Tilaa RSS-syöte Lisätietoa RSS-syötteistä

Renkaat keskeisessä roolissa maataloudessa

Oikeat renkaat ja niissä oikeat paineet pitävät peltomaata hyvässä kunnossa, säästävät polttoainetta, parantavat satoja ja viljelijän työhyvinvointia. Jokainen ei kuitenkaan voi olla osaaja kirjavilla rengasmarkkinoilla. Siksi Järki Pelto- ja OSMO -hankkeet yhdistivät voimansa ja pistivät pystyyn vahvaa osaamista sisältävän kolmen illan maatalousrengaskurssin Maakosketusta ja vetokykyä – mitä kaikkea tulisi tietää renkaista? Kolmen illan kurssi  Salon... Lue lisää »

Pro Luomu ei hyväksy tarpeettoman kärsimyksen aiheuttamista teuraseläimille

Pro Luomu ry ei hyväksy tarpeettoman kärsimyksen aiheuttamista teuraseläimille; ei luomueläimille eikä tavanomaisesti kasvatetuille eläimille. Yksikin teurastamossa tapahtuva eläinsuojelurikkomus on liikaa. Suomalaisten teurastamojen ammattitaidon, asiantuntemuksen, etiikan ja työmoraalin on oltava niin korkealla tasolla, että eläinten lopettaminen kyetään tekemään sekä eläinsuojelulakia että teurastusta koskevia muita säädöksiä noudattaen. Tuotantoeläinten hyvinvointi on luomutuotannon keskeinen tavoite, eikä siitä todellakaan... Lue lisää »

Luomuinstituutti mukana alueellisesti kestävän ruokajärjestelmän kehittämisessä

Sitra käynnistää neljällä alueella kestävän ruokajärjestelmän kehittämishankkeet. Alueellinen kestävä ruokajärjestelmä edistää terveyttä, tuotanto ja kulutus tapahtuvat luonnonvaroja säästäen sekä niitä optimaalisesti käyttäen ja kierrättäen. Tämä luo kannattavuutta koko ruokajärjestelmään. Luomuinstituutti on mukana kumppanina Järvi-Saimaan alueen hankkeessa. Hanke toteutetaan Järvi-Saimaan rantakunnissa Juvalla, Sulkavalla ja Rantasalmella yhteistyössä Järvi-Saimaan Palvelut Oy:n kanssa. Muut alueet ovat Keski-Suomi, Lappi ja Ahvenanmaa. Lue lisää:... Lue lisää »

Luomutuotanto ja tulevaisuuden kestävä ruokajärjestelmä

Ympäristötiedon foorumi, Luomuinstituutti ja Tulevaisuuden tutkimuskeskus järjestivät yhteistyössä seminaarin Luomutuotanto ja tulevaisuuden kestävä ruokajärjestelmä 30.10.2017. Seminaarissa haettiin vastauksia muun muassa seuraaviin kysymyksiin: Mitä tutkimusnäyttöä on luomun pienemmistä haittavaikutuksista ympäristöön verrattuna tavanomaiseen maatalouteen? Onko luomu oikeasti parempaa, puhtaampaa ja ekologisempaa? Mitä vastauksia luomu voi tarjota globaaleihin haasteisiin ruoan riittävyydestä maapallon kasvavalle väestölle? Entä voiko biotekniikan tutkimus... Lue lisää »

Luomueläin tuottaa luomua, vaikka se söisi hetken tavanomaista rehua

Katovuoden takia luomukotieläintila saattaa ensi talvena joutua hakemaan poikkeuslupaa käyttää tavanomaisesti tuotettua rehua. Luomueläimistä saatavat tuotteet – maito, liha, munat – ovat silti luomua, eikä niitä tarvitse merkitä mitenkään erityisesti. Poikkeusluvan luomueläinten ruokkimiseksi tavanomaisella rehulla myöntää Evira. Kriteerit ovat tiukat: luvan voi saada vain hätätilanteessa, jos luomutilan eläinten terveys ja hyvinvointi ovat muutoin vaarassa. Luomukotieläimistä... Lue lisää »

Luomuinstituutille tieteellinen neuvottelukunta

Luomuinstituutille on asetettu tieteellinen neuvottelukunta vuosiksi 2017-2020. Neuvottelukuntaan on kutsuttu tutkimuspäällikkö Jyrki Aakkula, Luonnonvarakeskus, yliopistonlehtori Minna Autio, Helsingin yliopisto, professori Mikael Fogelholm, Helsingin yliopisto, erikoistutkija Kaija Hakala, Luonnonvarakeskus, professori Juha Helenius, Helsingin yliopisto, tutkimusprofessori Arto Huuskonen, Luonnonvarakeskus, tutkimuskoordinaattori Kaisa Korhonen-Kurki, Helsingin yliopisto, tutkimusprofessori Eija Pouta, Luonnonvarakeskus, tutkimusprofessori Raija Tahvonen, Luonnonvarakeskus, professori Maija Tenkanen, Helsingin yliopisto, johtaja Päivi Timonen, Helsingin yliopisto, kuluttajatutkimuskeskus, PhD Hanna Tuomisto, Helsingin... Lue lisää »

Erikoistutkija Tuomo Tupasela on nimitetty Euroopan komission luomuasiantuntijaryhmään

Euroopan komissio on nimittänyt Luonnonvarakeskuksen erikoistutkijaTuomo Tupaselan EGTOP:in (Expert Group for Technical Advice on Organic Production) jäseneksi ajanjaksolle 1.1.2018-31.12.2021. EGTOP on 13 hengen asiantuntijaryhmä, joka toimii teknisenä ja neuvovana asiantuntijaelimenä luomutuotantoa koskevan päätöksenteon tukena. Tuomo Tupasela toimii ryhmässä erityisesti meijeriteknologian ja elintarvikkeiden aistinvaraisen arvioinnin ja laadun asiantuntijana. Tuomo Tupasela on Luomuinstituutin tieteellisen neuvottelukunnan ja ProLuomun luomumaitoarvoketjutyöryhmän jäsen.... Lue lisää »

Kaikkien aikojen ME – suomalaiset hullaantuivat luomupuurosta

Luomupuuron maailmanennätys –tempaus on saanut tarttumaan kauhan varteen runsaasti puuronystäviä. Luomupuuroa syö ennätyspäivänä 6.9. sadattuhannet suomalaiset. Kampanjassa on mukana n. 230 tahoa ja yli 400 000 annosta luomupuuroa. Luomupuuron maailmanennätystä tehdään 6.9., tarkoituksena on, että mahdollisimman moni syö luomupuuroa yhden päivän aikana. Tempaukseen on ilmoittautunut joukoittain hyvin erilaisia toimijoita pienistä kahviloista ja luomutiloista isoihin elintarvikeyrityksiin ja... Lue lisää »

Uusi raportti: Mistä ja miten tunnistaa maan hyvän kasvukunnon?

Peltojen kasvukunnon selvittäminen kannattaa. Monipuolisesti kasvukuntoa selvittämällä ja pohtimalla ongelmien välisiä yhteyksiä voi löytää kullekin lohkolle sopivimmat kasvukunnon hoitotoimet. Esimerkiksi syväkuohkeutuksen, syväjuuristen kasvien ja kipsin yhdistelmä vaikuttaa korjaavan eräiden savimaiden rakennetta melko nopeasti. Lue lisää »

1 2 3 14