Tilaa RSS-syöte Lisätietoa RSS-syötteistä

Luomulihan kysyntä kasvaa tuotantoa ripeämmin

Luomu on löytänyt tiensä suomalaisten ruokapöytiin. Luomutuotteiden myynti vähittäiskaupassa lisääntyi viime vuonna 14 %, ja lähes kaikissa tuoteryhmissä luomun valikoima laajenee. Myös luomulihan kysyntä kasvaa; jopa siinä määrin, että raaka-aineen niukkuus hidastaa kasvua. Viime vuonna Suomessa tuotettiin yhteensä 4,36 miljoonaa kiloa luomulihaa. Kaksi kolmasosaa siitä oli naudanlihaa ja reilu viidesosa sianlihaa. Luomun osuus kaikesta kotimaisesta... Lue lisää »

From challenges to solutions in organic onion production

The third day of the international NJF-conference included presentations from the four tracks of the conference. One of the presentations in theme Challenges for organic horticultural crops was the research on onion seedlings versus onion sets in organic onion production. At the present, onion sets imported to Finland are contaminated by several Fusarium species, and... Lue lisää »

Kohti kestävämpää tuotantoa – tähtäimessä Luomu 3.0

Professori Dr. Gerold Rahmannin tutkimustyö on keskittynyt kestävien tuotantojärjestelmien kehittämiseen. Hän on myös kansainvälisen luomututkimusjärjestön ISOFARin puheenjohtaja. Luomu 3.0 on nimitys sille työlle, jolla luonnonmukaista tuotantoa kehitetään osaksi ruuantuotannon valtavirtaa ja osaksi maailmanlaajuisten ongelmien ratkaisuja. Tässä työssä on keskusteltu esimerkiksi ruokatuotannon kestävyydestä, ympäristön suojelemisesta ja kulutustottumusten muuttamisesta. Keskusteluun tulee saada entistä vahvemmin mukaan myös tutkimuksen... Lue lisää »

Tilavierailu Wehmaan kartanoon

Kansainvälisen NJF-konferenssin toisen päivän ohjelmaan kuului kolme ekskursiota, joista yksi suuntautui Wehmaan kartanoon Juvalle, noin 40 km Mikkelistä. Muut kaksi vierailukohdetta olivat Kalliolan vihannestila Haukivuorella ja Siiriäisen karjatila Hirvensalmella.  Wehmaan kartano on luomumaitotila, ja yksi Etelä-Savon edelläkävijöistä luomuviljelyn saralla. Tilan nykyinen omistaja Carin Grotenfelt kertoi konferenssivieraille tilan toiminnasta. Tilalla on 60 lehmää, joista suurin osa suomalaista... Lue lisää »

Aluskasveista apua rikkakasvien hallintaan

Yksi kansainvälisen NJF-konferenssin neljästä teemasta keskittyi aluskasveihin ja niiden rooliin rikkakasvien hallinnassa. Aamupäivän osuudessa erikoistutkija Jukka Salonen kertoi kansainvälisen yhteishankkeen tämänhetkisistä tuloksista. Aluskasvien viljelyssä on huomioitava useita tekijöitä kuten esimerkiksi käytettävät lajit ja niiden seokset, kylvömäärät, kylvöaika ja torjuttavat rikkakasvit. Aluskasvien tehtävänä on korvata haitallisimmat rikkakasvit aluskasveilla joko kasvukauden aikana, kasvukauden jälkeen tai eri kasvukausien... Lue lisää »

Konferenssivieraille maistui luomu

Kansainvälisen NJF-tutkimuskonferenssivieraiden ensimmäinen päivä päättyi yhteiseen luomubuffettiin, jossa oli mahdollisuus maistella eteläsavolaisia luomutuotteita ja keskustella päivän esitysten annista. Ensimmäisen konferenssipäivän päätteeksi kaksi eteläsavolaista luomuyrittäjää kertoi konferenssivieraille tarjolla olleista luomutuotteista. Maisteltavana oli Saimaan juomatehtaan luomuolutta ja Vavesaaren tilan luomumarmeladeja. Saimaan juomatehtaalla on luomuoluille oma tuoteperhe, Marsalkka. Suurin osa raaka-aineena käytettävästä luomuviljasta tulee Suomesta, ja paikallisia tuottajia... Lue lisää »

Luomumansikoita pääsee poimimaan heinäkuussa

Luomumansikkaa päästään tänä vuonna poimimaan vasta heinäkuussa, sillä viileä alkukesä viivästytti mansikan kukintaa. Etelä-Suomessa marjojen odotetaan kypsyvän heinäkuun alkupuolella, mutta pohjoisempana luomumansikalla herkutellaan vasta lähempänä elokuuta. Mansikkaa viljellään Suomessa luomuna vain hieman yli 140 hehtaarilla. Se on noin neljä prosenttia kotimaisen avomaanmansikan koko tuotantoalasta. Eniten luomumansikkaa viljellään Hämeessä, Etelä-Savossa, Pohjois-Karjalassa ja Uudellamaalla. Pro Luomu on... Lue lisää »

Löydä kesän 2017 luomumansikkapaikkasi

Luomumansikka tekee kesän! Alla olevasta listasta voit tarkistaa kesän 2017 luomumansikkatilat. Lähes kaikilla tiloilla on suoramyyntiä ja useimmilla mahdollisuus poimia myös itse mansikoita. Soittamalla etukäteen varmistat päivän satotilanteen sekä sopivan ajankohdan ostosreissulle. Puuttuuko luomumansikkatilasi listalta? Lähetä sähköpostia osoitteeseen: info(at)proluomu.fi niin otamme yhteyttä! Listalle pääseminen ei maksa mitään. Etelä-Karjala Suomen Luomumarja, Husu Hanna Lahtelantie 68, 54430... Lue lisää »

Luomu 2000-luvulla – osana ruokaturvallisuuden säilyttämistä

Professori John P. Reganoldilla on yli 30 vuoden ura tutkijana ja opettajana. Hän on verrannut erilaisia tuotantojärjestelmiä – luomu, IP-tuotanto ja tavanomainen – tuottavuuden, taloudellisuuden ja ympäristöystävällisyyden näkökulmasta. Tuotantojärjestelmien kestävyyttä voi tutkia esimerkiksi vertaamalla niiden tuottavuutta, ympäristövaikutuksia, taloudellista kannattavuutta ja sosiaalista kestävyyttä. Näiden mittareiden valossa luonnonmukaiset tuotantojärjestelmät näyttävät saavuttavan kestävyystavoitteet paremmin kuin vastaavat tavanomaiset tuotantojärjestelmät.... Lue lisää »

Luomun terveysvaikutukset puhuttavat – lisätutkimuksia tarvitaan

Luomuruuan terveysvaikutukset nousevat aika ajoin keskusteluun. Väitteiden tueksi ei kuitenkaan ole vielä riittävästi kliinisiä kokeita, huomauttaa tutkimusprofessori Raija Tahvonen. Tahvonen puhui aiheesta NJF-luomututkimuskonferenssin lehdistötilaisuudessa 19.6.2017.   Luomuelintarvikkeissa on keskimääräisesti hieman enemmän tiettyjä ravintoaineita ja fenolisia yhdisteitä kuin tavanomaisesti tuotetuissa elintarvikkeissa. Luomuruuassa on myös vähemmän torjunta-ainejäämiä ja lisäaineita johtuen tuotantotapamääräyksistä. Esimerkiksi lisäaineita on luomutuotannossa sallittu vain... Lue lisää »

1 2 3 4 18