Paikka: Kylpylähotelli Rauhalahti.

Torstai 9.11.

Puheenjohtaja: Pirjo Siiskonen, Luomuliitto

9.00 Ilmoittautuminen ja aamiainen
10.00 Puheenjohtaja avaa Luomupäivät
10.10 Maa- ja metsätalousministeri Jari Lepän videotervehdys ja neuvotteleva virkamies Tero Tolosen avauspuheenvuoro
10.45 Viljelysopimuksia sekä jatkojalostus- ja logistiikkainnovaatioita, markkinointipäällikkö Ulla Kojonkoski, Tuoreverkko
11.15 Herneellä ja rypsillä valkuaisomavaraisuutta, luomuasiantuntija Tero Tolvanen, ProAgria
11.40 Verryttelytauko
11.45 Toimivalla laidunnuksella tehokkuutta, luomumaitoneuvoja Hans Lund, ØkologiRådgivning (Tanska) Tulkataan suomeksi
12.50 Retkille ohjeistus
12.55 Lounaan esittely
13.00 Lounas
14.00 Retkille lähtö

Retket klo 14 – n. 17.15

1. Laitilanmäen Luomutila
Kanoja, lihakarjaa, myymälä ja mylly
– enintään 2 x 30 osallistujaa
– Retkenjohtaja: Pirkko Tuominen

2. Elintarvikejalostus
Savo-Karjalan liha, leikkaamo
Heinon tukku, kasvisten jatkojalostus (Tuoreverkko yhteistyö)
– enintään 20 osallistujaa
– Retkenjohtaja: Sari Väänänen

3. Topin Maatilamyymälä
Esitys: Taimituotanto, Mervi Nyyssönen, Puutarha Nyyssönen
Esitys: Myymälä, pensasmustikkaa ja uusiutuvat energiat
– enintään 2 x 30 osallistujaa
– Retkenjohtaja: Varmistamaton

4. Ravintoloissa kysyntää
Savon koulutuskuntayhtymän ruokapalvelut (Savo Catering)
Ravintola Kummisetä
Ravintola Hurma, PeeÄssä (Pohjois-Savon S-ryhmä)
– enintään 20 osallistujaa
– Retkenjohtaja: Anu Arolaakso

Iltajuhla 18.30 alkaen

Vuoden Luomuyrityksen ja Konkareiden palkitseminen

Juontajana ja muusikkona: Ilja Teppo

Perjantai 10.11.

Rinnakkaisohjelmat

Ravinteiden kierto

pj. Mikko Rahtola

  Ammattikeittiöille markkinointi

pj. Jaana Elo

  Eläinten terveys

pj. Brita Suokas

8.30  

Maan kasvukunto, Suvi Mantsinen, Humuspehtoori

Kunnissa kiinnostusta luomuhankintoihin, Anu Arolaakso, Portaat luomuun / EkoCentria Luomueläintuotannon lääkintäsäännöt, ylitarkastaja, Merja Manninen, Evira
9.15 Kunnianhimoa viljelyyn, Juuso Joona, agronomi/Soilfood Hankintalain ja pienhankintojen uudistuneet pelisäännöt, lakimies Kari Tossavainen Luomunautojen terveydenhoidon tärpit, Seija Perasto, ProAgria
Kommentti Lannoitteiden luomukelpoisuus, Evira, Sampsa Heinonen Sähköinen tilausjärjestelmä: HankintaSampo, Perttu Valkeapää Luomumaidontuottajan kommenttipuheenvuoro, Kaire Hallikainen
10.15 Kahvi   Kahvi   Kahvi
10.30 Konsentroituja luomulannoitteita biojätteistä ja -lietteistä, Bio10, Mika Juvonen Perunan reitit, Hanna-Maija Väisänen, HY Luomuinstituutti Luomusikojen tuotannon esittely, Hannu Kämäräinen, Tapelin tila
11.15  

Hivenravinteita ja mikrobeita, Mikko Räisänen, Ecolan

Kilpailukykyisesti kotimaista, Olavi Hiltunen, luomukasvistuottaja Kuinka tuotetaan herkullista luomulammasta, Sari Heltelä, ProAgria Etelä-Savo
Yhteis-työssä BioRaKi-hanke EkoCentria Luomualan koordinaatiohanke

 

12.00 Lounas

Auditoriossa

Puheenjohtaja: Sari Iivonen, Luomuinstituutti

13.00 Kasvinjalostus luomuun – mitä Suomessa on tehty ja pitäisi tehdä? erikoistutkija Marja Jalli, Luke, Luomuinstituutti
13.15 Luomukasvinjalostuksella tuloksia, tuotekehittäjä Hans Ravn Haldrup, Nordicseed (Tanska) Tulkataan suomeksi
14.00 Kotimainen kasvinjalostus, jalostusjohtaja Merja Veteläinen, Boreal Oy
14.15 Yhteenveto ja keskustelua
14.30 Kahvit
15.00 auditoriossa Luomuliiton syyskokous