Kansainväliset luomumarkkinat

Globaalit uomumarkkinat ovat kasvaneet voimakkaasti viime vuosina. Vuonna 2015 luomuruokaa ja -juomia myytiin maailmanlaajuisesti arviolta 81,6 miljardin dollarin arvosta.

Luomun suurimmat markkina-alueet maailmassa ovat Pohjois-Amerikka ja Eurooppa. Yhdessä ne vastaavat yli 90 %:sta koko maailman luomumarkkinoista. Pohjois-Amerikassa luomun markkinaosuus kaikesta elintarvikemyynnistä vuonna 2015 oli noin 4-5 %. Muista maanosista luomua kulutetaan eniten Aasiassa.

Euroopan suurimmat luomumarkkinat ovat Saksa, Ranska, Italia ja Iso-Britannia. Vuonna 2015 luomun kysyntä kasvoi näissä maissa 5-15 %.  Korkein markkinaosuus luomulla on kuitenkin Tanskassa: lähes 10 % maan kaikesta ruoka- ja juomamyynnistä oli luomua vuonna 2015.

Sen sijaan Etelä-Euroopan maiden luomutuotanto, kuten vihannekset ja hedelmät, menee ensisijaisesti vientiin ja luomun kotimainen kulutus on vähäistä (Italiaa lukuun ottamatta). Sama koske suurinta osaa Aasian, Afrikan ja Etelä-Amerikan maiden luomutuotannosta: länsimaiden kysyntä vetää luomutuotteet vientiin.

Itä-Euroopan maissa luomu on vielä pientä, mutta markkinat kasvavat esimerkiksi Tšekissä, Puolassa ja Unkarissa. Romania ja Ukraina ovat jo luomuviljojen isoja viejämaita.

Luomun suosion syyt vaihtelevat maasta toiseen. Esimerkiksi Yhdysvalloissa luomun ostoperusteita ovat halu välttää torjunta-aineiden ja kasvuhormonien jäämiä, kun taas saksalaiset suosivat luomua vähentääkseen ympäristön saastumista ja kohentaakseen eläinten hyvinvointia.  Ranskalaisille luomu merkitsee henkilökohtaisesta terveydestä huolehtimista ja ympäristövaikutusten minimoimista. Aasiassa taas suurin syy ostaa luomua ovat viime vuosina ilmi tulleet ruokaskandaalit.

Lähde: Organic Monitor

Tilaa RSS-syöte Lisätietoa RSS-syötteistä

Luomun maailmanmarkkinat kovassa kasvussa

Luomun kysyntä globaalisti lisääntyy vauhdilla. Vuonna 2015 luomun maailmanmarkkinat kasvoivat 10 prosenttia ja nousivat 81,6 miljardiin US dollariin. Luomua eniten kuluttavissa maissa kysyntä ylittää reippaasti kotimaisen luomutuotannon. Luomun kulutus maailmalla on hyvin keskittynyttä. Vuonna 2015 Pohjois-Amerikan luomumyynti kattoi jo yli puolet maailmanmarkkinoista ja oli yhteensä 43,3 miljardia dollaria. Eurooppalaiset ostivat luomua yhteensä 31,1 miljardin dollarin... Lue lisää »

Luomu myi hyvin USA:ssa vuonna 2015

Luomutuotteiden myynti Yhdysvalloissa lisääntyi viime vuonna noin 12 % edellisvuoteen verrattuna. Luomua myytiin arviolta lähes 37 miljardilla dollarilla vuonna 2015. Luomuteollisuuden etujärjestö OTA (Organic Trade Association) arvioi, että luomun markkinaosuus Yhdysvalloissa oli lähes viisi prosenttia elintarvikkeiden kokonaismyynnistä jo vuonna 2014. Myös maan luomutuotanto on kasvanut, mutta kysyntää hitaammin. Hevi ja maitotuotteet suosittuja luomuna Luomun kysyntä... Lue lisää »

Globaali luomumyynti nousi yli 10 % v. 2014

Luomuelintarvikkeiden maailmanmarkkinat nousivat 80 miljardiin US dollariin vuonna 2014. Globaali luomumyynti lisääntyi yli kymmenen prosenttia edellisvuodesta. Maailman luomumarkkinoita BioFach-messuilla Saksassa helmikuussa esitellyt johtaja Amarjit Sahota Organic Monitorista totesi, että luomun markkinat keskittyvät yhä Pohjois-Amerikkaan ja Eurooppaan. Ne vastaavat yhdessä yli 90 %:sta luomun markkinoita. – Kolmanneksi suurin luomun markkina-alue oli Kiina 4,8 miljardin dollarin myynnillä,... Lue lisää »

