Tilaa RSS-syöte Lisätietoa RSS-syötteistä

Tutkija: Maan tiivistymistä pyrittävä välttämään

Pohjamaan tiivistymisen riski on kasvanut merkittävästi viime vuosikymmeninä. Rengaskuormat tulisi pitää hyvin kohtuullisina pohjamaan tiivistämisen välttämiseksi ja rengaspaineet alhaisina pintamaan tiivistymisen välttämiseksi. Maan tiivistymisen asiantuntija, dosentti Thomas Keller esitelmöi Luomupäivillä maan tiivistymisestä, sen vaikutuksista satoon sekä kosteuden vaikutuksesta maan muokkaukseen OSMO-hankkeen kutsumana. . Lue lisää »

Tanska ja Ruotsi syövät runsaasti luomua

Tanska ja Ruotsi käyttävät suhteellisesti eniten luomua Euroopassa. Organic Denmarkin Helene Birk ja Organic Swedenin Charlotte Bladh André valottivat Luomuelintarvikepäivässä, miksi luomu maistuu länsinaapureille niin hyvin. Tanska on jo pitkään pitänyt kärkisijaa Euroopan luomukulutuksen ykkösmaana, mutta yhä sen suosio kasvaa: esimerkiksi tämän vuoden alkupuoliskolla luomun myynti vähittäiskaupassa lisääntyi 18 %. Tänä vuonna luomun markkinaosuus Tanskassa... Lue lisää »

Luomuinstituutin tutkimuskoordinaattori Jaakko Nuutila väitteli 28.10.2016

Jaakko Nuutilan väitöskirjan johtopäätöksinä esitetään keinoja Suomen hallituksen asettamien luomutavoitteiden saavuttamiseksi vuoteen 2020 mennessä. Linkki väitöskirjaan : https://helda.helsinki.fi/bitstream/handle/10138/167682/THEFINNI.pdf?sequence=1   Nuutila on tutkinut suomalaista ruokaketjua ja löytänyt tekijöitä, jotka estävät luomun kehittämistä. Hän ehdottaa tavoitteiden saavuttamiseksi konkreettisia toimenpiteitä sekä Suomen hallitukselle että ruokaketjun toimijoille.   – Nykyisen ruokaketjun haittavaikutuksista on tiedotettava, torjunta-aineille ja väkilannoitteille on asetettava haittavero,... Lue lisää »

Tieteen perusteluja luomuruoalle Ihmisen parhaaksi -seminaarissa

Mikkelissä vietettiin luomun superviikonloppua Maista luomu -tapahtuman merkeissä. Tapahtuma käynnistyi tieteen perusteluilla luomuruoalle Ihmisen parhaaksi -seminaarissa, joka keräsi runsaasti yleisöä. – Luomu on kasvun ala sekä Suomessa että maailmalla ja se perustuu koko ruokaketjun vastuullisten valintojen lisääntymiseen. Halutaan tuottaa, jalostaa, myydä, tarjota ja nauttia ruokaa, jonka tuottaminen tai nauttiminen ei ole haitallista. Luomu edesauttaa monipuolisen... Lue lisää »

Ensimmäinen Maista Luomu-tapahtuma saavutti suuren suosion

Mikkelissä järjestettiin viime viikonloppuna, 30.9.-2.10. Maista luomu-tapahtuma, joka saavutti suuren suosion. Tiedeseminaari Ihmisen parhaaksi 30.9. täyttyi kiinnostuneista kuulijoista ja yleisö kuuli tieteen perusteluja luomuruoalle. Seminaaritallenne ja seminaarin esityksiä.  Lue lisää>> Tertin kartanon Luomugaalailtaan olisi ollut tulijoita enemmän kuin taloon mahtui. Lauantaina Mikkelin Kirkkopuisto täyttyi luomusadonkorjuutuotteiden ja luomuruoan myyjistä, ostajista ja maistelijoista. Useilta myyjiltä tuotteet loppuivat... Lue lisää »

Vastuullisuusviesti luomumaidon puolesta

Vastuullisuusviestiä poljetaan 6.9 – 8.9.2016 eri puolilla Suomessa Ekocentrian ideoimana. Luomumaidon puolesta viesti korostaa luomumaidontuotannon kotimaisia luomurehuja, luonnon monimuotoisuuden edistämistä, eläimiä kunnioittavia tuotantotapoja, ravinteiden kierrätystä ja lisäaineiden käytön minimointia. Viestin on laatinut Brita Suokas Helsingin yliopiston Ruralia-instituutista. Lue lisää »

Luomulla olisi kasvunvaraa Pohjois-Savossa

Luomutuotanto on lisääntynyt Pohjois-Savossa tasaisesti viime vuosina, mutta kasvunvaraa on yhä paljon. Esimerkiksi luomumarjojen ja -maidon tuotannossa on edelleen runsaasti käyttämättömiä mahdollisuuksia. Pohjois-Savon luomupeltoalan ennakoidaan nousevan tänä vuonna yli 16 000 hehtaariin, mikä on jo lähes 11 % maakunnan viljelyalasta. Pohjois-Savossa toimii noin 350 luomutilaa, joista luomukotieläimiä on lähes sadalla tilalla. Maakunnan luomualasta suurin osa on... Lue lisää »

Evira ennakoi: luomuala lisääntyy 8 %

Eviran ennakkotietojen mukaan Suomen luomuala laajenee tänä vuonna 8 % viime vuodesta ja nousee yli 241 000 hehtaariin (siirtymäala mukaan lukien). Luomutuotannon ala on kasvanut jo pitkään vuodesta toiseen, mutta aivan viime vuosina kasvuvauhti on ollut tämänvuotista verkkaisempaa. Suomen pelloista on nyt luomulla tai siirtymässä luomulle 10,6 %. Ennakkotietojen mukaan luomutiloja on Suomessa yhteensä 4 423 kappaletta,... Lue lisää »

Pro Gradu: Luomutuotannon saavutettavuus Pohjois-Karjalassa

  Tiivistelmä-Abstract Kuluttajien kiinnostus ruoan alkuperää, terveellisyyttä, turvallisuutta, ravintosisältöä sekä koko ruokaketjun toimintaa kohtaan on lisännyt luomutuotantoa ja luomuruoan kysyntää. Tuotannon kasvusta huolimatta luomutuotantoketjun toiminnassa on edelleen pullonkauloja ja turhaa byrokratiaa, joita tulisi karsia, jotta koko luomuketjun toimintaa voitaisiin käytännön tasolla helpottaa. Luomututkimusta tulisi lisätä myös siitä syystä, että Suomen valtion ja maabrändityöryhmän asettamiin luomun... Lue lisää »

MMM: Periaatepäätös julkisten elintarvike- ja ruokapalveluhankintojen vastuullisuudesta hyväksytty

Hallituksen tavoite on, että julkisissa elintarvike- ja ruokapalveluhankinnoissa käytetään jatkossa vain vastuullisesti tuotettuja tuotteita. Tänään hyväksytty valtioneuvoston periaatepäätös linjaa, että valtion elintarvikehankinnoissa otetaan tehostetusti huomioon ympäristön kannalta hyvät viljelymenetelmät, eläinten hyvinvointi ja terveys sekä elintarviketurvallisuus. Käytännössä periaatepäätös näkyy julkisissa keittiöissä tarjottavan suomalaisen ruuan määrän kasvuna. Lue lisää »

1 2 3 4 5 13