Ruoka_annosTerveellistä luomuruokaa

Luomun ravitsemuksellista laatua on tutkittu vasta vähän, mutta joitakin eroja luomun eduksi on jo havaittu.

Ihmisen kokonaisruokavalion tasolla eri tuotantotavoilla tuotetun ruoan ravintosisällöissä ei ole merkittäviä eroja. Samat välttämättömät ravintoaineet saa siis niin luomusta kuin tavanomaisestikin tuotetuista elintarvikkeista.

Tiettyjen luomutuotteiden on kuitenkin todettu sisältävän tavanomaisia enemmän terveyttä edistäviä makro- ja mikroravintoaineita kuten tyydyttymättömiä rasvahappoja ja antioksidantteja. Näitä luomuruoan etuja on analysoitu mm. Ranskan maatalouden tutkimuskeskuksessa INRA:ssa laaditussa kirjallisuuskatsausartikkelissa, jossa on tarkasteltu Euroopassa tehtyä luomututkimusta ja vertailtu eri tavoin tuotettujen elintarvikkeiden koostumusta.

Merkittäviä eroja löytyy esimerkiksi eläintuotteista. Luomumaidon ja lihan rasvahappokoostumus on tavanomaisia terveellisempi, sillä ne sisältävät tavanomaisia tuotteita enemmän tyydyttymättömiä ja monityydyttymättömiä rasvahappoja.

Erot ruokalautasella

Tutkimusten mukaan luomujuurekset, kasvikset ja hedelmät sisältävät tavanomaisia enemmän ravinto-aineita, koska niiden kuiva-ainepitoisuus on korkeampi. Useissa luonnonmukaisesti tuotetuissa kasveissa onkin enemmän elimistöä suojaavia antioksidantteja kuin tavanomaisesti tuotetuissa. Esimerkiksi tomaateista, perunoista, mandariineista ja mansikoista löytyy runsaasti fenoleita, salisyylihappoa ja flavonoideja.

Merkittävä ero luomun eduksi löytyy myös kasvisten nitraattipitoisuudesta. Viljelytapojen erot vaikuttavat siis lautasella saakka.

Tilaa RSS-syöte Lisätietoa RSS-syötteistä

Luonnonmukaisesti ja tavanomaisesti tuotetun maidon rasvahappokoostumuksessa on eroa

Meta-analyysi osoittaa, että luonnonmukaisesti tuotetussa maidossa on enemmän terveydelle edullisia rasvahappoja kuin tavanomaisesti tuotetussa. Runsas laitumen ja nurmipalkokasvien käyttö luomulehmien ruokinnassa vaikuttaa maidon koostumukseen suotuisasti. Luonnonmukaisesti tuotettujen elintarvikkeiden kysyntä kasvaa Suomessa ja muualla maailmassa. Ympäristöystävällisyyden ja eettisyyden lisäksi luomutuotteisiin yhdistetään usein mielikuva terveellisyydestä. Luonnonmukaisesti tuotettuun maitoon liittyvät terveysväittämät perustuvat muun muassa siihen, että luonnonmukainen tuotanto... Lue lisää »

Luomumaidossa korkeammat pitoisuudet monityydyttymättömiä ja n-3 rasvahappoja, konjugoitua linolihappoa, α-tokoferolia ja rautaa, mutta alhaisemmat pitoisuudet jodia ja seleeniä: systemaattinen kirjallisuuskatsaus ja meta- ja redundanssianalyysi

TUTKITTUA TIETOA: Luomumaidon kysynnän kasvu johtuu osittain kuluttajien käsityksestä, että se olisi ravintoainepitoisempaa. On kuitenkin paljon epätietoisuutta siitä, vaikuttavatko luomun tuotantotapaohjeet maidon laatuun. Tässä raportissa esitetään 170 tavanomaisen ja luomulehmänmaidon ravintoainekoostumusta verranneen julkaistun tutkimuksen meta-analyysin tulokset. Kokonais-SFA:n[1] ja MUFA:n[2] kohdalla ei löytynyt tilastollisesti merkittäviä eroja tavanomaisen ja luomumaidon välillä. Kokonais-PUFA[3] ja n-3PUFA[4] pitoisuudet olivat luomumaidossa... Lue lisää »

Luomulihassa ja -maidossa enemmän terveellisiä rasvahappoja kuin luomuttomassa

Luomuliha ja -maito sisältävät enemmän terveydelle edullisia rasvahappoja kuin tavanomaisesti tuotettu liha ja maito, kertoo brittiläisen Newcastlen yliopiston tuore tutkimus. Ero on seurausta nautojen erilaisesta ruokinnasta. Tulosten mukaan luomuliha ja -maito sisältävät omega-3-rasvahappoja noin 50 % enemmän kuin tavanomaisesti tuotettu liha ja maito. Omega-3-rasvahappojen riittävä saanti edistää mm. sydämen ja verenkiertoelimistön terveyttä sekä hermoston toimintaa.... Lue lisää »

