Asiasanat: alkutuotanto

Saloniemen juustola vuoden luomuyritykseksi

Saloniemi Riitta ja Jouni  25112014Saloniemen juustola on valittu vuoden luomuyritykseksi. Tila tuottaa 25 erilaista juustoa Suomen alkuperäiskarjarotujen – lehmien, vuohien ja lampaiden maidosta. He myyvät myös raakamaitoa.
Valinnan teki Luomuliitto luomupäivillä Seinäjoella. (lisää…)

Orgaanista seleeniä saa lisätä luomueläinten rehuun

023Maa- ja metsätalousministeriö sallii 25.11.2014 antamallaan päätöksellä orgaanisen seleenin lisäämisen luomukotieläinten rehuihin eläinsuojelullisin perustein, koska suomalaisilla luomueläimillä esiintyy seleeninpuutosta. Seleenin puutos saattaa johtaa esimerkiksi lihasrappeumaan, hedelmällisyyshäiriöihin ja nuorilla eläimillä äkilliseen kuolemaan akuutin sydänlihasrappeuman seurauksena.

Puutos johtuu seleeniköyhästä maaperästämme ja EU:n luomusäännöksistä, jotka eivät salli seleenihiivan lisäämistä luomueläinten rehuihin. Sallitut luomutäydennysrehut sisältävät epäorgaanista seleeniä, joka ei imeydy elimistöön yhtä hyvin kuin orgaaninen seleeni. (lisää…)

Marjojen tuholaisista tietolehtisiä

Viisipistepirkko Vanhempi tutkija Sanna Kauppinen ja erikoistutkija Tuomo Tuovinen MTT:ltä ovat laatineet  helppolukuiset tietolehtiset yleisimmistä marjojen tuholaisista.
Lajin tunnistus on selkeiden kuvien perusteella helppoa. Kunkin tuholaisen aiheuttama vioitus kuvataan lyhyesti. Samoin tarkkailumenetelmät. Lopuksi annetaan ohjeita lajin luomutorjuntaan.
Petohyönteisistä – hyödyllisistä viljelijän apulaisista – on laadittu erillinen tietolehtinen. (lisää…)

Bioland – Luomun 7 periaatetta

Bioland luomun 7 periaatettaSaksalaisen Bioland- luomujärjestö tekee luomuviestinnässään tunnetuksi luomun periaatteita. Periaatteiden tunnetuksitekemisen tueksi on tehty interaktiiviset nettisivut, joiden välityksellä voidaan havainnollisesti tutustua, mitä mikin periaate tarkoittaa. (lisää…)

Heinämaitoa tilan omaan juustolaan

Josef BraunBraunin luomutilalla Baijerissa tuotetaan heinämaitoa, joka jalostetaan juustoiksi tilan omassa juustolassa. Tila on panostanut monin tavoin suoramarkkinointiin. Juustot markkinoidaan omasta kaupasta Muenchenissä, tilalla olevasta kaupasta, lähimarkettien ja luomukauppojen kautta. (lisää…)

Herrmannsdorfer – liukuhihnalta käsityön mestareiksi

Tervetuloa HerrmannsdorferiinHerrmannsdorferin maatila Saksassa jatkojalostusverstaineen pyrkii olemaan tulevaisuutta viitoittava yhdistelmä luonnonmukaista maataloustuotantoa, eläimiä arvostavaa lajinmukaista kotieläintuotantoa ja elintarvikkeiden käsityötaitoja arvostavaa jatkojalostusta sekä laadukkaiden luomutuotteiden lähimarkkinointia kuluttajille.
Nykyisin monipuoliseksi yritysryppääksi laajentunut tila työllistää noin 160 ihmistä, joista lähes puolet työskentelee maatilalla.
Tie Euroopan suurimmasta lihateollisuuslaitoksesta maatilamittakaavan kestävän maaseudun ja luomun kehittämiskeskukseksi Muenchenin lähistölle on mielenkiintoinen. (lisää…)

Opas luomunaudanlihantuotantoon siirtyville

Limo Helli joi juuri maitoa SuokasLuonnonmukaisen naudanlihatuotannon hyvät toimintatavat -oppaan tarkoituksena on antaa perustiedot luomunaudanlihantuotannon käytännön toteutuksesta ja siitä, miten siirtyä luomunaudanlihantuotantoon. Uusi opas julkaistiin 17.6.2014 ja se on luettavissa ProAgrian internet-sivuilta. (lisää…)

Viljelymenelmä erotettavissa soijapavuissa; Glyfosaattia kertyy gm-soijaan

Soija ruiskatteessa Rodale-instituutin koekentälläGlyfosaattia kestävät gm-soija, tavanomainen soija ja luomusoija voidaan erottaa toisistaan analyysien perusteella. Luonnonmukaisesti viljellyn soijan ravitsemuksellinen koostumus oli terveydelle edullisempaa kuin muilla menetelmillä viljellyn soijan. Gm-soija sisälsi suuria määriä glyfosaatti-  ja sen hajoamistuote AMPA:n jäämiä. Näihin tuloksiin tuli norjalainen tutkimusryhmä, joka selvitti viljelymenetelmien vaikutusta soijan laatuun. (lisää…)

Kaakkois-Suomen luomuvalmennus

Muokkaustyönäytös -Multivaattori rikkomassa nurmeaKaakkois-Suomen luomuvalmennus tukee Etelä-Karjalan ja Kymenlaakson tuottajia kehittämään osaamistaan luomumenetelmien käytössä sekä yhteistoiminnassa. Hanke kestää 28.2.2015 asti. Tervetuloa mukaan!

Tapahtumatiedot päivitetään tämän sivun loppuun ja luomu.fi-tapahtumiin. (lisää…)