Tilaa RSS-syöte Lisätietoa RSS-syötteistä

Luomulajiketutkimusta tarvitaan

Sadon hyvä laatu, suuri sato, hyvä taudinkestävyys ja tehokas ravinteiden otto ovat hyvien lajikkeiden tunnusmerkkejä niin tavanomaisessa kuin luomuviljelyssäkin. Luomuviljelyssä lajikkeen tulisi menestyä myös alemmilla ravinnetasoilla ja pystyä ottamaan ravinteita hidasliukoisista eloperäisistä lannoitteista. Näiden ominaisuuksien lisäksi luomussa on erityisen tärkeää hyvä kilpailukyky rikkakasveja vastaan. Jotta Suomen asettama tavoite luomun lisäämisestä 20 prosenttiin peltoalasta vuonna 2020... Lue lisää »

Luomulihan tuotanto laajeni edelleen

Luomulihaa tuotettiin Suomessa vuonna 2014 kahdeksan prosenttia enemmän kuin edellisvuonna. Sekä naudan-, lampaan- että siipikarjanlihan tuotanto luomuna kasvoi, kun taas luomusianlihan tuotanto väheni hieman. Luomujoulukinkkujen tuotanto kuitenkin tuplaantui. Luomulihaa tuotettiin viime vuonna yhteensä 3,1 miljoonaa kiloa (luullisena), kun edellisvuoden määrä oli 2,86 miljoonaa kiloa. Kaikesta lihantuotannosta Suomessa luomun osuus on yhä alle prosentin. Tiedot käyvät... Lue lisää »

Kestävää maataloutta ekologisia toimintoja tehostamalla

Miten ruokkia maapallon kasvava väestö, jonka arvioidaan olevan vunna 2050 jo 9 miljardia ihmistä, on tärkeä haaste elintarvikehuollon järjestämisessä. Tavanomaisessa viljantuotannossa satotasojen kasvu on pysähtynyt ja ilman uusiutumattomista lähteistä peräisin olevia tuotantopanoksia, ilman typpilannoitteiden valmistuksessa käytettävää öljyä ja maaperästä louhittavaa fosforilannoitteita satotasot romahtavat. Luomumaataloutta kehittämällä etsitään nyt kestäviä ratkaisuja maailman ruokaturvakysymykseen ekologisia toimintoja tehostamalla. Aiheesta... Lue lisää »

Viljelykierrot kannattavia

Toimiva viljelykierto korostuu useilla pelloilla johtuen useiden vuosien yksipuolisesta viljelystä ja raskaasta peltoliikenteestä. – Laskelmiemme mukaan monipuolisen viljelykierron, jossa on viljaa puolet pinta-alasta ja muita, lähinnä öljy- ja palkokasveja lopulla alalla, taloudellinen tulos on noin 50 euroa hehtaarilta parempi yksipuoliseen viljanviljelyyn verrattuna. Ero kasvaa lähes 90 euroon hehtaarilta, jos viljan hinnat laskevat 20 euroa tonnilta... Lue lisää »

Säännöllisesti luomuruokaa syövien terveydentila ja kulutustottumukset poikkeavat muista

Eurooppalaisiin luomutuotteiden käyttäjien kärkikaartiin sijoittuva Ranska on käynnistänyt laajan tutkimuksen, jossa vertaillaan tavanomaisia elintarvikkeita ja luomutuotteita ostavia kuluttajia. Kymmenen vuotta kestävässä seurantatutkimuksessa on mukana 120 000 ihmistä ja kaikkiaan tutkijat analysoivat myös noin 20 000 veri- ja virtsanäytettä. Emeritusprofessori Denis Lairon INSERM/INRA-tutkimuskeskuksesta Marseillesta muistutti, että luomuviljelyn osuus vaihtelee EU-maissa 3–20 prosentin välillä. Kuluttajakysyntä lisääntyy vuosittain. Laironin... Lue lisää »

