Tilaa RSS-syöte Lisätietoa RSS-syötteistä

Luomuinstituutille tieteellinen neuvottelukunta

Luomuinstituutille on asetettu tieteellinen neuvottelukunta vuosiksi 2017-2020. Neuvottelukuntaan on kutsuttu tutkimuspäällikkö Jyrki Aakkula, Luonnonvarakeskus, yliopistonlehtori Minna Autio, Helsingin yliopisto, professori Mikael Fogelholm, Helsingin yliopisto, erikoistutkija Kaija Hakala, Luonnonvarakeskus, professori Juha Helenius, Helsingin yliopisto, tutkimusprofessori Arto Huuskonen, Luonnonvarakeskus, tutkimuskoordinaattori Kaisa Korhonen-Kurki, Helsingin yliopisto, tutkimusprofessori Eija Pouta, Luonnonvarakeskus, tutkimusprofessori Raija Tahvonen, Luonnonvarakeskus, professori Maija Tenkanen, Helsingin yliopisto, johtaja Päivi Timonen, Helsingin yliopisto, kuluttajatutkimuskeskus, PhD Hanna Tuomisto, Helsingin... Lue lisää »

Erikoistutkija Tuomo Tupasela on nimitetty Euroopan komission luomuasiantuntijaryhmään

Euroopan komissio on nimittänyt Luonnonvarakeskuksen erikoistutkijaTuomo Tupaselan EGTOP:in (Expert Group for Technical Advice on Organic Production) jäseneksi ajanjaksolle 1.1.2018-31.12.2021. EGTOP on 13 hengen asiantuntijaryhmä, joka toimii teknisenä ja neuvovana asiantuntijaelimenä luomutuotantoa koskevan päätöksenteon tukena. Tuomo Tupasela toimii ryhmässä erityisesti meijeriteknologian ja elintarvikkeiden aistinvaraisen arvioinnin ja laadun asiantuntijana. Tuomo Tupasela on Luomuinstituutin tieteellisen neuvottelukunnan ja ProLuomun luomumaitoarvoketjutyöryhmän jäsen.... Lue lisää »

Kaikkien aikojen ME – suomalaiset hullaantuivat luomupuurosta

Luomupuuron maailmanennätys –tempaus on saanut tarttumaan kauhan varteen runsaasti puuronystäviä. Luomupuuroa syö ennätyspäivänä 6.9. sadattuhannet suomalaiset. Kampanjassa on mukana n. 230 tahoa ja yli 400 000 annosta luomupuuroa. Luomupuuron maailmanennätystä tehdään 6.9., tarkoituksena on, että mahdollisimman moni syö luomupuuroa yhden päivän aikana. Tempaukseen on ilmoittautunut joukoittain hyvin erilaisia toimijoita pienistä kahviloista ja luomutiloista isoihin elintarvikeyrityksiin ja... Lue lisää »

Uusi raportti: Mistä ja miten tunnistaa maan hyvän kasvukunnon?

Peltojen kasvukunnon selvittäminen kannattaa. Monipuolisesti kasvukuntoa selvittämällä ja pohtimalla ongelmien välisiä yhteyksiä voi löytää kullekin lohkolle sopivimmat kasvukunnon hoitotoimet. Esimerkiksi syväkuohkeutuksen, syväjuuristen kasvien ja kipsin yhdistelmä vaikuttaa korjaavan eräiden savimaiden rakennetta melko nopeasti. Lue lisää »

Kohti kestävämpää tuotantoa – tähtäimessä Luomu 3.0

Professori Dr. Gerold Rahmannin tutkimustyö on keskittynyt kestävien tuotantojärjestelmien kehittämiseen. Hän on myös kansainvälisen luomututkimusjärjestön ISOFARin puheenjohtaja. Luomu 3.0 on nimitys sille työlle, jolla luonnonmukaista tuotantoa kehitetään osaksi ruuantuotannon valtavirtaa ja osaksi maailmanlaajuisten ongelmien ratkaisuja. Tässä työssä on keskusteltu esimerkiksi ruokatuotannon kestävyydestä, ympäristön suojelemisesta ja kulutustottumusten muuttamisesta. Keskusteluun tulee saada entistä vahvemmin mukaan myös tutkimuksen... Lue lisää »

Aluskasveista apua rikkakasvien hallintaan

Yksi kansainvälisen NJF-konferenssin neljästä teemasta keskittyi aluskasveihin ja niiden rooliin rikkakasvien hallinnassa. Aamupäivän osuudessa erikoistutkija Jukka Salonen kertoi kansainvälisen yhteishankkeen tämänhetkisistä tuloksista. Aluskasvien viljelyssä on huomioitava useita tekijöitä kuten esimerkiksi käytettävät lajit ja niiden seokset, kylvömäärät, kylvöaika ja torjuttavat rikkakasvit. Aluskasvien tehtävänä on korvata haitallisimmat rikkakasvit aluskasveilla joko kasvukauden aikana, kasvukauden jälkeen tai eri kasvukausien... Lue lisää »

Luomu 2000-luvulla – osana ruokaturvallisuuden säilyttämistä

Professori John P. Reganoldilla on yli 30 vuoden ura tutkijana ja opettajana. Hän on verrannut erilaisia tuotantojärjestelmiä – luomu, IP-tuotanto ja tavanomainen – tuottavuuden, taloudellisuuden ja ympäristöystävällisyyden näkökulmasta. Tuotantojärjestelmien kestävyyttä voi tutkia esimerkiksi vertaamalla niiden tuottavuutta, ympäristövaikutuksia, taloudellista kannattavuutta ja sosiaalista kestävyyttä. Näiden mittareiden valossa luonnonmukaiset tuotantojärjestelmät näyttävät saavuttavan kestävyystavoitteet paremmin kuin vastaavat tavanomaiset tuotantojärjestelmät.... Lue lisää »

Luomun terveysvaikutukset puhuttavat – lisätutkimuksia tarvitaan

Luomuruuan terveysvaikutukset nousevat aika ajoin keskusteluun. Väitteiden tueksi ei kuitenkaan ole vielä riittävästi kliinisiä kokeita, huomauttaa tutkimusprofessori Raija Tahvonen. Tahvonen puhui aiheesta NJF-luomututkimuskonferenssin lehdistötilaisuudessa 19.6.2017.   Luomuelintarvikkeissa on keskimääräisesti hieman enemmän tiettyjä ravintoaineita ja fenolisia yhdisteitä kuin tavanomaisesti tuotetuissa elintarvikkeissa. Luomuruuassa on myös vähemmän torjunta-ainejäämiä ja lisäaineita johtuen tuotantotapamääräyksistä. Esimerkiksi lisäaineita on luomutuotannossa sallittu vain... Lue lisää »

Health effects of organic food in discussions – more research is needed

Debates on health effects of organic food arise from time to time. There is not yet enough scientific clinical studies to give fair objective statemens, said professor Raija Tahvonen in the press conference of international NJF-conference in Mikkeli on 19th of June, 2017. Recent studies show, that organic food products contain certain nutrients and some... Lue lisää »

Organic wild collection in forests creates new possibilities

Birgitta Partanen has always been interested in nature. Her career as a project manager and now as a doctoral candidate has also the special emphasis on utilizing nature-based products. Current research maps out the possibilities the organic certification of forests will bring the forest owners as well as entrepreneurs in natural product sector. Almost all... Lue lisää »

1 2 3 13