Tilaa RSS-syöte Lisätietoa RSS-syötteistä

Luomu kannattaa paremmin kuin tavanomainen maatalous

Luomutuotanto kannattaa taloudellisesti paremmin kuin tavanomainen maataloustuotanto, kertoo Luken kannattavuuskirjanpito. Suomalaisten luomutilojen kannattavuus on ollut tavanomaisia maatiloja parempi vuodesta 2008 lähtien. Kannattavuusero on kasvamaan päin: luomun kannattavuus nousee ja tavanomaisen tuotannon laskee. Uusimmat luvut ovat vuodelta 2015, jolloin luonnonmukaisen maa- ja puutarhatalouden kannattavuuskerroin oli 0,64 ja tavanomaisen 0,30. Parhaiten kannatti luomumaidontuotanto. Tutkimuspäällikkö Arto Latukka Lukesta... Lue lisää »

Luomun myynti huimassa kasvussa: +14 % vuonna 2016

Luomun kysyntä Suomessa kasvoi aiempaa kiivaammin viime vuonna: luomuelintarvikkeiden myynti vähittäiskaupoissa lisääntyi 14 prosenttia. Kasvu oli selvästi vahvempaa kuin muutamina edellisvuosina. Se ylitti reippaasti myös koko päivittäistavarakaupan yhden prosentin kasvun vuonna 2016. Pro Luomun arvion mukaan luomutuotteita myytiin päivittäistavarakaupassa yhteensä 273 miljoonalla eurolla vuonna 2016. Luomun markkinaosuus elintarvikemyynnin arvosta nousi kahteen prosenttiin. Arvio perustuu päivittäistavarakaupan... Lue lisää »

Suomen Parhaat HeVi-kaupat 2017 on valittu

Suomen Parhaat HeVi-kaupat 2017 on valittu. Hypermarketien sarjassa voiton vei K-citymarket Helsinki Itäkeskus ja market-sarjan paras oli helsinkiläinen S-market Bulevardi. Suomen Parhaaksi LuomuHeVi-kaupaksi 2017 valittiin K-supermarket Kasarmi Helsingistä. Lisäksi luomuhevin eteen tehdystä työstä palkittiin kunniamaininnalla oululainen K-Citymarket Kaakkuri ja S-market Siilinjärvi. Vuoden Paras HeVi-kauppa on ammattilehti Puutarha-Sanomien kilpailu, joka järjestettiin nyt kolmatta kertaa. Luomu oli... Lue lisää »

Pelkkä luomu ei myy leipää

Luomuruoan kulutuksen vahva kasvu ei näy vielä kauppojen leipähyllyissä. Luomun lisäksi kuluttajat kaipaavat leipään muita ominaisuuksia kuten kuitua, pehmeyttä ja kotimaisuutta, käy ilmi Pro Luomu ry:n teettämästä markkinatutkimuksesta. Hyvinvointitrendistä toivotaan uutta kasvupotentiaalia luomuleivälle. Kuluttajia kiinnostavat nyt kotimaisesta kaurasta ja rukiista valmistetut tuotteet. Parhaiten tunnettuja luomuleipiä ovat suurten leipomoiden tuotteet kuten Oululaisen luomujälkiuunileipä. Valikoima koostuu pääasiassa... Lue lisää »

Vuosi ja väki on vaihtunut Luomuinstituutin koordinaatioyksikössä

Vuosi ja väki on vaihtunut Luomuinstituutin koordinaatioyksikössä. Johtaja Pirjo Siiskonen siirtyy eläkepäiville, tutkimuskoordinaattori Jaakko Nuutila Luonnonvarakeskuksen kansainvälisiin tehtäviin ja tutkimusavustaja Juho Hämäläinen palaa kandiopintojensa pariin. Luomuinstituutin johtajana 1.1.2017 on aloittanut MMT Sari Iivonen ja myöhemmin kuulemme, millaisen koordinaatiotiimin hän on rakentanut. Vuoden vaihteessa Luomuinstituutin hallinnointi siirtyi sopimuksen mukaisesti Luonnonvarakeskuksen tehtäväksi vuosiksi 2017-2020. Luomuinstituutin ohjausryhmän puheenjohtajana... Lue lisää »

Luomu Rokkaa – Haluatko luomuviljelijäksi?

