Viljeltyä luomua

KevätvehnääVuonna 2012 luomuleipäviljaa tuotettiin Tiken satotilaston mukaan 20,4 miljoonaa kiloa. Luomurukiin osuus kaikesta rukiin viljelystä oli 7,8 %, Leipäviljaa käytetään kasvavia määriä luomuleipien valmistamiseen.

Pinta-alojen perusteella Suomessa viljellyistä viljoista luomukaura on selkeä ykkönen yli 20 000 hehtaarilla vuonna 2011. Maailman luomumarkkinoiden luomukaurasta Suomessa viljellään reilusti yli puolet. Kaurapuuron terveysvaikutukset ovat monelle uusi asia, joten lisää luomukauraa mahtuu maailman markkinoille.  Kauraa on myös tärkeä myslien raaka-aine.

Lisäksi perunat, porkkanat, sipulit, kaalit loppuvat vuodesta riippuen ennen seuraavaa sadonkorjuuta. Jalostajien ja kaupan vakuuttamiseksi tarvitaan kaikissa tuotteissa volyymin kasvattamista ja saatavuuden turvaamista myös useamman vuoden päähän.

Kotimaisille markkinoille tärkeä viljelytuote on valkuaisväkirehujen viljely. Eläintuotannon lisääminen ei onnistu ilman luomurehun tuotantoa. Luomurypsin viljelystä hyötyisivät niin kuluttajat kuin luomueläimetkin. Vuonna 2011 härkäpapua viljeltiin vähän yli 1900 hehtaarilla, lisäystä edelliseen vuoteen  oli 39 %. Hernettä noin 100 hehtaarilla. Luomurypsiä viljeltiin yli 2700 ha ja  osuus rypsin viljelyalasta oli 3,3 %.

Lähes kaikkia vihanneksia on saatavana luomuna. Eniten viljellään porkkanaa, sipulia, kaalia ja  tarhahernettä, kasvihuoneissa tomaattia, ruukkusalaattia ja kurkkua. Luomun osuus herukoiden koko viljelyalasta on jopa 17 %, mansikoiden 5 % ja omenoiden 8 %.

Eniten luomupeltoa on nurmikasvien viljelyssä eli yli 77 000 hehtaaria. Säilörehua, laidunta ja kuivaa heinää käytetään lehmien, lihakarjan, lampaiden ja hevosten rehuna. Lisäksi nurmikasveja käytetään viherlannoitukseen.

Tilaa RSS-syöte Lisätietoa RSS-syötteistä

Luomulajiketutkimusta tarvitaan

Sadon hyvä laatu, suuri sato, hyvä taudinkestävyys ja tehokas ravinteiden otto ovat hyvien lajikkeiden tunnusmerkkejä niin tavanomaisessa kuin luomuviljelyssäkin. Luomuviljelyssä lajikkeen tulisi menestyä myös alemmilla ravinnetasoilla ja pystyä ottamaan ravinteita hidasliukoisista eloperäisistä lannoitteista. Näiden ominaisuuksien lisäksi luomussa on erityisen tärkeää hyvä kilpailukyky rikkakasveja vastaan. Jotta Suomen asettama tavoite luomun lisäämisestä 20 prosenttiin peltoalasta vuonna 2020... Lue lisää »

Evira kaipaa lisää luomuviljanäytteitä

Evira toivoo saavansa lisää näytteitä luomuviljasta vuosittain tehtävää viljasadon laatuseurantaa varten. Näytteitä kerätään lokakuun loppuun asti. Näytepyyntö on lähetetty vuosittain satunnaisesti valituille 300 luomutilalle, joilla tuotetaan luomuviljaa vähintään viiden hehtaarin alalla. Viime vuonna 26 prosenttia otokseen kuuluvista tiloista lähetti näytteen, mutta tänä vuonna vastausprosentti on jäämässä vielä matalammaksi. Mitä enemmän näytteitä Eviraan lähetetään, sitä luotettavampi... Lue lisää »

Video luomurypsin tuotannosta

Luomuliiton tuottaman dokumenttisarjan ensimmäisestä osasta on katsottavissa nyt nettiversio. Luomuliitto haluaa uuden dokumentin avulla kertoa, miten rypsin viljely onnistuu ilman torjunta-aineita. Mitä menetelmiä luomutuotannossa käytetään? Nettilaatua parempien versioiden tilaukset: luomuliitto@luomuliitto.fi, puh. 0400 534003 Opetusversio. Pidempi ajankohtaista keskustelua sisältävä versio 30 min. Rypsintuotannon asiantuntijana luomuneuvoja Reijo Käki sekä muita luomutuottajia. Lisätietoja: jukka.lassila@luomuliitto.fi, puh. 050 529 0482 (tuottaja) Rahoittaja: Maa-... Lue lisää »

Lisää artikkeleita »