BioFach mykisti tarjonnallaan

Helmikuun alkupuolella Saksassa pidetyt BioFach-luomumessut vetivät taas mykäksi. Luomuna oli tarjolla kaikkea mahdollista ja miltei mahdotontakin. Kyllähän se tiedetään; luomun kulutus Euroopassa kasvaa vauhdilla eikä luomu ole enää aikoihin ollut mitään pikkupiperrystä. Mutta kai suomalainen sitten tosiaan uskoo vasta kun näkee. Ja BioFachissa sen näki: luomutuotteita tehdään maailmalla joka makuun ja ruokavalioon. Maailman suurin luomualan... Lue lisää »

Saksan luomumarkkinoilla vahva kasvu 2015

Saksa vahvisti viime vuonna asemaansa Euroopan luomukulutuksen ykkösmaana, sillä maan luomumarkkinat kasvoivat 11 prosenttia edellisvuoteen verrattuna. Luomua myytiin Saksan vähittäiskauppasektorilla 8,62 miljardilla eurolla vuonna 2015. Saksan viime vuoden luomulukuja BioFach-messuilla esitellyt Diana Schaack Agrarmarkt Informations-Gesellschaftista kertoi, että myös luomun markkinaosuus nousi. – Luomun markkinaosuus vuonna 2015 oli Saksassa 4,7-4,9 prosenttia, kun se edellisvuonna oli 4,4... Lue lisää »

Euroopan luomumarkkinat kasvoivat vauhdilla 2014

Luomun myynti Euroopassa lisääntyi 7,6 prosenttia vuonna 2014. Euroopan vähittäiskauppasektorilla myytiin luomua 26,2 miljardin euron edestä. Eniten luomua myytiin Saksassa, jonka luomumarkkinat olivat 7,91 miljardia euroa. Muita suuria luomumyynnin maita olivat entiseen tapaan Ranska, Iso-Britannia, Italia ja Sveitsi. Euroopan vuoden 2014 luomuluvut julkistettiin keskiviikkona 10.2. BioFach-messuilla Nürnbergissä Saksassa. Luomumarkkinoista kertonut Helga Willer FiBL-tutkimuslaitoksesta totesi, että... Lue lisää »

Myös Britannian luomumarkkinat kasvoivat

Luomun myynti lisääntyi Isossa-Britanniassa neljä prosenttia vuonna 2014. Luomuruokaa ja -juomia myytiin saarivaltakunnassa yhteensä 1,86 miljardilla punnalla (noin 2,5 miljardia euroa). Tiedot ovat peräisin maan luomujärjestön Soil Associationin markkinaraportista. Luomun myynti kasvoi nyt kolmantena peräkkäisenä vuonna. Luomun myynti kasvoi vastavirtaan Britannian luomumarkkinoiden kasvu on merkittävää, sillä samaan aikaan ruoan yleinen hintataso Britanniassa laski (-1,9 %)... Lue lisää »

Luomu kasvoi Saksassa lähes viisi prosenttia

Luomutuotteiden myynti Saksassa lisääntyi 4,8 prosenttia vuonna 2014. Eniten kasvoi kasvis- ja vegaanituotteiden kysyntä. Luomuruokaa ja -juomia myytiin Saksassa viime vuonna yhteensä 7,91 miljardilla eurolla. Saksan luomumarkkinat ovat yhä Euroopan ylivoimaisesti suurimmat. Puolet kasvusta tuli hintojen noususta Vuoden 2014 markkinaluvut torstaina BioFach-messuilla Nürnburgissa julkistanut analyytikko Diana Schaak Agrarmarkt Informations-Gesellschaftista arvioi, että noin puolet luomumarkkinoiden kasvusta... Lue lisää »

Globaalit luomumarkkinat kovassa kasvussa

Luomun globaalit markkinat kasvoivat yli kymmenen prosenttia vuonna 2013 edellisvuoteen verrattuna. Maailman luomumarkkinat nousivat noin 72 miljardiin dollariin (noin 63,6 mrd €) vuonna 2013. Globaaleja luomumarkkinoita seuraavan Organic Monitor -konsulttiyhtiön johtaja Amarjit Sahota julkisti tuoreimmat markkinaluvut keskiviikkona alkaneilla BioFach-messuilla Nürnbergissä Saksassa. Maailman suurimmilla luomualan messuilla on tänä vuonna yli 2 100 näytteilleasettajaa 76 eri maasta.... Lue lisää »

Luomukulutus keskittyy länsimaihin

Luomun kulutus maailmalla on kasvanut viime vuosina nopeasti. Tutkimus- ja konsulttiyhtiö Organic Monitor arvioi, että vuosina 2008–2012 luomun globaali myynti lisääntyi 27 prosenttia. Viime vuonna maailman luomumarkkinat olivat 52,9 miljardin euron suuruiset. Konsultti- ja tutkimusyhtiö Organic Monitorin johtaja Amarjit Sahota hahmotteli maailman luomutuotannon ja -kulutuksen kokonaiskuvaa puhuessaan lokakuun alussa Luomuelintarvikepäivässä Helsingissä. Hän kertoi, että luomuviljelyä... Lue lisää »

Lisää artikkeleita »