Luomuruoan terveellisyyden tueksi löytyy tutkimustuloksia

Kesällä 2014 julkistetun kansainvälisen tutkimuksen mukaan luomuruokaa syövä saa ruoastaan enemmän antioksidantteja ja altistuu vähemmän raskasmetalleille ja torjunta-ainejäämille kuin tavanomaisesti tuotettuja elintarvikkeita suosiva. Newcastlen yliopiston johtamassa kansainvälisessä tutkimuksessa käytiin läpi 343 kansainvälisissä tieteellisissä julkaisuissa julkaistua vertaisarvioitua tutkimusta, joissa oli selvitetty EU-säädösten mukaisesti luomuelintarvikkeiksi määriteltyjen kasviperäisten elintarvikkeiden kemiallista koostumusta. Yli puolet tutkimuksista oli julkaistu vuoden 2006... Lue lisää »

Luomuvihanneksia syövillä äideillä vähemmän raskausmyrkytyksiä

Vuonna 2014 julkaistussa norjalaistutkimuksessa todettiin, että luomuvihannesten runsas nauttiminen vähentää odottavien äitien riskiä saada raskausmyrkytys. Tutkimus julkaistiin lokakuussa lääketieteen alan BMJ Open -lehdessä. Norjalaisen Hanne Torjusenin tutkimuksessa havaittiin, että luomuvihanneksia syövillä odottavilla äideillä esiintyy muita vähemmän pre-eklampsiaa eli raskausmyrkytyksiä. – Sairastumisriski oli pienempi niillä äideillä, jotka ilmoittivat syövänsä paljon tai pelkästään luonnonmukaisesti kasvatettuja vihanneksia verrattuna... Lue lisää »

Tavanomaisen ja luomuruoan välillä merkittäviä eroja

Newcastlen yliopiston johtama kansainvälinen tutkimusryhmä osoitti, että luomuruoassa on jopa 60 prosenttia enemmän monia tärkeitä antioksidantteja kuin tavanomaisesti tuotetussa ruoassa. Tähän mennessä alansa laajimmassa tutkimuksessa analysoitiin 343 aiemman tutkimuksen tulokset luonnonmukaisesti ja tavanomaisesti tuotetun ruoan koostumuseroista. Tutkimusryhmä havaitsi, että siirtymällä käyttämään luomuhedelmiä, -marjoja, -kasviksia ja viljoja ja niistä valmistettua ruokaa, voi saada yhtä paljon lisää... Lue lisää »

Luomulihan ja tavanomaisesti tuotetun lihan laatu

Lihan laatu on termi, jolla on monta merkitystä ja käsitettä. Lihan laatu voidaan jakaa ainakin kuuteen eri pääryhmään: tuotantolaatu, teknologinen laatu, ravitsemuslaatu, mikrobiologinen laatu, eettinen laatu ja syömälaatu. Lihan laatuun vaikuttavat useat eri tekijät. Merkittäviä tekijöitä ovat mm. eläimen alkuperä, geneettiset ominaisuudet, rotu, sukupuoli, eläinten käsittely, kasvatusolosuhteet, ruokinta, teurastusprosessi, ruhon jäähdytys, lihan raakakypsytys ja kypsentäminen... Lue lisää »

Luomumaidon rasva terveydelle edullista

Maidon rasvan koostumusta tutkittiin kahden vuoden aikana Britanniassa keräämällä maitonäytteet vähittäiskaupassa myytävistä maidoista. Newcastlen yliopistossa tehdyssä tutkimuksessa oli mukana 22 eri tuotemerkin tuotteita, joista 10 oli luonnonmukaisesti tuotettuja. Tutkimuksen tavoitteena oli selvittää tuotantomenetelmän ja vuodenajan vaikutusta kulutusmaitojen rasvan koostumukseen. Luomumaidossa oli enemmän terveydelle edullisia rasvahappoja. Tulokset Tulosten mukaan kulutusmaitojen rasvan laadussa oli suurta vaihtelua. Luomumaidossa oli... Lue lisää »

Luomuelintarvikkeet laadukas valinta – tutkimus Ranskasta

Ranskan Elintarviketurvallisuusviraston raportti osoittaa, että luomuelintarvikkeet ovat laadukkaampia ja sisältävät vähemmän torjunta-ainejäämiä ja nitraattia. Raportin mukaan esimerkiksi nitraatin on osoitettu aiheuttavan terveydellisiä haittoja kuten diabetesta ja Alzheimerin tautia. Luomutuoretuotteiden kuiva-ainepitoisuus on tavanomaisia tuotteita korkeampi ja ravintoainetiheys suurempi. Tulokset perustuvat kirjallisuustutkimukseen, jonka tekoon osallistui 50 ranskalaista asiantuntijaa eri sektoreilta. Ryhmän yhdessä hyväksymä laaja loppuraportti julkaistiin ranskaksi.... Lue lisää »

Lisää artikkeleita »