Raikas infopaketti luomuun siirtymisestä Luomualan koordinaatiohanke on  tuottanut 20 sivuisen diasarjan, jonka tarkoituksena antaa viljelijöille tietoa luomuviljelyyn siirtymisestä. Luomun kysyntä kasvaa ja myynti kasvoi viimeisen tarkastelun mukaan 12%  ajanjaksolla 1.7.2015-30.6.2016. Jotta kotimainen luomutuotanto pysyy kysynnän vauhdissa, tarvitaan lisää luomutuottajia. Tämä aineisto on suunnattu ensisijaisesti alueellisille koulutus- ja neuvontahankkeille sekä muille maatalouden neuvonta- ja tiedotustehtävissä oleville.... Lue lisää »

Uusi jäseniä Pro Luomun hallitukseen

Pro Luomu ry:n hallitukseen valittiin vuosille 2017-2018 kaksi uutta jäsentä keskiviikkona 30.11.2016 pidetyssä sääntömääräisessä syyskokouksessa. Puheenjohtajana jatkaa Ilkka Alarotu (SOK). Hallituksen uusiksi jäseniksi valittiin Harri Hovi (Ruokakesko) ja Pauli Talvitie (Luomuliitto ry). Hallituspaikkansa uusi Sami Kuoppamäki (Kymen Luomu). Kaikki erovuorossa olleet varajäsenet vaihtuivat ja paikkoihin valittiin Markku Janhunen (Midsona Finland), Juho Maula (Yhdistyneet Luomutuottajat) ja... Lue lisää »

Pohjoismaisen luomukokkikilpailun voitto Norjaan

Vuoden pohjoismainen luomukokki on Håvard Klempe Norjasta. Suomi osallistui kilpailuun ensimmäistä kertaa. Osanottajia oli Suomen lisäksi myös Ruotsista, Norjasta ja Virosta. Nordic Organic Chef -kilpailu järjestettiin torstaina 17.11. Pohjoismaiden suurimmilla luomuun keskittyneillä Nordic Organic Food Fair -ammattilaismessuilla Malmössä Ruotsissa. Kilpailun osanottajat valmistivat yhden ruokalajin luomuraaka-aineista. Tuomareita oli kaikista osanottajamaista, suomalaisena tuomarina toimi tutkija ja keittiömestari... Lue lisää »

Suomen ensimmäinen Vuoden Luomukokki on Benjamin Frostell

Benjamin Frostell voitti Vuoden Luomukokki 2016 -kilpailun. ELMA-messuilla Helsingissä järjestetyn kilpailun finaali pidettiin lauantaina 12.11. Kilpailun voittaja suuntaa ensi viikolla Ruotsiin edustamaan Suomea pohjoismaisessa Luomukokki-kilpailussa. Voittaja valmisti alkuruoaksi marinoitua tofua, glaseerattua porkkanaa, marinoitua fenkolia sekä juustokuminakreemiä, pääruoaksi paahdettua kananrintaa, kaskinaurista, emmervehnää sekä paahdettu sipulilientä ja jälkiruoaksi suklaakakkua, punajuurta sekä jogurttia. Frostellin assistenttina toimi Alfred Tallberg.... Lue lisää »

Hanna-Riikka Kantelinen voitti Vuoden Luomukokki -opiskelijasarjan

Hanna-Riikka Kantelinen Savon ammatti- ja aikuisoppilaitoksesta voitti Vuoden Luomukokki 2016 -kilpailun opiskelijasarjan. Ensimmäistä kertaa järjestetyn kilpailun finaali pidettiin perjantaina 11.11. ELMA-messuilla Helsingissä. Voittaja valmisti alkuruoaksi palsternakkapyreetä ja liekitettyä fenkolia, pääruoaksi karitsaa lihapullina sekä entrecote ja jälkiruoaksi punajuuri-suklaakakkua sitruunajogurttivaahdolla. Kilpailun kaikki raaka-aineet olivat luomua, ja finalistit saivat tietää ne edellispäivänä. Kilpailun tuomaristo arvosti Kantelisen tasaisen varmaa... Lue lisää »

1 2 3 4 16