Kuka ostaa luomua?

Luomu on suomalaisille arkea, sillä noin puolet kuluttajista kertoo ostavansa luomua säännöllisesti. Vuonna 2015 tehdyn luomun kuluttajabarometrin mukaan yli  neljäsosa kotitalouksista ostaa luomutuotteita viikoittain ja lähes puolet vähintään kerran kuukaudessa.

Aktiivisin luomukulutus keskittyy pääkaupunkiseudulle, mutta muuallakin Suomessa noin viidesosa kuluttajista ostaa luomua vähintään viikoittain.

suomalaiset_luomukuluttajina

Aktiiviset luomukuluttajat ostavat luomua vähintään kerran viikossa. Tässä ryhmässä on paljon pienten lasten perheitä sekä nuoria ja keski-iän jo ylittäneitä pariskuntia. Ryhmässä korostuu asuinpaikkana pääkaupunkiseutu ja korkea-asteen koulutus.

Säännölliset luomukuluttajat ostavat luomua muutaman kerran kuussa tai harvemmin, mutta kuitenkin säännöllisesti. Tässä ryhmässä on paljon alle 30-vuotiaita miehiä ja naisia sekä yli 50-vuotiaita naisia. Asuinpaikka on usein maaseutu ja koulutus ylempää keskiastetta.

Satunnaiset luomukuluttajat ostavat luomua vain satunnaisesti. Tähän ryhmään kuuluvat ovat yleisemmin miehiä kuin naisia, kouluikäisten lasten vanhempia sekä keski-ikäisiä sinkkuja. Ryhmässä korostuu asuinpaikkana kaupunki ja koulutustasona perusaste.

Luomusta kieltäytyjät eivät osta milloinkaan luomua. Tässä ryhmässä on enemmän miehiä kuin naisia sekä usein nuoria sinkkuja tai perheitä, joissa lapset ovat teini-ikäisiä. Asuinpaikka on usein pieni kaupunki, ja koulutus edustaa perusastetta tai alempaa keskiastetta.

Luomun kuluttajabarometrin mukaan lähes puolet suomalaisista arvioi luomukulutuksensa kasvavan vielä lähivuosina. Suurin luomun kysyntää lisäävä tekijä olisi nykyistä edullisempi hintataso. Kysyntää lisäisi myös se, jos kuluttajat tietäisivät tuottajien saavan luomusta oikeudenmukaisen hinnan.

Lähde: Pro Luomu/Luomun kuluttajabarometri 2015

Tilaa RSS-syöte Lisätietoa RSS-syötteistä

Taantuma ei ole taittanut luomun vetovoimaa

Luomuruoka kiinnostaa suomalaisia taantumasta huolimatta. Luomua säännöllisesti käyttävien joukko on kasvanut,ja puolet kuluttajista aikoo yhä lisätä luomuelintarvikkeiden käyttöään. Lähes puolet suomalaisista käyttää luomua vähintään kerran kuukaudessa, kertoo Pro Luomun teettämä kuluttajabarometri. Vähintään kerran viikossa luomua ostaa yli neljäsosa kuluttajista. Nämä aktiivisimmat luomukuluttajat ovat myös niitä, jotka arvioivat lisäävänsä luomun käyttöään eniten. Luomun kuluttajabarometrin tulokset julkistettiin... Lue lisää »

Säännöllisesti luomuruokaa syövien terveydentila ja kulutustottumukset poikkeavat muista

Eurooppalaisiin luomutuotteiden käyttäjien kärkikaartiin sijoittuva Ranska on käynnistänyt laajan tutkimuksen, jossa vertaillaan tavanomaisia elintarvikkeita ja luomutuotteita ostavia kuluttajia. Kymmenen vuotta kestävässä seurantatutkimuksessa on mukana 120 000 ihmistä ja kaikkiaan tutkijat analysoivat myös noin 20 000 veri- ja virtsanäytettä. Emeritusprofessori Denis Lairon INSERM/INRA-tutkimuskeskuksesta Marseillesta muistutti, että luomuviljelyn osuus vaihtelee EU-maissa 3–20 prosentin välillä. Kuluttajakysyntä lisääntyy vuosittain. Laironin... Lue lisää »

Lisää artikkeleita »