Luokka: Kulutustutkimus

Hormonihäiritsijöistä 157 miljardin euron SOTE-kustannukset EU:ssa

COST EDC_Graphic_US_Final_Page_1Hormonihäiritsijöinä toimivista kemikaaleista aiheutuu EU:ssa 150 miljardin kustannukset yhteiskunnalle sosiaalisina kustannuksina. Hormonitoimintoihin haitallisesti vaikuttavia kemikaaleja ovat monet torjunta-aineet, muovien pehmentimet, niitä on myös kosmetiikassa, hiusväreissä ja osa lääkkeistä. Laaja tutkimus julkaistu The Journal of Clinical Endocrinologoly & Metabolism -tiedelehdessä neljänä eri artikkelina. Kansainvälinen aasiantuntijaryhmä arvioi eri osatekijöiden kokonaiskustannuksia ja eri haittojen aiheuttamat kustannukset laskettiin yhteen.  (lisää…)

Siirtyminen luomuruokaan vähentää altistumista torjunta-aineille

LuomutuoteosastoSiirtyminen käyttämään luomuruokaa voi vähentää altistumista torjunta-aineille miltei 90 prosentilla, todettiin Melbournelaisen yliopiston tutkimuksessa.
Environmental Research –tiedelehdessä julkaistussa tutkimuksessa havaittiin, että jo viikossa organofosfaatti-torjunta-aineiden pitoisuudet virtsassa vähenivät 89 prosentilla, kun aikuiset koehenkilöt siirtyivät syömään pääasiassa luonnonmukaisesti tuotettuja elintarvikkeita. (lisää…)

Torjunta-aineiden seokset haitallisia poikien kehitykselle

Maitoa lasipulloissa luomukaupassaTorjunta-aineiden ja muiden kemikaalien yhteisvaikutukset voivat  olla haitallisia jo paljon pienempinä pitoisuuksina, kuin kunkin aineen vaikutus yksinään. Rotilla tehdyissä tanskalaistutkimuksissa havaittiin torjunta-aineiden, muovien pehmentimen ja lääkkeiden seoksilla jo pieninä pitoisuuksina merkittäviä häiriöitä koiraiden sukupuolisten ominaisuuksien kehityksessä, kun altistuminen tapahtui sikiövaiheessa. Vakava puute eri kemikaalien turvallisuustutkimuksissa on se, että mahdollisia yhteisvaikutuksia ei oteta huomioon kemikaalin haitallisuutta arvioitaessa. (lisää…)

Viljelymenelmä erotettavissa soijapavuissa; Glyfosaattia kertyy gm-soijaan

Soija ruiskatteessa Rodale-instituutin koekentälläGlyfosaattia kestävät gm-soija, tavanomainen soija ja luomusoija voidaan erottaa toisistaan analyysien perusteella. Luonnonmukaisesti viljellyn soijan ravitsemuksellinen koostumus oli terveydelle edullisempaa kuin muilla menetelmillä viljellyn soijan. Gm-soija sisälsi suuria määriä glyfosaatti-  ja sen hajoamistuote AMPA:n jäämiä. Näihin tuloksiin tuli norjalainen tutkimusryhmä, joka selvitti viljelymenetelmien vaikutusta soijan laatuun. (lisää…)

Ravitsemusekologian perusteos päivitetty

Hoffmann_Ernaehrung_ÖkologieKöyhyydellä, ylipainolla ja ilmastonmuutoksella ja monilla muilla maailmanlaajuisilla aikamme ongelmilla on suoria tai epäsuoria yhteyksiä ravitsemukseen. Yksinkertaiset ratkaisut, jotka eivät ota huomioon ongelmiin vaikuttavia moniavuorovaikutuksessa keskenään olevia eri tekijöitä, eivät johda toivottuihin tuloksiin.  Ne voivat jopa pahentaa ongelmia tai luoda uusia ongelmia. Esimerkiksi elintarvikkeiden niukkuus on lisääntynyt energiakasvien viljelyn lisääntymisen seurauksena. Niiden viljelyn tarkoituksena on helpottaa resurssien ehtymisen ongelmaa.

(lisää…)

Kolmen yliopiston yhteishankkeessa tutkitaan luomun yhteiskunnallista arvostusta

Vihreän talouden valtavirtaistuminen – luomutuotannon ja -kuluttamisen yhteiskunnallinen oikeuttaminen -tutkimushankkeessa tarkastellaan kestävään talouteen ja luonnonvarojen vastuulliseen hyödyntämiseen liittyviä yhteiskunnallisia kysymyksiä.

Tutkimus avaa uusia kansallisesti ja kansainvälisesti tärkeitä näkökulmia kestävän talouden mahdollisuuksiin ja jännitteisiin. Pyrkimys kestävän talouden kehittämiseen vaatii tuekseen laajan yhteiskunnallisen hyväksynnän. Kestävän talouden sosiaalisen hyväksynnän rakentumista tarkastellaan tutkimushankkeessa luomutuotannon ja -kulutuksen kautta. (lisää…)

Luomun kuluttajabarometri 2012 – Uudet luomutuotteet kiinnostavat

Ostoaikeet ovat lisääntyneet, mutta tuotetarjonnan toivotaan monipuolistuvan. Luomun kuluttajabarometri kuulostelee, miten suomalaisten kuluttajien mielipiteet luomuruoasta ja sen ostaminen kehittyvät.

Luomun kuluttajabarometri toteutettiin edellisen kerran syksyllä 2010. Siihen verrattuna suuria muutoksia ei ole tapahtunut. Luomua pidetään edelleen hyvänä vaihtoehtona. Luomutuotteissa nähdään paljon hyviä ominaisuuksia, joiden kirjo miellyttää erilaisia ihmisiä. Mutta kun kuluttajilta kysytään avoimella kysymyksellä miten luomutuotteet poikkeavat muista, mielikuvissa hallitsee tuotteiden puhtaus. (lisää…)

Riittääkö peltoala luomussa väestön ruokkimiseen?

Voidaanko kaikki saksalaiset ruokkia kotimaan pelloista saatavilla elintarvikkeilla luomutuotannossa? Ei, mikäli ruokavalio säilyy nykyisellään. Peltoala ei riitä.
Mikäli ruokavalio muutetaan terveellisemmäksi ja ravitsemussuositusten mukaiseksi puolittaen kotieläintuotteiden kulutus, niin luomumaatalous pystyy tuottamaan ravitsemuksellisesti täysipainoisen ravinnon kaikille kansalaisille kotimaan pelloilla. (lisää…)

Tutkimukset kertovat luomun vahvuuksista

Turvallisuus, ekologisuus, eettisyys ja terveellisyys ovat luomun valtteja. Monien mielestä luomu myös maistuu tavanomaista paremmalle, mutta tämä on jäänyt tutkimukselta todistamatta.

Jaakko Nuutila tekee väitöskirjaa luomun ylivoimatekijöistä. Hän on käynyt läpi suuren joukon viime vuosina tehtyjä luomuun liittyviä tutkimuksia. Tutkimuksista selviää mitä ominaisuuksia kuluttajat liittävät luomuun. Näiden ominaisuuksien tunnistamisen jälkeen Nuutila on selvittänyt, mitä tutkimukset kertovat niiden toteutumisesta luomussa. (lisää…)

QLIF tutkimushanke paransi luomuruoan laatua ja turvallisuutta

Luomuruoan laatu on korkea ja vastaa eurooppalaisten kuluttajien odotuksia, luomuruoka on turvallista käyttää ja luomuelintarvikkeiden jalostus on haastava trendi. Nämä ovat “EU-Luomuruokatutkimushanke” eli QLIF tutkimushankkeen keskeisimpiä tuloksia. QLIF-tutkimushankkeessa tutkittiin Luomu- ja alhaisten tuotantopanosten ruoan edistämistä sekä laadun ja turvallisuuden parantamista sekä kustannusten vähentämistä eurooppalaisissa luomu- ja alhaisten tuotantopanosten tuotantoketjuissa. (lisää…)