LuomutuoteosastoLuomua on hyvin tarjolla

Luomutuotteet kuuluvat nykyään tavallisten ruokakauppojen valikoimiin, joskin tarjonnan myymälä- ja tuoteryhmäkohtaiset vaihtelut voivat olla suuria. Luomuostoista noin 82 % tehdään päivittäistavarakaupoissa eli hypermarketeissa, supermarketeissa tai lähikaupoissa. Isoimpien kauppojen valikoimissa on yhteensä noin 1500-2000 luomutuotetta.

Lisäksi luomua myydään luomuun ja lähiruokaan erikoistuneissa pikkukaupoissa, joita on viime vuosina perustettu useille paikkakunnille eri puolille Suomea. Luomutuotteita on myynnissä myös toreilla ja monissa verkkokaupoissa, minkä lisäksi eri puolella maata toimivat ruokapiirit hankkivat luomua jäsenilleen. Useat luomutilat myyvät tuotteitaan suoraan kuluttajille: suoramyynti on suosittu jakelukanava etenkin luomulihantuottajille.

Noin 18 % luomuostoista tehdään erikoiskauppojen, torien, verkkokauppojen, ruokapiirien ja suoramyynnin välityksellä. Niiden merkitys luomutuotteiden myyntikanavina on suurempi kuin tavanomaisilla tuotteilla.

Tilaa RSS-syöte Lisätietoa RSS-syötteistä

Pro Ruokapiirit neuvoo ja ohjaa

Suomalaiset ruokapiirit ovat saaneet oman yhdistyksen. Pro Ruokapiirit ry perustettiin syyskuussa eri puolella maata toimivien ruokapiirien yhteistyöorganisaatioksi. Sen tavoitteena on edistää ruokapiirien toimintaa, kerätä niistä tilastotietoa ja tarjota ohjausta ja tukea sekä aloitteleville että jo vakiintuneille piireille. Pro Ruokapiirit ry:n hallituksen puheenjohtaja Jaana Korppi arvioi, että Suomessa on yhteensä 120–150 ruokapiiriä. Tarkkaa lukua ei tiedä... Lue lisää »

Lisää artikkeleita »