Maakosketusta ja vetokykyä – mitä kaikkea tulisi tietää renkaista -kurssin materiaalit

Mitkä ominaisuudet ovat tärkeitä maatalousrenkaissa? Mitkä tekijät vaikuttavat renkaan vetokykyyn? Miten pienentää rengaskuormaa?  Mm näitä kysymyksiä käsiteltiin Varsinais-Suomessa pidetyllä OSMO- ja Järki Pelto-hankkeiden järjestämällä Maakosketusta ja vetokykyä – mitä kaikkea tulisi tietää renkaista –kurssilla vuoden lopulla.
Kurssin avauksessa Jukka Rajala OSMO-hankkeesta korosti maan rakenteen merkitystä ja havainnollisti puutteita maan rakenteessa useilla valokuvilla pelloilta, joilla on vakavia rakenneongelmia. Kun salaojakartta tai ajolinjat nähdään valokuvista ja jopa satelliittikuvista, niin maan rakenteessa on merkittäviä puutteita. Renkaat ovat tärkeä osa vaikuttaa maan rakenteeseen ja laajemmin maan kasvukuntoon.  Rengastuksen suunnitteluun kannattaa panostaa.
Rajala J. Avaus, Salo 171130     Ruponen OP. Avaus 2 Salo 171130

Traktorin vetokyky voidaan optimoida, kun paino jaetaan sopivasti etu- ja taka-akselien kesken ja renkaat on valittu oikein ja rengaspaineet säädetty olosuhteisiin ja työhön sopivaksi, painotti Tapio Riipinen Afcon Oy:stä.  Lue lisää
Riipinen T. Traktorin vetokyky ja vetohyotysuhteen parantaminen 171130

Tuomas Mattila OSMO-hankkeesta esitteli vaihtoehtoja pienentää rengaskuormaa ja maan tiivistymisriskejä. Viljelykierron monipuolistaminen pienentää työhuippuja ja pienentää tarvittavien koneiden kokoa. Eri koneiden työleveydet kannattaa sovittaa yhteen, jotta raskaammilla koneilla voidaan ajaa vuodesta toiseen samoilla urilla. Kevyemmillä koneilla pärjätään myös edullisemmilla renkailla. Hinattavat koneet nostolaitekoneiden asemesta pienentävät tarvittavaa rengaspainetta. Kevättöihin kannattaa valita kevyehköjä koneita.
Mattila T. Miten pienennan rengaskuormaa ja maan tiivistymisriskeja 171130