Luomu ravintoloissa ja ruokapalveluissa

Luomun käyttö ammattikeittiöissä on lisääntynyt selvästi viime vuosina. Food Service Feedback 2016 -tutkimuksen mukaan luomutuotteita käytti vuonna 2016 vähintään viikoittain jo yli kolmannes ammattikeittiöistä. Päivittäin luomuraaka-aineita käytti 17 % ammattikeittiöistä.

Ammattikeittiöt kertoivat tärkeimmäksi syykseen käyttää luomua hyvän maun. Lähes yhtä tärkeinä ne pitivät eettisyyttä ja ympäristöasioiden huomiointia.

Ammattikeittiöt aikovat lisätä luomuraaka-aineiden käyttöä myös tulevaisuudessa, sillä asiakkaiden uskotaan haluavan sitä: 41 % keittiöistä arvioi, että luomun kysyntä kasvaa.

Luomuraaka-aineista ammattikeittiöt käyttävät eniten viljatuotteita, maitoa ja maitovalmisteita sekä vihanneksia ja kasviksia. Vähiten luomuna käytetään lihaa ja lihavalmisteita. Jatkossa luomun käyttöä aiotaan kuitenkin lisätä kaikissa eri tuoteryhmissä.

Useimmiten luomua käytetään henkilöstö- ja ruokaravintoloissa ja pääkaupunkiseudulla. Julkisista keittiöistä eniten luomua käyttävät päiväkodit; peruskouluissa ja toiseen asteen oppilaitoksissa luomua tarjotaan jo jonkin verran. Harvinaisinta luomun tarjoaminen on baareissa ja pikaruokapaikoissa.

Luomun käytön lisäämisen suurimmaksi esteeksi koetaan riittävän isojen raaka-aine-erien saatavuus ja jossain määrin myös hinta.

EkoCentria pitää yllä ammattikeittiöille tarkoitettua Portaat Luomuun -ohjelmaa, jonka avulla keittiöitä autetaan lisäämään luomutuotteiden käyttöä. Ohjelmaan on liittynyt jo yli 2 400 ammattikeittiötä.

Tilaa RSS-syöte Lisätietoa RSS-syötteistä

Ammattikeittiöt aikovat lisätä luomun käyttöä

Luomun tarjonta ravintoloissa ja julkisissa ruokapalveluissa kasvaa lähivuosina, kertoo ammattikeittiöiden päättäjille tehty kysely. EkoCentrian teettämän kyselyn mukaan yli viidesosa suomalaisista ammattikeittiöistä on tehnyt strategisen päätöksen käyttää lähivuosina nykyistä enemmän luomutuotteita. Luomun käyttöään lisäävät sekä julkiset ruokapalvelut että yksityiset ravintolat. Ammattikeittiöt aikovat lisätä jatkossa etenkin kasvisten ja juuresten sekä hiutaleiden, suurimoiden ja marjojen käyttöä luomuna. Nämä... Lue lisää »

Luomu on tavallista ruokaa ammattikeittiössä

Luomu on tavallista ruokaa suomalaisissa ammattikeittiöissä, sillä ne lähes kaikki käyttävät joskus luomua. Enemmänkin käytettäisiin, jos luomutuotteita olisi paremmin saatavilla. Luomu ei tule tavanomaista kalliimmaksi, jos ruokalistoja tuunataan nykyistä kestävämpään suuntaan. Luomua käyttää päivittäin jo 15 % ammattikeittiöistä, kertoo Taloustutkimuksen kysely viime vuoden lopulta. Luomua päivittäin käyttävien osuus nousi edellisvuodesta neljä prosenttiyksikköä. Kyselyn tulosten mukaan... Lue lisää »

Luomua hitaasti mutta varmasti ammattikeittiöihin

Luomua käyttävien ravintoloiden ja julkisten ruokapalvelujen määrä lisääntyy. Viime vuonna luomuraaka-aineita tai -tuotteita käytti vähintään joskus lähes kolme neljästä ammattikeittiöstä, kertoo Suurkeittiötutkimus 2014. Vähintään viikoittain luomua käytti enemmän kuin joka neljäs ammattikeittiö, mikä on samaa tasoa kuin kahtena edellisvuonna. Sen sijaan luomua päivittäin käyttävien osuus on ollut laskusuunnassa. Viime vuonna noin joka kymmenes ammattikeittiö valmisti... Lue lisää »

Portaat luomuun: Ensimmäiset Luomu SM voittajat selvillä

Luomun käytöstä ammattikeittiöissä kisattiin ensimmäistä kertaa. Ravintola-sarjan ensimmäisen sijan vei Tampereen Kauppahallissa toimiva ravintola LEO. Julkisen ruokapalvelun sarjan voitti Hyvinkäällä ja Riihimäellä toimiva Hyria koulutus Oy. Kunniamaininta annettiin Turun Steiner-koululle. Lue Portaat luomuun -tiedote. Lue lisää »

Portaat luomuun -ohjelma: Lama hidastanut luomun käytön kehitystä kunnissa

Luomutuotteiden kysyntä julkisella sektorilla on pysynyt jokseenkin samana, vaikka niitä käyttävien keittiöiden määrä on lisääntynyt. Suurin muutos viime vuoteen on vanhusten ruokapalveluiden luomun käytön lisääntymisessä. Merkittävimmiksi esteiksi luomutuotteiden käytölle kunnissa koetaan edelleen korkea hinta, ammattikeittiöille sopivien tuotteiden vähyys sekä strategisten päätösten puute. Portaat luomuun -ohjelma selvitti helmi-maaliskuussa 2014 kuntien luomuhankintoja ja luomutuotteiden käyttöä toisena vuonna... Lue lisää »

Tarjotaanko kuntien ruokapalveluissa 20 % luomua vuonna 2020?

Suomen hallitus on asettanut tavoitteeksi, että julkisissa ruokapalveluissa tarjottavasta ruoasta 20 % on luomua vuoteen 2020 mennessä. EkoCentrian ylläpitämä Portaat luomuun -ohjelma selvitti tammi-helmikuussa 2013, kuinka pitkä matka tavoitteeseen on. Taloustutkimus Oy:llä teetetty selvitys kokosi tietoa luomuelintarvikkeiden käytöstä julkisen sektorin ruokapalveluissa tällä hetkellä. Selvitykseen vastasi 185 kuntien ruokapalveluiden hallinnoinnista ja päätöksistä vastaavaa henkilöä. Selvityksen vastausprosentti... Lue lisää »

Lisää artikkeleita »