Skogsjö Gris

Uddenvägen 124, 66950 Munsala (Nykarleby)
Steve Nyholm, tel. 0400 562 850

Vem bor på gården?

Tommy Nyholm m. familj samt Steve Nyholm m. familj bor på Skogsjö Gård.

Vad producerar ni ekologiskt?

Vi producerar ekologiskt svinkött på Skogsjö Gård. Som ekologiskt foder odlas korn, havre,  vete, ärter, bondböna, rybs och klöver/timotejvall.

Varför har ni valt ekologisk produktion?

Omläggning till ekologisk odling gjordes 1993. Ekologisk nötköttsproduktion 1997-2007. Omläggning av svinfarmen till ekologisk gjordes 2000. Ekologisk odling har en ljus framtid i Finland eftersom vi ligger långt efter övriga västländer i ekokonsumtion. Produktionssättet är utmanande och intressant.

Vad kan besökare se och uppleva på er gård på Finska naturens dag den 26.8.2017?

Att uppleva miljön och charmen med att stå vid kanten av ett böljande ekologiskt spannmålsfält där inga giftsprutor använts sedan 1992. I bakgrunden ser man det ekologiska svinhuset där allt från smågrisar till suggor bökar fritt i sina rasthagar utomhus. Ohlssons bigård presenterar ett bisamhälle, ponnyridning el. hästskjuts, hundar o katter m.m.

Gårdsbutiken säljer ekologiskt gris, -nöt och fårkött, -glass,-gryn av olika slag. Jakobssons nypotatis, Jungarås morötter, Ohlssons honung. Hem o skola har café-verksamhet. Smakprov från grillen med bl. a. Skogsjös färskkorv som erhållit guldmedalj i öppna Finska Mästerskapen i mathantverk. Här fås ingredienser av hög kvalitet till en utsökt grillmiddag den venezianska/villa avslutningsaftonen till ära.

Köranvisningar till gården:

Söderifrån riks 8an mot Munsala kyrkoby, vik av mot Vexala (förbi kyrkan) 1 km, vik av mot Udden, Lisedal, Uddenvägen 124. Norrifrån via Nykarleby mot Munsala, efter ca 7 km vik av höger mot Vexala 1 km, vik av höger Uddenvägen 124.

Alla Finska naturens dags ekogårdar finns här.