Paikka: Kylpylähotelli Rauhalahti.

Torstai 9.11.

Puheenjohtaja: Pirjo Siiskonen, Luomuliitto

9.00 Ilmoittautuminen ja aamiainen
10.00 Puheenjohtaja avaa Luomupäivät
10.10 Maa- ja metsätalousministeri Jari Lepän videotervehdys ja maatalousylitarkastaja Leena Sepän avauspuheenvuoro
10.45 Viljelysopimuksia sekä jatkojalostus- ja logistiikkainnovaatioita, markkinointipäällikkö Ulla Kojonkoski, Tuoreverkko
11.15 Herneellä ja rypsillä valkuaisomavaraisuutta, luomuasiantuntija Tero Tolvanen, ProAgria (esitys ei tule nettiin)
11.40 Verryttelytauko
11.45 Toimivalla laidunnuksella tehokkuutta, luomumaitoneuvoja Hans Lund, ØkologiRådgivning (Tanska) Tulkataan suomeksi. Mainitut Siemenseokset.
12.50 Retkille ohjeistus
12.55 Lounaan esittely
13.00 Lounas
14.00 Retkille lähtö

Retket klo 14 – n. 17.15

1. Laitilanmäen Luomutila
Kanoja, lihakarjaa, myymälä ja mylly
– enintään 2 x 30 osallistujaa
– Retkenjohtaja: Pirkko Tuominen

2. Elintarvikejalostus
Savo-Karjalan liha, leikkaamo
Heinon tukku, kasvisten jatkojalostus (Tuoreverkko yhteistyö)
– enintään 20 osallistujaa
– Retkenjohtaja: Sari Väänänen

3. Topin Maatilamyymälä
Esitys: Taimituotanto, Mervi Nyyssönen, Puutarha Nyyssönen
Esitys: Myymälä, pensasmustikkaa ja uusiutuvat energiat
– enintään 2 x 30 osallistujaa
– Retkenjohtaja: Pirkko Okkonen

4. Ravintoloissa kysyntää
Savon koulutuskuntayhtymän ruokapalvelut (Savo Catering)
Ravintola Kummisetä
Ravintola Hurma, PeeÄssä (Pohjois-Savon S-ryhmä)
– enintään 20 osallistujaa
– Retkenjohtaja: Anu Arolaakso

Iltajuhla 18.30 alkaen

Vuoden Luomuyrityksen ja Konkareiden palkitseminen

Juontajana ja muusikkona: Ilja Teppo

Perjantai 10.11.

Rinnakkaisohjelmat

Ravinteiden kierto

pj. Mikko Rahtola

  Ammattikeittiöille markkinointi

pj. Jaana Elo

  Eläinten terveys

pj. Brita Suokas

8.30 Maan kasvukunto, Suvi Mantsinen, Humuspehtoori Hankintalain ja pienhankintojen uudistuneet pelisäännöt, lakimies Kari Tossavainen (esitys ei nettiin) Luomueläintuotannon lääkintäsäännöt, ylitarkastaja, Merja Manninen, Evira
9.15 Kunnianhimoa viljelyyn, Juuso Joona, agronomi/Soilfood Sähköinen tilausjärjestelmä: HankintaSampo, Perttu Valkeapää Luomunautojen terveydenhoidon tärpit, Seija Perasto, ProAgria Etelä-Pohjanmaa (esitys ei nettiin)
Kommentti Lannoitteiden luomukelpoisuus, Evira, Sampsa Heinonen Perunan reitit, Hanna-Maija Väisänen, HY Luomuinstituutti Luomumaidontuottajan kommenttipuheenvuoro, Kaire Hallikainen
10.15 Kahvi   Kahvi   Kahvi
10.30 Konsentroituja luomulannoitteita biojätteistä ja -lietteistä, Mika Juvonen Bio10 Kunnissa kiinnostusta luomuhankintoihin, Anu Arolaakso, Portaat luomuun/EkoCentria Luomusikojen tuotannon esittely, Hannu Kämäräinen, Tapelin tila
11.15 Hivenravinteita ja mikrobeita, Mikko Räisänen, Ecolan (esitys tulossa) Luomutuottajan ja ravintolan yhteistyöstä etua molemmille, Ilja Björs, Juuri Yhtiöt Oy ja Jan Liesaho, Stadin puutarhuri (esitys ei nettiin) Laadukasta lammasta, Sini Sillanpää, ProAgria Etelä-Pohjanmaa
Yhteis-työssä BioRaKi-hanke EkoCentria Luomualan koordinaatiohanke

 

12.00 Lounas

Auditoriossa

Puheenjohtaja: Sari Iivonen, Luomuinstituutti

13.00 Kasvinjalostus luomuun – mitä Suomessa on tehty ja pitäisi tehdä? erikoistutkija Marja Jalli, Luke, Luomuinstituutti
13.15 Miten jalostetaan hyvä lajike luomuun, tuotekehittäjä Hans Ravn Haldrup, Nordicseed (Tanska) Tulkataan suomeksi
14.00 Kotimainen kasvinjalostus, jalostusjohtaja Merja Veteläinen, Boreal Oy
14.15 Yhteenveto ja keskustelua
14.30 Kahvit
15.00 auditoriossa Luomuliiton syyskokous