Tilaa RSS-syöte Lisätietoa RSS-syötteistä

Tavanomaisen ja luomulihan väliset koostumuserot: systemaattinen aineistokatsaus ja meta-analyysi

TUTKITTUA TIETOA: Luomun kysynnän kasvu johtuu osittain kuluttajien käsityksestä, että luomuruoka on tavanomaista ruokaa ravintoainepitoisempaa. Erityisesti tavanomaisen ja luomulihan ravintosisältöä koskevia systemaattisia aineistokatsauksia ei ole tehty. Esittelemme tässä tutkimuksessa 67:n tavanomaisia ja luomulihatuotteita vertaavien julkaistujen tutkimusten meta-analyysin tulokset. Lue lisää »

Luomumaidossa korkeammat pitoisuudet monityydyttymättömiä ja n-3 rasvahappoja, konjugoitua linolihappoa, α-tokoferolia ja rautaa, mutta alhaisemmat pitoisuudet jodia ja seleeniä: systemaattinen kirjallisuuskatsaus ja meta- ja redundanssianalyysi

TUTKITTUA TIETOA: Luomumaidon kysynnän kasvu johtuu osittain kuluttajien käsityksestä, että se olisi ravintoainepitoisempaa. On kuitenkin paljon epätietoisuutta siitä, vaikuttavatko luomun tuotantotapaohjeet maidon laatuun. Tässä raportissa esitetään 170 tavanomaisen ja luomulehmänmaidon ravintoainekoostumusta verranneen julkaistun tutkimuksen meta-analyysin tulokset. Lue lisää »

Luomuruoan terveellisyyden tueksi löytyy tutkimustuloksia

Kesällä 2014 julkistetun kansainvälisen tutkimuksen mukaan luomuruokaa syövä saa ruoastaan enemmän antioksidantteja ja altistuu vähemmän raskasmetalleille ja torjunta-ainejäämille kuin tavanomaisesti tuotettuja elintarvikkeita suosiva. Newcastlen yliopiston johtamassa kansainvälisessä tutkimuksessa käytiin läpi 343 kansainvälisissä tieteellisissä julkaisuissa julkaistua vertaisarvioitua tutkimusta, joissa oli selvitetty EU-säädösten mukaisesti luomuelintarvikkeiksi määriteltyjen kasviperäisten elintarvikkeiden kemiallista koostumusta. Yli puolet tutkimuksista oli julkaistu vuoden 2006... Lue lisää »

Luomuvihanneksia syövillä äideillä vähemmän raskausmyrkytyksiä

Vuonna 2014 julkaistussa norjalaistutkimuksessa todettiin, että luomuvihannesten runsas nauttiminen vähentää odottavien äitien riskiä saada raskausmyrkytys. Tutkimus julkaistiin lokakuussa lääketieteen alan BMJ Open -lehdessä. Norjalaisen Hanne Torjusenin tutkimuksessa havaittiin, että luomuvihanneksia syövillä odottavilla äideillä esiintyy muita vähemmän pre-eklampsiaa eli raskausmyrkytyksiä. – Sairastumisriski oli pienempi niillä äideillä, jotka ilmoittivat syövänsä paljon tai pelkästään luonnonmukaisesti kasvatettuja vihanneksia verrattuna... Lue lisää »

Aitous, puhtaus ja eettisyys puhuttelevat tutkijaa

Miksi luomua? -kysymykseen ei ole yhtä vastausta. Se on monen eri tekijän summa ja luomun voi käsittää myös kokonaisvaltaisesti. FAOn (Food and Agriculture Organization of the United Nations) kansainvälisessä kongressissa 2010 esitettiin globaali määritelmä kestävälle ruokavaliolle: ”Kestävät ruokavaliot ovat alhaisen ympäristövaikutuksen ruokavalioita, jotka lisäävät ruoan ja ravitsemuksen huoltovarmuutta ja terveellistä elämää nykyisille ja tuleville sukupolville. Kestävät... Lue lisää »

Luomuliitto toivoo Suomen gmo-kantoihin johdonmukaisuutta

Luomuliitto perää hallitukselta suoraselkäisyyttä, jotta hallitusohjelmaankin kirjatut tavoitteet EU-jäsenmaiden oikeudesta kieltää gm-viljely alueellaan toteutuisivat. Vuodesta 2010 asti pöydällä ollutta gmo-kieltoehdotusta käsitellään jälleen EU:n ympäristöneuvoston kokouksessa torstaina 13. maaliskuuta. Lue Luomuliiton koko tiedote.   Lue lisää »

Slow Food liikkeen perustajalle YK:n ympäristöpalkinto

Slow Food liikkeen ideoija ja perustaja Carlo Petrini palkittiin YK:n ympäristöpalkinnolla hänen pioneerityöstään yli 30 vuoden aikana parantaa maailman maatalouden ja ruokahuollon tehokkuutta ja kestävyyttä suupala kerrallaan. Slow Food liikkeeseen kuuluu yli 100 000 jäsentä oli 150 maassa. Järjestö puolustaa paikallisia ruokaperinteitä, tukee monimuotoisuutta, pyrkii vähentämään ruokajätteitä ja tukee pieniä laaturuoan tuottajia. Lue lisää »

Saksalaistutkimus: Kasvihuonekaasujen päästöt luomussa viidennestä pienemmät

Luomutilat ovat tavanomaisia tiloja energiatehokkaampia ja tuottavat vähemmän pinta-alaa kohti laskettuja CO2-päästöjä. Luomutilat tuottavat kasvihuonekaasuja viidennestä vähemmän tuoteyksikköä kohti kuin tavanomaiset tilat. Tämä tulos on saatu Saksassa tehdyssä nelivuotisessa tutkimuksessa, jossa mukana oli 40 luomutilaa ja 40 tavanomaista tilaa. Tutkimus tehtiin neljän yliopiston yhteistyönä. Tutkimus käytännön tiloilta Tutkimuksessa selvitettiin 40 luomutilan ja 40 tavanomaisen maatilan... Lue lisää »