Luomuruokaa1Ruokaa luomun periaatteilla

Luomutuotteet valmistetaan luomuraaka-aineista ja niiden valmistuksessa noudatetaan EU:n luomusäädöksiä. Säädökset määräävät, millaisia raaka-aineita ja menetelmiä luomuruoan valmistuksessa saa käyttää ja mitkä ovat kiellettyjä.

Jalostettujen luomuelintarvikkeiden kuten leivän, mehun ja jogurtin maatalousperäisistä raaka-aineista vähintään 95 % on oltava luonnonmukaisesti tuotettuja. Maatalousperäisiksi raaka-aineiksi ei lasketa esimerkiksi vettä ja suolaa.

Luomuelintarvikkeesta 5 % saa olla tavanomaisesti tuotettuja maatalousperäisiä raaka-aineita tai luomussa sallittuja lisäaineita, mutta vain, jos kyseistä raaka-ainetta ei ole saatavilla luomuna. Tällöinkin tavanomaiset raaka-aineet on määritelty tarkkaan EU-lainsäädännössä: sallittuja tavanomaisia raaka-aineita on vain noin 30.

Kokonaan kiellettyjä menetelmiä luomussa ovat geenimuuntelu ja ionisoiva säteily. Muita elintarviketeollisuuden teknologioita voidaan käyttää myös luomuvalmistuksessa.

Lisäaineet minimoitu

Luomuruoan valmistuksessa sallittuja lisäaineita on hyvin vähän verrattuna tavanomaiseen tuotantoon. Luomuelintarvikkeen valmistajan käytettävissä on 47 lisäainetta, mikä on noin seitsemäsosa tavanomaisessa tuotannossa sallituista lisäaineista. Monet lisäaineryhmät ovat luomussa kokonaan kiellettyjä, esimerkiksi fosfaatit, makeutusaineet ja arominvahventeet.

Pääsääntönä voidaan pitää, että luomuelintarvikkeen lisäaineena käytetään luonnossa esiintyviä yhdisteitä. Tällaisia ovat esimerkiksi sitruunahappo ja omenahappo.

Luomuvalmistajia valvotaan

Kaikki luomuelintarvikkeita valmistavat yritykset kuuluvat luomuvalvontaan. Suomessa valvonnasta vastaa Evira, jonka tarkastajat käyvät vähintään kerran vuodessa varmistamassa, että valmistajat noudattavat luomusäädöksiä.

Luomutuotteen pakkauksessa on EU:n Lehtimerkin yhteydessä oltava ko. tuotteen tarkastaneen luomutarkastuslaitoksen tunnus. Suomessa tunnuksen alkuosa on FI-EKO ja sen jälkeen kyseisen tarkastuslaitoksen tunnusnumero.

Miksi luomu maksaa enemmän?

Luomutuotteet ovat yleensä tavanomaisia elintarvikkeita hieman hintavampia. Hintaero vaihtelee paljon tuoteryhmittäin: pienimmillään se on yleensä viljatuotteissa ja suurimmillaan lihatuotteissa.

Luomutuotteiden korkeampi hinta johtuu siitä, että luomun tuotantokustannukset ovat suuremmat kuin tavanomaisessa tuotannossa. Luomuviljelmiltä saadaan yleensä tavanomaista pienempi sato, koska luomussa ei käytetä synteettisiä lannoitteita eikä torjunta-aineita. Esimerkiksi luomuvihannestuotannossa rikkakasvien kitkemiseen tarvitaan tämän takia paljon ihmistyövoimaa.

Luomukotieläintuotannossa on tavanomaista suuremmat rakennuskustannukset, koska luomueläimille tarvitaan enemmän tilaa. Luomueläimet syövät luomurehua, joka on tavanomaista kalliimpaa.

Luomuelintarvikkeiden valmistuksessa käytetään tavanomaista kalliimpia raaka-aineita, koska lisäaineita ja valmistuksen apuaineita saa käyttää vain vähän. Esimerkiksi luomumakkaroiden valmistuksessa ei saa käyttää vettä sitovaa fosfaattia, minkä takia luomumakkaroiden lihapitoisuus on korkea.

Luomuelintarvikkeiden tuotantokustannuksia nostavat lisäksi pienet valmistuserät, raaka-aineiden ja valmistuksen pito erillään tavanomaisista tuotteista sekä maksullinen luomuvalvonta.

Tilaa RSS-syöte Lisätietoa RSS-syötteistä

Ensimmäinen Maista Luomu-tapahtuma saavutti suuren suosion

Mikkelissä järjestettiin viime viikonloppuna, 30.9.-2.10. Maista luomu-tapahtuma, joka saavutti suuren suosion. Tiedeseminaari Ihmisen parhaaksi 30.9. täyttyi kiinnostuneista kuulijoista ja yleisö kuuli tieteen perusteluja luomuruoalle. Seminaaritallenne ja seminaarin esityksiä.  Lue lisää>> Tertin kartanon Luomugaalailtaan olisi ollut tulijoita enemmän kuin taloon mahtui. Lauantaina Mikkelin Kirkkopuisto täyttyi luomusadonkorjuutuotteiden ja luomuruoan myyjistä, ostajista ja maistelijoista. Useilta myyjiltä tuotteet loppuivat... Lue lisää »

Luomutuotteiden lisäaineisiin tarvitaan selkeämpää politiikkaa

Luomutuotteiden lisäainevalikoima on hyvin rajoitettu, vain 48 E-koodilla varustettua lisäainetta on sallittu. Luomutuotteissa tulee maistua aidot maut ja oikeat raaka-aineet, mutta kaikkia tuotteita ei voida valmistaa ilman lisäaineita. Kuluttajat taas ostavat luomutuotteita niiden lisäaineettomuuden takia. Luomutuotteiden valmistajien kannattaakin pohtia sopivaa lisäainestrategiaa, jotta sekä innovatiivinen tuotekehitys mahdollistuu,  että pystytään säilyttämään asiakkaan luottamus. Alan toimijoiden on yhdessä... Lue lisää »

Lisää artikkeleita »