Luomuruokaa1Ruokaa luomun periaatteilla

Luomutuotteet valmistetaan luomuraaka-aineista ja niiden valmistuksessa noudatetaan EU:n luomusäädöksiä. Säädökset määräävät, millaisia raaka-aineita ja menetelmiä luomuruoan valmistuksessa saa käyttää ja mitkä ovat kiellettyjä.

Jalostettujen luomuelintarvikkeiden kuten leivän, mehun ja jogurtin maatalousperäisistä raaka-aineista vähintään 95 % on oltava luonnonmukaisesti tuotettuja. Maatalousperäisiksi raaka-aineiksi ei lasketa esimerkiksi vettä ja suolaa.

Luomuelintarvikkeesta 5 % saa olla tavanomaisesti tuotettuja maatalousperäisiä raaka-aineita tai luomussa sallittuja lisäaineita, mutta vain, jos kyseistä raaka-ainetta ei ole saatavilla luomuna. Tällöinkin tavanomaiset raaka-aineet on määritelty tarkkaan EU-lainsäädännössä: sallittuja tavanomaisia raaka-aineita on vain noin 30.

Kokonaan kiellettyjä menetelmiä luomussa ovat geenimuuntelu ja ionisoiva säteily. Muita elintarviketeollisuuden teknologioita voidaan käyttää myös luomuvalmistuksessa.

Lisäaineet minimoitu

Luomuruoan valmistuksessa sallittuja lisäaineita on hyvin vähän verrattuna tavanomaiseen tuotantoon. Luomuelintarvikkeen valmistajan käytettävissä on 47 lisäainetta, mikä on noin seitsemäsosa tavanomaisessa tuotannossa sallituista lisäaineista. Monet lisäaineryhmät ovat luomussa kokonaan kiellettyjä, esimerkiksi fosfaatit, makeutusaineet ja arominvahventeet.

Pääsääntönä voidaan pitää, että luomuelintarvikkeen lisäaineena käytetään luonnossa esiintyviä yhdisteitä. Tällaisia ovat esimerkiksi sitruunahappo ja omenahappo.

Luomuvalmistajia valvotaan

Kaikki luomuelintarvikkeita valmistavat yritykset kuuluvat luomuvalvontaan. Suomessa valvonnasta vastaa Evira, jonka tarkastajat käyvät vähintään kerran vuodessa varmistamassa, että valmistajat noudattavat luomusäädöksiä.

Luomutuotteen pakkauksessa on EU:n Lehtimerkin yhteydessä oltava ko. tuotteen tarkastaneen luomutarkastuslaitoksen tunnus. Suomessa tunnuksen alkuosa on FI-EKO ja sen jälkeen kyseisen tarkastuslaitoksen tunnusnumero.

Miksi luomu maksaa enemmän?

Luomutuotteet ovat yleensä tavanomaisia elintarvikkeita hieman hintavampia. Hintaero vaihtelee paljon tuoteryhmittäin: pienimmillään se on yleensä viljatuotteissa ja suurimmillaan lihatuotteissa.

Luomutuotteiden korkeampi hinta johtuu siitä, että luomun tuotantokustannukset ovat suuremmat kuin tavanomaisessa tuotannossa. Luomuviljelmiltä saadaan yleensä tavanomaista pienempi sato, koska luomussa ei käytetä synteettisiä lannoitteita eikä torjunta-aineita. Esimerkiksi luomuvihannestuotannossa rikkakasvien kitkemiseen tarvitaan tämän takia paljon ihmistyövoimaa.

Luomukotieläintuotannossa on tavanomaista suuremmat rakennuskustannukset, koska luomueläimille tarvitaan enemmän tilaa. Luomueläimet syövät luomurehua, joka on tavanomaista kalliimpaa.

Luomuelintarvikkeiden valmistuksessa käytetään tavanomaista kalliimpia raaka-aineita, koska lisäaineita ja valmistuksen apuaineita saa käyttää vain vähän. Esimerkiksi luomumakkaroiden valmistuksessa ei saa käyttää vettä sitovaa fosfaattia, minkä takia luomumakkaroiden lihapitoisuus on korkea.

Luomuelintarvikkeiden tuotantokustannuksia nostavat lisäksi pienet valmistuserät, raaka-aineiden ja valmistuksen pito erillään tavanomaisista tuotteista sekä maksullinen luomuvalvonta.

