Luokka: Jatkojalostustutkimus

Selvitys luomun arvoketjusta Etelä-Savossa

Luomun arvoketjuselvitys 2015Minkälainen on luomuelintarvikkeiden arvoketju? Mitkä ovat tämän arvoketjun ominaispiirteet Etelä-Savossa? Löytyykö kansainvälisiltä markkinoilta luomun arvoketjuun liittyviä liiketoimintamalleja, joita voitaisiin soveltaa Etelä-Savossa? Mitkä ovat eteläsavolaisen luomun arvoketjun kehittämistarpeet ja haasteet?  Aalto-yliopiston Pienyrityskeskuksen laatimassa selvityksessä tarkastellaan näiden kysymysten avulla Etelä-Savon luomuarvoketjua. (lisää…)

Luomuoluen valmistuksen pioneeri Neumarkt Lammsbräu

lammsbraeu_alkoholfreiNeumarkter Lammsbräu panimo on Nuernbergin seudulla toimiva olutpanimo, joka on erikoistunut nykyisin kokonaan luomuoluiden ja luomuvirvoitusjuomien tuotantoon. Panimo on seutukunnan suurin ja johtava luomujuomien valmistaja Saksassa. Panimo on ollut pioneeri luomuoluen ja kestävän yritystoiminnan kehittämissä. (lisää…)

Tutkimukset kertovat luomun vahvuuksista

Turvallisuus, ekologisuus, eettisyys ja terveellisyys ovat luomun valtteja. Monien mielestä luomu myös maistuu tavanomaista paremmalle, mutta tämä on jäänyt tutkimukselta todistamatta.

Jaakko Nuutila tekee väitöskirjaa luomun ylivoimatekijöistä. Hän on käynyt läpi suuren joukon viime vuosina tehtyjä luomuun liittyviä tutkimuksia. Tutkimuksista selviää mitä ominaisuuksia kuluttajat liittävät luomuun. Näiden ominaisuuksien tunnistamisen jälkeen Nuutila on selvittänyt, mitä tutkimukset kertovat niiden toteutumisesta luomussa. (lisää…)

QLIF tutkimushanke paransi luomuruoan laatua ja turvallisuutta

Luomuruoan laatu on korkea ja vastaa eurooppalaisten kuluttajien odotuksia, luomuruoka on turvallista käyttää ja luomuelintarvikkeiden jalostus on haastava trendi. Nämä ovat “EU-Luomuruokatutkimushanke” eli QLIF tutkimushankkeen keskeisimpiä tuloksia. QLIF-tutkimushankkeessa tutkittiin Luomu- ja alhaisten tuotantopanosten ruoan edistämistä sekä laadun ja turvallisuuden parantamista sekä kustannusten vähentämistä eurooppalaisissa luomu- ja alhaisten tuotantopanosten tuotantoketjuissa. (lisää…)

Elintarvikkeen kokonaislaadun huomioiva analyysijärjestelmä

Elintarvikkeen kokonaislaadun huomioiva analyysijärjestelmä QualityAnalysisCriticalControlPoint
Suoraan tuoreesta porkkanasta valmistetussa soseessa maku on makeampi ja tuoreemman porkkanan makuinen ja haju on miellyttävämpi ja väri oranssisempi verrattuna pakastetusta valmistettuun. Rakenne oli vähemmän vetinen. Karotenoidien pitoisuudet olivat suuremmat suoraan tuoreesta porkkanasta tehdyssä steriloidussa porkkanasoseessa. Nämä tulokset ilmenevät Helsingin yliopiston Ruralia-instituutin tutkija Marjo Särkkä-Tirkkosen työryhmineen tekemästä EU-tutkimushankkeessa. (lisää…)

Sipulista ruoan säilöntäaineiden korvaaja?

Tuoreessa espanjalaistutkimuksessa selviää, että sipulit voivat tulevaisuudessa mahdollisesti korvata säilöntäaineita terveellisellä tavalla. Tämä sipuleiden vaikutus perustuu flavonoideihin.

Sipulien rikkiyhdisteet sekä itkettävät että antavat näille kasviksille tyypillisen aromin. Antioksidantteina ja mikrobien tuhoajana rikkiyhdisteiden vaikutus on lyhytaikainen, koska yhdisteet helposti karkaavat käsittelyssä ja hajoavat säilytyksessä. (lisää…)

Luomuketju – malli ketjun toimijoiden välisestä vuorovaikutuksesta

Kestävä ruuan tuotanto kiinnostaa yhä enemmän kuluttajia, tarjontaketjun toimijoita ja muita sidosryhmiä. Yhtenä osoituksena tästä on luonnonmukaisesti tuotettujen elintarvikkeiden (luomutuotteiden) kasvanut kysyntä ja tarjonta. Luomutuotteiden osuus ruuan kokonaismarkkinasta on kuitenkin toistaiseksi pieni, erityisesti Suomessa, jossa luomutuotteiden osuus on vain noin prosentti ruuan kokonaismarkkinasta. (lisää…)

Tuore raportti selvittää luomuruoan jatkojalostuksen haasteita

Elintarviketeollisuus vaatii luomutuotteilta pitkää säilyvyyttä, vaikka kuluttajat arvostavat ennen muuta makua ja terveellisyyttä.

Luomuelintarvikkeiden kysyntä kasvaa voimakkaasti Euroopassa. Esimerkiksi jatkojalosteiden valikoimat monipuolistuvat nopeasti. Quality analysis of critical control points within the whole food chain and their impact on food quality, safety and health -hankkeessa kansainvälinen tutkijaryhmä etsi elintarvikkeiden laadun kannalta kriittisiä pisteitä koko elintarvikeketjun osalta. (lisää…)

Kasviuutteet synteettisia parempia lihajalosteiden lisäaineita

Greipinsiemenuute ja männynkuoriuute lisäaineina keitetyissä lihavalmisteissa estävät synteettisiä tehokkaammin härskiintymistä ja mikrobien kasvua, ilmenee Ohion yliopiston tutkimuksista.

Luontaisia hapettumisen ja mikrobien kasvun estoaineet ovat turvallisempia vaihtoehtoja synteettisille säilöntäaineille, kuten butyylihydroksianisolille (BHA, E320) ja butyylihydroksitolueenille (BHT, E321). (lisää…)