Viljelyala on kasvanut

Luonnonmukaisesti viljelty peltoala kasvaa voimakkaasti The World of Organic Agriculture-tilastoraportin mukaan niin Euroopan unionissa kuin koko maailmassa. Eviran tilastojen mukaan luomu kasvaa ripeästi myös Suomessa. Tilastoihin kuuluvat varsinaiset luomupellot ja siirtymävaiheessa olevat viljelyalat.

Koko maailman luomuviljelty pinta-ala oli vuonna 2015 yhteensä 50,9 miljoonaa hehtaaria. Vuonna 2000 luomuviljelyssä oli 14,7 miljoonaa hehtaaria. Euroopan unionin jäsenvaltioissa vuonna 2015 yhteensä 11,2 miljoonaa hehtaaria eli 6,2 % maatalouden koko tuotantoalasta oli luomua. Kasvua vuodesta 2014 oli 7,8 %. Luomuviljelijöitä oli 270 000. Kasvu on ollut ripeää, sillä vuonna 2000 luomuviljelyä harjoitettiin 4,5 miljoonalla hehtaarilla.

Suomessa luomutiloja oli vuonna 2017 noin 4 640 ja luomuviljeltyä peltoa 263 000 hehtaaria eli 11,7 % koko viljelyalasta. Viljelyala kasvoi edellisvuoteen verrattuna 10 %.

Maa- ja metsätalousministeriön ja hallituksen tavoitteena on lisätä luomuviljelty peltoala 20 %:iin vuoteen 2020 mennessä.

Tilaa RSS-syöte Lisätietoa RSS-syötteistä

Evira ennakoi: luomuala lisääntyy 8 %

Eviran ennakkotietojen mukaan Suomen luomuala laajenee tänä vuonna 8 % viime vuodesta ja nousee yli 241 000 hehtaariin (siirtymäala mukaan lukien). Luomutuotannon ala on kasvanut jo pitkään vuodesta toiseen, mutta aivan viime vuosina kasvuvauhti on ollut tämänvuotista verkkaisempaa. Suomen pelloista on nyt luomulla tai siirtymässä luomulle 10,6 %. Ennakkotietojen mukaan luomutiloja on Suomessa yhteensä 4 423 kappaletta,... Lue lisää »

Luomuvalkuainen varminta tuottaa kotimaassa

Palkoviljat, kuten herne härkäpapu ja lupiinit tuottavat onnistuessaan keskimäärin 600 – 700 kg/ha hyvälaatuista luomuvalkuaista sekä puitavana että kokoviljasäilörehuksi korjattaessa. Rypsi ja rapsi tuottavat öljysadon lisäksi valkuaista noin 350 – 500 kg/ha. Apilaheinäseoksen valkuaissato yltää parhaimmillaan jopa 1000 kg/ha. Suomen rehuteollisuuden käyttämän tavanomaisen ja luonnonmukaisesti tuotetun valkuaisrehun raaka-aineen omavaraisuusaste on keskimäärin vain 15 %. Luku... Lue lisää »

Tike: Luomukauran tuotanto kasvussa

Luomuviljaa tuotettiin kesällä 2013 yhteensä 90 miljoonaa kiloa, mikä oli 2,2 % koko Suomen viljantuotannosta. Leipäviljan (vehnä ja ruis) osuus oli 17 miljoonaa kiloa ja rehuviljan (ohra, kaura ja seosvilja) 73 miljoonaa kiloa. Tiedot käyvät ilmi Tiken (Maa- ja metsäta­lousministeriön tietopalvelukeskus) juuri valmistuneesta luomusatotilastosta. Lue Tiken koko tiedote. Lue lisää »

Lisää artikkeleita »