Kohti_tulevat_lampaatLammas viihtyy laitumella

Luomulampailla on sisätiloissa enemmän tilaa ja valoa kuin tavanomaisessa tuotannossa ja eläinten, myös karitsoiden, on päästävä laidunkaudella ulos. Luomulampaan laidunkausi on pitempi kuin tavanomaisella tilalla. Sisällä lampaat syövät luomurehua.

Riittävä luonnonvalon määrä on lampaille sisätiloissa tärkeää. Tästä syystä monet vanhat rakennukset, jotka ovat muuten sopivia lampoloita, eivät sovellu luomutuotantoon. Luomulampaita ei saa pitää kytkettyinä.

Lammas on suosittu perinneympäristöjen hoitaja. Lammaslaitumet elävöittävät heinittyviä ja pusikoituvia joutomaita ja ylläpitävät perinneympäristöjen monimuotoisuutta.

Vuonna 2012 luomulampaita hoidettiin ammattimaisesti 126 suomalaistilalla. Kaiken kaikkiaan suomalaisista lammastiloista noin 18 % toimii luomutuotantotavan mukaan.

Tilaa RSS-syöte Lisätietoa RSS-syötteistä

Luomulammas elää hyvän elämän

Tolvilan kartanon isäntä ja luomulammaskatraan paimen Jarmo Latvanen on tyytyväinen. Suomalaiset ovat löytäneet lampaanlihan ja luomulammas kasvattaa suosiotaan. Tolvilan isännälle on myös erityisen tärkeää, että perinteinen pääsiäisherkku saa elää hyvän elämän. Suomessa tuotettiin viime vuonna lampaanlihaa liki miljoona kiloa, ja siitä yli viidesosa oli luomua. Tolvilan kartanon isäntä Jarmo Latvanen kumoaa vanhan ja sitkeästi elävän... Lue lisää »

Lisää artikkeleita »