Tilaa RSS-syöte Lisätietoa RSS-syötteistä

Luomuvilja kasvatetaan vankalla ammattitaidolla

Suomen luomuviljasato oli viime vuonna noin 80 miljoonaa kiloa, mikä oli 2 % kaikesta maassa tuotetusta viljasta. Eniten tuotettiin luomukauraa, jonka osuus oli yli puolet koko luomuviljasadosta. Vaan mikä tekee viljasta luomua? Vastaus löytyy pellolta. Luomuviljapeltoa ei maisemassa juuri erota tavanomaisesta: vilja kasvaa ja traktori huristaa pellolla muutamia kertoja kesässä. Ero piilee siinä, mitä pellolla... Lue lisää »

Metsistä on moneksi – etenkin luomuna

Tohtorikoulutettava Birgitta Partasen työtä on koko uran aikana leimannut kiinnostus luontoon ja luonnonantimien hyödyntämiseen. Nyt meneillään oleva tutkimus kartoittaa, mitä mahdollisuuksia metsien sertifiointi luomuun toisi sekä metsänomistajille että luonnontuoteyrittäjille. Lähes kaikki Suomen metsät olisivat sertifioitavissa luomukeruualueiksi nykyisiä metsänhoitokäytäntöjä muuttamatta. Tämä toisi mahdollisuuksia hyödyntää puhtaita metsiämme entistä monimuotoisemmin ja täysipainoisemmin. Metsä on muutakin kuin puuta, ja... Lue lisää »

OSMO esittelee maan kasvukuntoa Västankvarnin peltopäivässä

OSMO- eli Osaamista ja työkaluja resurssitehokkaaseen maan kasvukunnon hoitoon yhteistyöllä –hankkeen osastolla esitellään monipuolisesti maan kasvukuntoa ja tilatutkimusten tuloksia. Osastolla esitellään myös tilatasolle sopivia maan kasvukunnon määrittämisen ja arvioinnin menetelmiä sekä maan kasvukunnon hoitomenetelmiä. Viljelijöillä on mahdollisuus saada arvioita erilaisten koneiden aiheuttamista maan tiivistymisriskeistä. Koneiden ja töiden tiivistymisriskien vähentämisen mahdollisuuksia esitellään osastolla eri työvaiheissa. Lue lisää »

Luomulihan kysyntä kasvaa tuotantoa ripeämmin

Luomu on löytänyt tiensä suomalaisten ruokapöytiin. Luomutuotteiden myynti vähittäiskaupassa lisääntyi viime vuonna 14 %, ja lähes kaikissa tuoteryhmissä luomun valikoima laajenee. Myös luomulihan kysyntä kasvaa; jopa siinä määrin, että raaka-aineen niukkuus hidastaa kasvua. Viime vuonna Suomessa tuotettiin yhteensä 4,36 miljoonaa kiloa luomulihaa. Kaksi kolmasosaa siitä oli naudanlihaa ja reilu viidesosa sianlihaa. Luomun osuus kaikesta kotimaisesta... Lue lisää »

From challenges to solutions in organic onion production

The third day of the international NJF-conference included presentations from the four tracks of the conference. One of the presentations in theme Challenges for organic horticultural crops was the research on onion seedlings versus onion sets in organic onion production. At the present, onion sets imported to Finland are contaminated by several Fusarium species, and... Lue lisää »

Kohti kestävämpää tuotantoa – tähtäimessä Luomu 3.0

Professori Dr. Gerold Rahmannin tutkimustyö on keskittynyt kestävien tuotantojärjestelmien kehittämiseen. Hän on myös kansainvälisen luomututkimusjärjestön ISOFARin puheenjohtaja. Luomu 3.0 on nimitys sille työlle, jolla luonnonmukaista tuotantoa kehitetään osaksi ruuantuotannon valtavirtaa ja osaksi maailmanlaajuisten ongelmien ratkaisuja. Tässä työssä on keskusteltu esimerkiksi ruokatuotannon kestävyydestä, ympäristön suojelemisesta ja kulutustottumusten muuttamisesta. Keskusteluun tulee saada entistä vahvemmin mukaan myös tutkimuksen... Lue lisää »

Tilavierailu Wehmaan kartanoon

Kansainvälisen NJF-konferenssin toisen päivän ohjelmaan kuului kolme ekskursiota, joista yksi suuntautui Wehmaan kartanoon Juvalle, noin 40 km Mikkelistä. Muut kaksi vierailukohdetta olivat Kalliolan vihannestila Haukivuorella ja Siiriäisen karjatila Hirvensalmella.  Wehmaan kartano on luomumaitotila, ja yksi Etelä-Savon edelläkävijöistä luomuviljelyn saralla. Tilan nykyinen omistaja Carin Grotenfelt kertoi konferenssivieraille tilan toiminnasta. Tilalla on 60 lehmää, joista suurin osa suomalaista... Lue lisää »

Aluskasveista apua rikkakasvien hallintaan

Yksi kansainvälisen NJF-konferenssin neljästä teemasta keskittyi aluskasveihin ja niiden rooliin rikkakasvien hallinnassa. Aamupäivän osuudessa erikoistutkija Jukka Salonen kertoi kansainvälisen yhteishankkeen tämänhetkisistä tuloksista. Aluskasvien viljelyssä on huomioitava useita tekijöitä kuten esimerkiksi käytettävät lajit ja niiden seokset, kylvömäärät, kylvöaika ja torjuttavat rikkakasvit. Aluskasvien tehtävänä on korvata haitallisimmat rikkakasvit aluskasveilla joko kasvukauden aikana, kasvukauden jälkeen tai eri kasvukausien... Lue lisää »

Konferenssivieraille maistui luomu

Kansainvälisen NJF-tutkimuskonferenssivieraiden ensimmäinen päivä päättyi yhteiseen luomubuffettiin, jossa oli mahdollisuus maistella eteläsavolaisia luomutuotteita ja keskustella päivän esitysten annista. Ensimmäisen konferenssipäivän päätteeksi kaksi eteläsavolaista luomuyrittäjää kertoi konferenssivieraille tarjolla olleista luomutuotteista. Maisteltavana oli Saimaan juomatehtaan luomuolutta ja Vavesaaren tilan luomumarmeladeja. Saimaan juomatehtaalla on luomuoluille oma tuoteperhe, Marsalkka. Suurin osa raaka-aineena käytettävästä luomuviljasta tulee Suomesta, ja paikallisia tuottajia... Lue lisää »

Luomumansikoita pääsee poimimaan heinäkuussa

Luomumansikkaa päästään tänä vuonna poimimaan vasta heinäkuussa, sillä viileä alkukesä viivästytti mansikan kukintaa. Etelä-Suomessa marjojen odotetaan kypsyvän heinäkuun alkupuolella, mutta pohjoisempana luomumansikalla herkutellaan vasta lähempänä elokuuta. Mansikkaa viljellään Suomessa luomuna vain hieman yli 140 hehtaarilla. Se on noin neljä prosenttia kotimaisen avomaanmansikan koko tuotantoalasta. Eniten luomumansikkaa viljellään Hämeessä, Etelä-Savossa, Pohjois-Karjalassa ja Uudellamaalla. Pro Luomu on... Lue lisää »

1 2 3 18