Palaa Luomupäivien etusivulle

Komiasti luomua -banneri

Luomupäivät 2014 -ohjelma (pdf, ladattavaksi)

Tiistai 25.11.2014

08.00–11.00 Luomuliiton syyskokous

10.00–12.00 Ilmoittautuminen
11.00–12.00 Lounas

12.00–17.00 Iltapäiväseminaari: Monta tapaa menestyä luomussa

Paikka: Frami, Kampusranta 9 B (auditorio)

Puheenjohtaja: Jouko Ylinen

12.00 Luomupäivien avaus, johtaja Pirjo Siiskonen, Luomuinstituutti
12.05 Maa- ja metsätalousministeriön tervehdys, maa- ja metsätalousministeri Petteri Orpo, MMM
12.20 Luomuruokaketjun vaihtoehtoisia toimintamalleja, Minna Mikkola, Helsingin yliopisto/Luomuinstituutti
13.00 Osuuskunta luomuviljelijöiden yhteistyövälineenä, Sami Kuoppamäki, Osuuskunta Kymen Luomu
13.20 Mentorilta apua kysymyksiin, toiminnan koordinaattori Elisa Niemi Luomuliitosta ja mentorit Antti Toija ja Tarja Musikka
13.40 Kahvit
14.10 Luomusiementen saatavuus tulevaisuudessa, Jukka Hollo, Tilasiemen Oy
14.30 Suomalaista luomurehua_markkinoille, ostopäällikkö, luomutuotanto, Essi Parviainen, Suomen Rehu Oy
14.50 Palkonurmirehut, rehujen koostumus ja laatu, Mirja Koljonen, Ranta Ayrshires
15.10 Tauko
15.20 Luomuliha markkinoilla, varatoimitusjohtaja Jari Leija, Atria Suomi Oy
15.40 Lihaa pienteurastamon kautta: Ylikallion kyyttötila, Anne Rintamäki
16.00 Kotieläintuotannon seleenikysymykset, tuotantoneuvoja Sari Perälä, osuuskunta Maitosuomi, Valio Oy
16.10 Yhteenveto ja keskustelu
16.30 Vuoden Luomuyrityksen palkitseminen: Vuoden luomuyritys Saloniemen Juustola

18.30– Illanvietto Marttilan tallissa
Maittava illallinen ja rentoa yhdessäoloa. Menoa tahdittaa pelimannitrio Ronuuttajat Ilmajoelta.

Keskiviikko 26.11.2014

Paikka: Frami, Kampusranta 9 B (auditorio)

8.30–9.30 Uuden luomuasetuksen haasteet ja mahdollisuudet, Marco Schlüter, IFOAM EU-ryhmän johtaja (esitys tulkataan suomeksi)

IFOAM EU ja uuden luomuasetuksen haasteet ja mahdollisuudet -esitys

9.30–12.30 Retket

Lähtö ja paluu retkille Framilta, Kampusranta 9 B.

  • Retki 1. Kotieläintilat, enintään 40 osallistujaa
    • lypsykarjatila Vesa ja Päivi Tikka, Kurikka
    • emolehmätila Kari ja Teija Valkama, Jalasjärvi
  • Retki 2. Jalostus, enintään 25 osallistujaa
    • Juustoportti Oy, Jalasjärvi
    • Ilmajoen Makkaramestarit Oy
  • Retki 3. Ravintola ja kauppa, enintään 30 osallistujaa
    • Ekokauppa Mirtelo
    • Ravintola Juurella
  • Retki 4. Kauppa ja ravintola (sama sisältö kuin retkellä 3), enintään 30 osallistujaa
    • Ravintola Juurella
    • Ekokauppa Mirtelo

12.30–16.45 Lounas ja työpajat

Puheenjohtaja: Erkki Vihonen

Paikka: Frami, Kampusranta 9 B (auditorio), työpajat eri tiloissa (jako paikan päällä)

12.30 Lounas
13.30 Retkien purku ja työpajojen esittely
14.00 Työpajat
15.00 Kahvit
15.30 Työpajojen purku
16.00 Mikä ihmeen lantakoordinaattori? Ravinteet hyötykäyttöön Tarja Haaranen, maatalouden ravinnekierrätyshankkeen koordinaattori, MTT
16.30 Yhteenveto ja Luomupäivien päätös, toiminnanjohtaja Elisa Niemi, Luomuliitto
16.45 Luomupäivät päättyvät

TYÖPAJAT: Luomutuotanto ja -kauppa kannattavaksi

Työpaja 1. Viljasta hyvä sato, pj. Janne Rauhansuu, tuottaja

  • Pekka Kultti, Helsingin Mylly Oy ja Tuomas Mattila, Luomuliitto

Työpaja 2. Valkuaiskasvit, pj. Erkki Vihonen, ProAgria

  • Essi Parviainen, Suomen Rehu Oy, Markku Niskanen, MTT

Työpaja 3. Nurmivalkuaisen tuotanto, pj. Ulla-Maija Leskinen, ProAgria

  • Simo Perälä, luomumaitotila Perälä-Noppa, Ilmajoki

Työpaja 4. Suoramyynti, pj. Anu Tuomola, Kasvot luomulle -hanke

  • Sini Hakomäki, lampuri, Anne Rintamäki, Ylikallion kyyttötila, Minna Mikkola, tutkijatohtori, Helsingin yliopisto/Luomuinstituutti ja Kasvot luomulle -hanke

Työpaja 5. Luomuedunvalvonta ja ruoantuotannon tulevaisuus, pj. Heikki Koskimies, Sedu Aikuiskoulutus

  • Reijo Käki, Luomuliitto ja tutkija Kauko Koikkalainen, MTT

 

Vuoden 2013 Luomupäivien ohjelman ja esitykset löydät täältä

Palaa Luomupäivien etusivulle