Tilaa RSS-syöte Lisätietoa RSS-syötteistä

Konferenssivieraille maistui luomu

Kansainvälisen NJF-tutkimuskonferenssivieraiden ensimmäinen päivä päättyi yhteiseen luomubuffettiin, jossa oli mahdollisuus maistella eteläsavolaisia luomutuotteita ja keskustella päivän esitysten annista. Ensimmäisen konferenssipäivän päätteeksi kaksi eteläsavolaista luomuyrittäjää kertoi konferenssivieraille tarjolla olleista luomutuotteista. Maisteltavana oli Saimaan juomatehtaan luomuolutta ja Vavesaaren tilan luomumarmeladeja. Saimaan juomatehtaalla on luomuoluille oma tuoteperhe, Marsalkka. Suurin osa raaka-aineena käytettävästä luomuviljasta tulee Suomesta, ja paikallisia tuottajia... Lue lisää »

Does Chinese tourist taste local and organic food in Finland?

What kind of perceptions of food and locality the Chinese tourists have when visiting Finland? Do they try local food products? Researcher Marjo Särkkä-Tirkkonen presented preliminary results of the study in international conference in Mikkeli. During their vacation trips, Chinese tourists stay in Finland only a short period of time: only ca. 48 % of... Lue lisää »

Maistaako kiinalainen matkailija luomun Suomessa?

Perception of food and locality among Chinese tourist experiences in Finland -tutkimus selvittää kiinalaisten matkailijoiden käsityksiä ruuasta ja millainen rooli esimerkiksi luomuruualla on osana matkailuelämystä Suomessa. Tutkija Marjo Särkkä-Tirkkonen kertoi alustavia tutkimustuloksia Mikkelissä järjestetyssä luomututkimuskonferenssissa. Kiinalaiset matkailijat viipyvät Suomessa vain lyhyen aikaa. Matkustusta leimaa usein tehokkuus, ja lyhyessä ajassa kierretään mahdollisimman monta maata nähtävyyksineen. Pysähdykset... Lue lisää »

Luomun terveysvaikutukset puhuttavat – lisätutkimuksia tarvitaan

Luomuruuan terveysvaikutukset nousevat aika ajoin keskusteluun. Väitteiden tueksi ei kuitenkaan ole vielä riittävästi kliinisiä kokeita, huomauttaa tutkimusprofessori Raija Tahvonen. Tahvonen puhui aiheesta NJF-luomututkimuskonferenssin lehdistötilaisuudessa 19.6.2017.   Luomuelintarvikkeissa on keskimääräisesti hieman enemmän tiettyjä ravintoaineita ja fenolisia yhdisteitä kuin tavanomaisesti tuotetuissa elintarvikkeissa. Luomuruuassa on myös vähemmän torjunta-ainejäämiä ja lisäaineita johtuen tuotantotapamääräyksistä. Esimerkiksi lisäaineita on luomutuotannossa sallittu vain... Lue lisää »

Health effects of organic food in discussions – more research is needed

Debates on health effects of organic food arise from time to time. There is not yet enough scientific clinical studies to give fair objective statemens, said professor Raija Tahvonen in the press conference of international NJF-conference in Mikkeli on 19th of June, 2017. Recent studies show, that organic food products contain certain nutrients and some... Lue lisää »

Ensimmäinen Maista Luomu-tapahtuma saavutti suuren suosion

Mikkelissä järjestettiin viime viikonloppuna, 30.9.-2.10. Maista luomu-tapahtuma, joka saavutti suuren suosion. Tiedeseminaari Ihmisen parhaaksi 30.9. täyttyi kiinnostuneista kuulijoista ja yleisö kuuli tieteen perusteluja luomuruoalle. Seminaaritallenne ja seminaarin esityksiä.  Lue lisää>> Tertin kartanon Luomugaalailtaan olisi ollut tulijoita enemmän kuin taloon mahtui. Lauantaina Mikkelin Kirkkopuisto täyttyi luomusadonkorjuutuotteiden ja luomuruoan myyjistä, ostajista ja maistelijoista. Useilta myyjiltä tuotteet loppuivat... Lue lisää »

Luomutuotteiden lisäaineisiin tarvitaan selkeämpää politiikkaa

Luomutuotteiden lisäainevalikoima on hyvin rajoitettu, vain 48 E-koodilla varustettua lisäainetta on sallittu. Luomutuotteissa tulee maistua aidot maut ja oikeat raaka-aineet, mutta kaikkia tuotteita ei voida valmistaa ilman lisäaineita. Kuluttajat taas ostavat luomutuotteita niiden lisäaineettomuuden takia. Luomutuotteiden valmistajien kannattaakin pohtia sopivaa lisäainestrategiaa, jotta sekä innovatiivinen tuotekehitys mahdollistuu,  että pystytään säilyttämään asiakkaan luottamus. Alan toimijoiden on yhdessä... Lue lisää »

Lisää artikkeleita »