Ruokakasvi_jarvellaLuomu – hyvää ympäristölle ja ihmiselle

Luonnonmukainen maatalous tunnetaan ympäristöystävällisyydestä ja laadusta. Mikä tekee luomuruoasta hyvää ja missä viljelyn ympäristövaikutukset näkyvät?
Tutkimuksella on pystytty todentamaan eroja luomun ja tavanomaisen tuotannon välillä. Keinolannoitteiden ja torjunta-aineiden käyttökiellon ja eläinten lääkinnän rajoitusten ohella myös käytetyt tuotantotekniikat vaikuttavat – luomu on monen asian summa.

Hyvää luonnolle

Kun maabrändityöryhmä suositti vuonna 2010, että 50 % Suomen maataloustuotannosta tulisi siirtää luomuun, MTT:n tutkijat laativat kaksi skenaariota, joissa analysoitiin kotimaisen luomun mahdollisuuksia, vahvuuksia ja ympäristövaikutuksia.

Yhdeksi kiistattomaksi ja paljon tutkituksi luomun eduksi tutkijat nostivat luonnon monimuotoisuudelle koituvat hyödyt. Luomupellolla viihtyy enemmän lajeja kuin tavanomaisella. Luomuun olennaisesti kuuluva eloperäisen aineksen kierrätys ja monipuolinen viljelykierto luovat edellytyksiä myös maatalouden vesistö- ja ilmastopäästöjen hillitsemiseen.

Irti uusiutumattomien luonnonvarojen kulutuksesta

Luomun on havaittu vähentävän päästöjä paikallisesti. Tuoteyksikköä kohti laskettuna edut tavanomaiseen tuotantoon voivat pienentyä, sillä luomu tarvitsee enemmän pinta-alaa saman satomäärän tuottamiseen. Tuotantotapojen erot, erilaiset lähtökohdat, ympäristöhyödyt tai etenkään niiden tulevaisuusskenaariot eivät ole kuitenkaan helposti pelkistettävissä yksinkertaiseksi numerovertailuksi.

Luomu pyrkii vähentämään tuotannon riippuvuutta uusiutumattomista luonnonvaroista. Niiden saanti ja hintataso vaikuttavat olennaisesti tuleviin viljelykäytäntöihin ja ympäristövaikutuksiin. Lisätutkimuksen avulla luomumaataloutta kehitetään edelleen kestävämmäksi ja ympäristöystävällisemmäksi.

Luomuruoan laatu ei ole pelkkä myytti

Luomukasvisten on havaittu sisältävän hieman tavanomaisia enemmän terveyttä edistäviä antioksidantteja ja eläintuotteiden terveellisiä rasvahappoja. Luomuelintarvikkeiden ravitsemuksellista laatua on tutkittu etenkin Keski-Euroopassa.

Suurin ero luomun ja tavanomaisen tuotannon välillä näkyy kuitenkin viranomaisten kuten Euroopan elintarviketurvallisuusviranomaisen ja Eviran tiedoissa. Niiden tilastot osoittavat, että eläinten lääkintä ja tiettyjen torjunta-aineiden käyttö on viime vuosina jatkuvasti lisääntynyt tavanomaisessa tuotannossa.

Luomutuotannossa torjunta-aineiden ja lääkinnän käyttökieltoja valvotaan tarkasti. Luomukuluttaja voikin luottaa siihen, että altistuminen jäämille on äärimmäisen epätodennäköistä ja elintarvikkeen laatua valvotaan tavanomaista tarkemmin koko tuotantoketjussa.

Luomu työllistää

Viljelijöille luomu voi tarjota uudenlaisia mahdollisuuksia, sillä se on hieman tavanomaista tuotantoa kannattavampaa. Tuotteiden hinta on tavanomaista korkeampi, luomuviljelijä on vähemmän riippuvainen ulkopuolelta hankittavista tuotantopanoksista ja niiden hintavaihteluista. Kannattavuutta parantavat myös luomutuet. Eri tuotantosuuntien kannattavuudessa on kuitenkin suuria eroja. Pienimmät kannattavuuserot ovat tällä hetkellä luonnonmukaisen ja tavanomaisen puutarhatuotannon välillä.

Luomumaatalous työllistää hieman tavanomaista tuotantoa enemmän, mikä on eduksi maaseudun elinkeinotoiminnalle. Myös pienimuotoisen jatkojalostuksen ja lähimarkkinoinnin kehittäminen monipuolistavat elinkeinoja. Tämän kaltainen kehitys on havaittu selvästi hyvin kehittyneissä luomumaissa kuten Saksassa.
Luomutuotanto vähentää myös tuotantopanosten tuontia, mikä parantaa huoltovarmuutta ja on eduksi vaihtotaseen kannalta.

Tilaa RSS-syöte Lisätietoa RSS-syötteistä

Luomuliitto toivoo Suomen gmo-kantoihin johdonmukaisuutta

Luomuliitto perää hallitukselta suoraselkäisyyttä, jotta hallitusohjelmaankin kirjatut tavoitteet EU-jäsenmaiden oikeudesta kieltää gm-viljely alueellaan toteutuisivat. Vuodesta 2010 asti pöydällä ollutta gmo-kieltoehdotusta käsitellään jälleen EU:n ympäristöneuvoston kokouksessa torstaina 13. maaliskuuta. Lue Luomuliiton koko tiedote.   Lue lisää »

Saksalaistutkimus: Kasvihuonekaasujen päästöt luomussa viidennestä pienemmät

Luomutilat ovat tavanomaisia tiloja energiatehokkaampia ja tuottavat vähemmän pinta-alaa kohti laskettuja CO2-päästöjä. Luomutilat tuottavat kasvihuonekaasuja viidennestä vähemmän tuoteyksikköä kohti kuin tavanomaiset tilat. Tämä tulos on saatu Saksassa tehdyssä nelivuotisessa tutkimuksessa, jossa mukana oli 40 luomutilaa ja 40 tavanomaista tilaa. Tutkimus tehtiin neljän yliopiston yhteistyönä. Tutkimus käytännön tiloilta Tutkimuksessa selvitettiin 40 luomutilan ja 40 tavanomaisen maatilan... Lue lisää »

Lisää artikkeleita » 1 2