Luomutuotteiden ympäristövaikutusten arviointia pitää kehittää

Luomutuotteiden ympäristövaikutusten arviointiin tarvittaisiin oikeilta luomupelloilta tehtyjä mittauksia. Tällä hetkellä esimerkiksi ruoantuotannon ilmastovaikutuksia ja vesistöjen rehevöitymisvaikutuksia arvioidaan päästömalleilla, joiden pohjana on tavanomaisilta pelloilta tehdyt mittaukset. Näiden mallien soveltuvuus luomuviljelyn päästöjen arviointiin on kyseenalaista. Maa ja elintarviketalouden tutkimuskeskus MTT:n SustFoodChoice-hankkeessa (Saarinen ym. 2014) arvioitiin 13 elintarvikkeen ilmastovaikutukset ja rehevöittävät vaikutukset soveltaen elinkaariarvioinnin periaatteita. Case-tuotteet olivat makaroni,... Lue lisää »

Luomuinstituutti mukana Hyvän Sadon tutkimuksessa

Hyvä Sato viljelykilpailun voitti vuonna 2014 Luomuinstituutin joukkue mailasnurmella. Sini- ja rehumailasvaltainen nurmi tuotti valkuaispitoista rehua yli 11600 kiloa kuiva-ainetta hehtaarilta. Myyntituloja säilörehupaaleista kertyi miltei 1500 euroa, kun sadon arvona käytettiin 25 euroa paalilta. Viljely- ja työkustannusten vähentämisen jälkeen katetta jäi selvästi yli 1000 euroa hehtaarilta. Toiseksi tullut Bernerin joukkueen tulos yli 3700 kilon syysrapsisadolla... Lue lisää »

Uudet viljelykasvilajikkeet pärjäävät luomussakin

Maatiaislajikkeiden ja muiden pitkäkortisten vanhojen lajikkeiden uskotaan soveltuvat parhaiten luomuviljelyyn. Väittämälle esitetään perusteita kuten: 1) pitkäkortisella lajikkeella on runsaampi ja syvempi juuristo, jolloin kasvi pystyy paremmin hyödyntämään vettä ja ravinteita; 2) vanhat lajikkeet ja maatiaiset ovat säilyttäneet luontaisen kyvyn käyttää tehokkaasti niukkoja ravinteita ja ovat viljelyvarmempia, koska ne ovat aikakaudelta jolloin viljeltiin ilman kemiallisia lannoitteita... Lue lisää »

Luomulihan tuotanto lisääntyi ja monipuolistui

Luomulihan tuotanto lisääntyi Suomessa vuonna 2013 edellisvuoteen verrattuna reippaasti: teuraskiloissa mitattuna tuotanto kasvoi lähes puolella. Kaikesta lihantuotannosta luomun osuus jää kuitenkin yhä alle prosenttiin. Luomulihaa tuotettiin viime vuonna yhteensä noin 3,4 miljoonaa kiloa (luullisena), kun edellisvuonna määrä oli 2,3 miljoonaa kiloa. Tiedot perustuvat kyselyyn, jonka TNS Gallup on tehnyt suomalaisteurastamoille Pro Luomun toimeksiannosta. Kyselyn rahoitti... Lue lisää »

Aitous, puhtaus ja eettisyys puhuttelevat tutkijaa

Miksi luomua? -kysymykseen ei ole yhtä vastausta. Se on monen eri tekijän summa ja luomun voi käsittää myös kokonaisvaltaisesti. FAOn (Food and Agriculture Organization of the United Nations) kansainvälisessä kongressissa 2010 esitettiin globaali määritelmä kestävälle ruokavaliolle: ”Kestävät ruokavaliot ovat alhaisen ympäristövaikutuksen ruokavalioita, jotka lisäävät ruoan ja ravitsemuksen huoltovarmuutta ja terveellistä elämää nykyisille ja tuleville sukupolville. Kestävät... Lue lisää »

1 2 3 4 5 7