strassner on erikoistunut ruokajärjestelmien kestävyyden tutkimukseen. Hänen viimeaikaisimmat tutkimuksensa ovat käsitelleet muun muassa julkisia ruokapalveluja. Eurooppalaisissa tutkimuksissa on todettu luomutuotteita käyttävillä kuluttajilla olevan yleensä myös ravitsemuksellisesti parempi ruokavalio. He siis syövät enemmän hedelmiä, kasviksia,... Lue lisää »

Ensimmäinen Maista Luomu-tapahtuma saavutti suuren suosion

Mikkelissä järjestettiin viime viikonloppuna, 30.9.-2.10. Maista luomu-tapahtuma, joka saavutti suuren suosion. Tiedeseminaari Ihmisen parhaaksi 30.9. täyttyi kiinnostuneista kuulijoista ja yleisö kuuli tieteen perusteluja luomuruoalle. Seminaaritallenne ja seminaarin esityksiä.  Lue lisää>> Tertin kartanon Luomugaalailtaan olisi ollut tulijoita enemmän kuin taloon mahtui. Lauantaina Mikkelin Kirkkopuisto täyttyi luomusadonkorjuutuotteiden ja luomuruoan myyjistä, ostajista ja maistelijoista. Useilta myyjiltä tuotteet loppuivat... Lue lisää »

VYR: Luomuviljan käyttö elintarviketeollisuudessa kasvoi

Luomuviljan käyttö kotimaan teollisuudessa on kasvanut hieman kolmen vuoden tarkastelujaksolla (2012–2014). Luomukauran käyttö on lisääntynyt, mutta leipäviljojen sitä vastoin vähentynyt. Valtaosa kotimaassa jalostetuista luomuviljatuotteista suuntaa vientiin. Hyvin toimivat luomuviljamarkkinat ovat ketjun kaikkien toimijoiden etu, VYR:n luomuviljatyöryhmän asiantuntijat muistuttavat. Lue VYR:n koko tiedote. Lue lisää »

Luomulihan tuotanto laajeni edelleen

Luomulihaa tuotettiin Suomessa vuonna 2014 kahdeksan prosenttia enemmän kuin edellisvuonna. Sekä naudan-, lampaan- että siipikarjanlihan tuotanto luomuna kasvoi, kun taas luomusianlihan tuotanto väheni hieman. Luomujoulukinkkujen tuotanto kuitenkin tuplaantui. Luomulihaa tuotettiin viime vuonna yhteensä 3,1 miljoonaa kiloa (luullisena), kun edellisvuoden määrä oli 2,86 miljoonaa kiloa. Kaikesta lihantuotannosta Suomessa luomun osuus on yhä alle prosentin. Tiedot käyvät... Lue lisää »

Luomun myynti lisääntyi viime vuonna

Suomen luomumarkkinat kasvoivat viisi prosenttia vuonna 2014 tiukasta taloustilanteesta huolimatta. Samaan aikaan päivittäistavarakauppojen koko elintarvikemyynti lisääntyi alle prosentin. Pro Luomu ry:n arvion mukaan suomalaiset ostivat luomuruokaa ja -juomia viime vuonna yhteensä 225 miljoonalla eurolla. Luomun markkinaosuus päivittäistavarakaupan elintarvikemyynnistä Suomessa oli 1,7 prosenttia. Arvio perustuu päivittäistavarakaupan ryhmittymiltä kerättyihin myyntilukuihin. Luomutuotteiden kysyntä kasvoi vuonna 2014 niin ikään... Lue lisää »

Luomulihan tuotanto lisääntyi ja monipuolistui

Luomulihan tuotanto lisääntyi Suomessa vuonna 2013 edellisvuoteen verrattuna reippaasti: teuraskiloissa mitattuna tuotanto kasvoi lähes puolella. Kaikesta lihantuotannosta luomun osuus jää kuitenkin yhä alle prosenttiin. Luomulihaa tuotettiin viime vuonna yhteensä noin 3,4 miljoonaa kiloa (luullisena), kun edellisvuonna määrä oli 2,3 miljoonaa kiloa. Tiedot perustuvat kyselyyn, jonka TNS Gallup on tehnyt suomalaisteurastamoille Pro Luomun toimeksiannosta. Kyselyn rahoitti... Lue lisää »

Luomuviljan markkinakatsaus 2012/13: tuotanto laski, käyttö kasvoi

Vilja-alan yhteistyöryhmän (VYR) luomuviljatyöryhmä ja Tike ovat arvioineet luomuviljan tarjontaa ja kysyntää Suomessa markkinointikaudella 2012/13 (1.7.2012–30.6.2013). Tiken tilastojen mukaan luomuviljaa tuotettiin Suomessa satokaudella 2012 yhteensä 65,6 miljoonaa kiloa, mikä oli 2,2 prosenttia maan kokonaisviljantuotannosta. Edellisvuoteen verrattuna luomuviljojen tuotanto väheni 1,4 miljoonaa kiloa. Yli puolet tuotetusta luomuviljasta oli kauraa. Toiseksi eniten tuotettiin vehnää, ja selvästi vähemmän... Lue lisää »

1 2