Luomupuuron ME syntyi 390 230 annoksella

Luomupuuron ME-tulos on 390 230 syötyä annosta. Suomalaisten yhdessä tekemä, maailman ensimmäinen ja ainoa puuronsyönnin ME syntyi keskiviikkona 6.9. ympäri satavuotiasta tasavaltaa. Tuoreen tutkimuksen mukaan yli puolet Suomen kuntien ruokapalveluista olisi valmiita siirtymään pelkästään luomuhiutaleiden käyttöön.

Pro Luomun koordinoiman Luomupuuron ME -tempauksen tavoitteena oli tehdä luomua tunnetuksi helpolla ja hauskalla tavalla. Siinä myös onnistuttiin yli odotusten: tempauksessa oli mukana yli 300 organisaatiota ja somen kautta osallistui 2 300 kuluttajaa.

Toiminnanjohtaja Marja-Riitta Kottila Pro Luomusta kertoo, että luomuviljan viljelyssä ei käytetä kemiallisia torjunta-aineita eikä keinotekoisia väkilannoitteita. Tästä kumpuavat luomupuuron ympäristöhyödyt kuten kemikalisoitumisen väheneminen, luonnon monimuotoisuuden lisääntyminen, maan kasvukunnon ylläpito ja luonnonvarojen säästyminen.

– Jos kaikki suomalaiset söisivät esimerkiksi kerran viikossa luomupuuroa luomuttoman sijaan, kasvinsuojeluaineita jäisi ruiskuttamatta pelloille noin 4 800 litraa kasvukaudessa, Kottila havainnollistaa.

Luomupuuron ME -tempaus oli osa Syödään yhdessä -teemaa, joka on osa Suomi 100 -hanketta.

Suomi söi luomupuuron ME:n yhdessä

Ennätyspäivänä luomupuuroa tarjosi lähes joka neljäs suomalaiskunta ruokapalveluissaan, myös suurimmat kaupungit. Luomupuuroa lusikoitiin ennätystahtiin etenkin kouluissa ja muissa oppilaitoksessa, joita osallistui ME:n tekoon yhteensä noin 900. Oman vahvan panoksensa ennätykseen antoivat myös 1 200 päiväkotia. Suomen nouseva polvi pisteli poskeensa  lähes 300 000 annosta luomupuuroa.

Kerttu (3) ja Aatos (4) osallistuivat Luomupuuron ME -tempaukseen Jussinkylän päiväkodissa Tampereella.

ME-tempauksesta innostuivat myös monet muut tahot. Luomupuuroa nautittiin keskiviikkona mm. Suomen kaikissa varuskunnissa ja vankiloissa, kymmenissä yhdistyksissä, Sokos-hotelleissa ja ABC-asemilla, työpaikoilla, maatiloilla ja tietysti yksityiskodeissa.

Lisäksi monet ruoka-alan yritykset ja hankkeet tarjoilivat luomupuuroa kaupunkien kaduilla tai toreilla. Myös virallinen Suomi osallistui: luomupuuroa syötiin useissa ELY-keskuksissa, monissa Suomen suurlähetystöissä sekä maa- ja metsätalousministeriössä.

Tempaus lisäsi luomun käyttöä pysyvästi: esimerkiksi aiemmin luomua täysin käyttämätön Kuusamon kunta päätti vaihtaa puurohiutaleensa pysyvästi luomuksi. Myös ABC-ketju valmistaa jatkossa kaiken puuronsa luomuhiutaleista.

Yli puolet kunnista valmiita vaihtamaan luomuhiutaleisiin

Julkisten ruokapalvelujen käyttämistä raaka-aineista arviolta vain 6-10 prosenttia on luomua. Valmiutta luomun lisäämiseen kuitenkin löytyy: tuoreen selvityksen mukaan lähes puolet kunnista uskoo luomukäyttönsä kasvavan parin seuraavan vuoden aikana.

Selvitys tehtiin elokuussa kyselynä, johon vastasi sata kuntien elintarvikehankinnoista vastaavaa henkilöä. Kyselyn toteutti Sales Questor Oy ja sen tilasivat Pro Luomu ja EkoCentria.

Yli puolet kyselyyn vastanneista (57 %) pitää mahdollisena, että heidän kuntansa siirtyisi puurohiutaleiden osalta tarjoamaan pelkästään luomua. Lähes kolmasosa (30 %) arvioi, että luomuun vaihtaminen ei ole mahdollista hinnan, saatavuuden tai hankintasopimuksen tiukkojen kriteerien takia.

Luomupuuron ME-tempauksen ”äiti”, hankepäällikkö Anu Arolaakso EkoCentriasta tunnistaa ammattikeittiöiden ennakkoluulot. Hän muistuttaa, että puurohiutaleet ovat helppo askel lisätä ruokapalvelun luomuastetta.

– Luomuhiutaleita ja -suurimoita on hyvin saatavilla myös suurkeittiöpakkauksissa. Hintaerokaan luomuttomiin ei ole iso, hän toteaa.

Kyselytutkimuksen tulosten mukaan kunnat tarjoavat puuroa kuntalaisille usein. Tarjotuista puuroannoksista noin joka viides on luomupuuroa.

Luomupuuron ME -tempaus on osa Luomun koordinaatiohanketta, jota rahoittaa Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelma.