PuolukoitaVilliä luomua

Metsämarjoja ja villivihanneksia on saatavana luomumerkittyinä. Suomessa on maailman suurin luomusertifioitu keruuala, yhteensä noin 9 miljoonaa hehtaaria.

Mikä tahansa metsästä kerätty syötävä kasvi ei kuitenkaan ole automaattisesti luomua, vaan keruupaikan on täytettävä EU:n luomuehdot. Myös kerääjän on sitouduttava kirjallisesti noudattamaan luomun ehtoja. Tuotteet myydään ainoastaan luomujärjestelmään kuuluvalle tukkuostajalle.

Luomukeruutuotteen alkuperä on voitava jäljittää ja keruupaikkoja koskevat samat säännöt kuin muutakin luomukasvintuotantoa. Luomussa kiellettyjä teollisia lannoitteita tai torjunta-aineita ei saa käyttää alueilla, jotka on hyväksytty luomukeruutuotantoon. Keruualueiden on oltava riittävän etäällä saastelähteistä. Myös vuosittaiset luomutarkastajan käynnit kuuluvat luonnonmukaiseen keruutuotantoon.

Tilaa RSS-syöte Lisätietoa RSS-syötteistä

Organic wild collection in forests creates new possibilities

Birgitta Partanen has always been interested in nature. Her career as a project manager and now as a doctoral candidate has also the special emphasis on utilizing nature-based products. Current research maps out the possibilities the organic certification of forests will bring the forest owners as well as entrepreneurs in natural product sector. Almost all... Lue lisää »

Metsistä on moneksi – etenkin luomuna

  Tohtorikoulutettava Birgitta Partasen työtä on koko uran aikana leimannut kiinnostus luontoon ja luonnonantimien hyödyntämiseen. Nyt meneillään oleva tutkimus kartoittaa, mitä mahdollisuuksia metsien sertifiointi luomuun toisi sekä metsänomistajille että luonnontuoteyrittäjille. Lähes kaikki Suomen metsät olisivat sertifioitavissa luomukeruualueiksi nykyisiä metsänhoitokäytäntöjä muuttamatta. Tämä toisi mahdollisuuksia hyödyntää puhtaita metsiämme entistä monimuotoisemmin ja täysipainoisemmin. Metsä on muutakin kuin puuta,... Lue lisää »

Varsinais-Suomeen ensimmäinen luomumetsä

Varsinais-Suomen ensimmäiset sertifioidut luomukeruualueet sijaitsevat Sauvossa, Karunan kylässä. Yhteensä 150 hehtaaria metsää sai ELY-keskuksen myöntämän luomustatuksen viime heinäkuussa. Karunan luomumetsä on kolmen luomutilan omistuksessa. Jaana Elon ja hänen kahden naapurinsa metsät saivat luomusertifioinnin, sillä niitä ei ole lannoitettu eikä käsitelty luomussa kielletyillä kasvinsuojeluaineilla kolmen edellisvuoden aikana, kuten luomuehdot edellyttävät. Suomessa sijaitsee noin neljännes koko maailman... Lue lisää »

Lappi sai rutkasti lisää luomukeruualaa

Lapin luomusertifioitu keruuala kasvoi viime kesänä kahdella miljoonalla hehtaarilla ja on nyt yhteensä yli yhdeksän miljoonaa hehtaaria. Suomi vahvistaa näin asemaansa tilastoidun luomukeruun kärkimaana. Luomukeruualan merkittävä lisäys on seurausta siitä, että keruualueiden luomusertifioinnissa on Lapissa otettu käyttöön uusi, aiempaa yksinkertaisempi todentamismenetelmä. Sen on kehittänyt Lapin 4H-piirin LuomuLappi-hanke. Luomusäädökset edellyttävät, että luomukeruualueella ei ole käytetty luomussa kiellettyjä... Lue lisää »

Lisää artikkeleita »