Tilaa RSS-syöte Lisätietoa RSS-syötteistä

Luomun tiekartta kestävään ruoka- ja viljelyjärjestelmään Euroopassa

Euroopan luomusektorin etujärjestö IFOAM EU esitteli konferenssissaan Tallinnassa 5.-6.9.2017 tuoreen strategiansa, jonka avulla toteutetaan YK:n kestävän kehityksen tavoitteita siten, että puolet Euroopan viljelyalasta on siirtynyt luomuun vuoteen 2030 mennessä. IFOAM EU:n puheenjohtaja Christopher Stopes esitteli tiekartan tähän tavoitteeseen pääsemiseksi. Hänen mukaansa luomulla on keskeinen rooli ruokajärjestelmän muuttamisessa kestävämmäksi. Strategiassa on kolmenlaisia toimia. ”Luomua joka pöytään”... Lue lisää »

Luomu kulkee kohti valtavirtaa Yhdysvalloissa

Luomu on kovassa nousukurssissa Yhdysvalloissa. Kymmenessä vuodessa luomuelintarvikkeiden myynti on kaksinkertaistunut, ja viime vuonna se nousi 43 miljardiin dollariin. Luomun osuus jenkkien ruokamarkkinoista on nyt yli 5 %, mutta maan luomuala näkee siinä yhä runsaasti kasvupotentiaalia. Kun mukaan lasketaan ruoan lisäksi non-food-tuotteet, Yhdysvaltojen luomumarkkinat ylsivät viime vuonna 47 miljardiin dollariin. Luomun vetovoima on noteerattu myös... Lue lisää »

Luomupuuron ME syntyi 390 230 annoksella

Luomupuuron ME-tulos on 390 230 syötyä annosta. Suomalaisten yhdessä tekemä, maailman ensimmäinen ja ainoa puuronsyönnin ME syntyi keskiviikkona 6.9. ympäri satavuotiasta tasavaltaa. Tuoreen tutkimuksen mukaan yli puolet Suomen kuntien ruokapalveluista olisi valmiita siirtymään pelkästään luomuhiutaleiden käyttöön. Pro Luomun koordinoiman Luomupuuron ME -tempauksen tavoitteena oli tehdä luomua tunnetuksi helpolla ja hauskalla tavalla. Siinä myös onnistuttiin yli... Lue lisää »

Kaikkien aikojen ME – suomalaiset hullaantuivat luomupuurosta

Luomupuuron maailmanennätys –tempaus on saanut tarttumaan kauhan varteen runsaasti puuronystäviä. Luomupuuroa syö ennätyspäivänä 6.9. sadattuhannet suomalaiset. Kampanjassa on mukana n. 230 tahoa ja yli 400 000 annosta luomupuuroa. Luomupuuron maailmanennätystä tehdään 6.9., tarkoituksena on, että mahdollisimman moni syö luomupuuroa yhden päivän aikana. Tempaukseen on ilmoittautunut joukoittain hyvin erilaisia toimijoita pienistä kahviloista ja luomutiloista isoihin elintarvikeyrityksiin ja... Lue lisää »

Elmeri-sonni on yksi Luonnon päivän tähdistä

Lauantaina 26.8. on mahdollisuus tutustua monenkarvaisiin luomutilojen eläimiin ja erilaisiin kasveihin. Luonnon päivän tapahtumissa on mukana ympäri Suomea jopa 35 luomutilaa, joilta voi myös ostaa luomuherkkuja. – Luomutuottajat ovat ylpeitä esitellessään työtä, jota ovat tehneet luonnon monimuotoisuuden eteen. Luomutilat ovat tutkitusti monimuotoisempia muun muassa siksi, että kemiallisia torjunta-aineita ei käytetä, kertoo Luomuliiton puheenjohtaja Pirjo Siiskonen.... Lue lisää »

Sadattuhannet lapset ja nuoret mukana luomupuuron ME-jahdissa

Luomupuuron ME -tempaukseen 6.9. osallistuu yli 200 000 lasta ja nuorta lähes sadassa Suomen kunnassa Rovaniemeltä Helsinkiin. Luomupuuroa lusikoidaan maailmanennätystahtiin yli tuhannessa päiväkodissa, yli 600 peruskoulussa, lähes sadassa lukiossa sekä kymmenissä ammatti- ja korkeakoulujen toimipisteissä. Luomupuuron ME –tempaukseen on ilmoittautunut mukaan yli 160 organisaatiota. Mukana on erilaisia tahoja luomutiloista isoihin elintarvikeyrityksiin. Luomupuuroa syödään mm. armeijassa, vankiloissa... Lue lisää »

Hyvä menekki ja parempi kannattavuus kasvattavat luomukauran viljelyä

Suomen juhliessa tänä vuonna 100-vuotispäiviään, vietetään samalla ennätysvuotta myös kotimaisilla luomukaurapelloilla. Luomukauralla on imua markkinoilla, ja se tarjoaa viljelijöille parempaa toimeentuloa. Elintarviketurvallisuusvirasto Eviran ennakkotietojen mukaan luomukaura-ala yltää tänä vuonna uuteen ennätykseen. Luomukauran viljelty peltoala on arvion mukaan 32 500 hehtaaria. Luomukauran peltoala on kasvanut viime vuodesta 13 % ja vuodesta 2010 lähes kaksinkertaistunut. Luomukaura innostaa... Lue lisää »

Luomuvilja kasvatetaan vankalla ammattitaidolla

Suomen luomuviljasato oli viime vuonna noin 80 miljoonaa kiloa, mikä oli 2 % kaikesta maassa tuotetusta viljasta. Eniten tuotettiin luomukauraa, jonka osuus oli yli puolet koko luomuviljasadosta. Vaan mikä tekee viljasta luomua? Vastaus löytyy pellolta. Luomuviljapeltoa ei maisemassa juuri erota tavanomaisesta: vilja kasvaa ja traktori huristaa pellolla muutamia kertoja kesässä. Ero piilee siinä, mitä pellolla... Lue lisää »

Metsistä on moneksi – etenkin luomuna

Tohtorikoulutettava Birgitta Partasen työtä on koko uran aikana leimannut kiinnostus luontoon ja luonnonantimien hyödyntämiseen. Nyt meneillään oleva tutkimus kartoittaa, mitä mahdollisuuksia metsien sertifiointi luomuun toisi sekä metsänomistajille että luonnontuoteyrittäjille. Lähes kaikki Suomen metsät olisivat sertifioitavissa luomukeruualueiksi nykyisiä metsänhoitokäytäntöjä muuttamatta. Tämä toisi mahdollisuuksia hyödyntää puhtaita metsiämme entistä monimuotoisemmin ja täysipainoisemmin. Metsä on muutakin kuin puuta, ja... Lue lisää »

OSMO esittelee maan kasvukuntoa Västankvarnin peltopäivässä

OSMO- eli Osaamista ja työkaluja resurssitehokkaaseen maan kasvukunnon hoitoon yhteistyöllä –hankkeen osastolla esitellään monipuolisesti maan kasvukuntoa ja tilatutkimusten tuloksia. Osastolla esitellään myös tilatasolle sopivia maan kasvukunnon määrittämisen ja arvioinnin menetelmiä sekä maan kasvukunnon hoitomenetelmiä. Viljelijöillä on mahdollisuus saada arvioita erilaisten koneiden aiheuttamista maan tiivistymisriskeistä. Koneiden ja töiden tiivistymisriskien vähentämisen mahdollisuuksia esitellään osastolla eri työvaiheissa. Lue lisää »

1 2 3 18