Asiasanat: ammattikeittiöt

Hankintarenkaiden suureneminen uhka lähi- ja luomuruoalle

Lähiruoan käyttö on runsaampaa sellaisissa julkisissa ammattikeittiöissä, joissa ateriamäärät ovat pienempiä, osoitti Pohjois-Savossa tehty lähiruokaselvitys. Esimerkiksi Kiuruveden koulukeittiöt käyttivät jopa 58 % paikallisesti tuotettua lähiruokaa, kun Kuopion Aterialla sama luku oli 10 % vuonna 2009. Ulkomaisen tuontiruoan osuus tutkituissa yhdeksässä elintarvikeryhmässä oli Kiuruvedellä noin prosentin luokkaa, kun taas ulkomaisen ruoan osuus Suonenjoella, Juankoskella ja Kuopiossa oli kaikissa lähes 20 %. (lisää…)

Portaat luomuun uutiskirje 6/2010 ilmestynyt

Portaat luomuun uutiskirje nro 6/2010 sisältää uutisia Portaat luomuun -keittiöiden suosion rieppaasta kasvusta, kyselystä luomumaitokyselyn tuloksia ammattikeittiöille ja tietoa uusista materiaaleista.  (lisää…)

Luomuportaille noussut jo yli 400 keittiötä

Ammattikeittiöt käyttävät entistä enemmän luomutuotteita. Tämä näkyy Portaat luomuun- ohjelman suosiona, sillä mukana on jo 438 keittiötä.  500 keittiön rajan odotetaan rikkoutuvan vuoden loppuun mennessä. (lisää…)

Vuoden ATERIAteko 2010 ‐kilpailun voittajaksi Espoo Catering

Vuoden ATERIAteko 2010 kilpailun voittajaksi on valittu Espoo Catering. Suomalaisen ruokakulttuurin edistämisohjelma (Sre) lanseerasi vuonna 2009 ATERIAteko‐kilpailun, jossa etsitään julkisen sektorin ammattikeittiötä, jossa on kehitty ja toteuttu kestävää kehitystä esimerkillisesti valtioneuvoston kestävän kehityksen periaatepäätöksen (VNP 04/2009) mukaisesti. (lisää…)

Luomuruokailu yleistyy vauhdilla Göteborgissa

Göteborgin kaupunki Ruotsissa panostaa ympäristöystävälliseen ja reiluun ruokaan. Ympäristölautakunnan käynnistämä hanke on moninkertaistanut luomun ja reilun kaupan ruuan tarjoamisen kaupungin ruokaloissa, kuten päiväkodeissa, kouluissa ja vanhustentaloissa. Asiasta kertoi projektipäällikkä Rebekka Palosaari-Fogler Ekocentrian järjestämässä lähiruokaseminaarissa.

Göteborgin kaupungissa elintarvikkeita ostetaan kaupungin ruokapalveluihin 30 miljoonalla eurolla. Vuosittain tarjoillaan 19 miljoonaa ateriaa.

Ympäristöateria Göteborgissa tarkoittaa ateriaa, joka sisältää luomuraaka-aineita, ja joka mahdollisimman pitkälle täyttää ilmastomerkittyjen ja reilun kaupan tuotteiden kriteerit. (lisää…)

ATERIA -teko 2010 kilpailu

ATERIAteko -kilpailu on tarkoitettu julkisen sektorin ruokapalveluille. Kilpailussa valitaan ruokapalvelutoimija/ työyhteisö, joka on kehittänyt ja toteuttanut kestävää kehitystä esimerkillisesti valtioneuvoston kestävien valintojen periaatepäätöksen mukaisesti. Kilpailuun voi osallistua 8.10.2010  asti.

ATERIAteko 2010 -kilpailun voittaja palkitaan Ateria – tapahtumassa. (lisää…)

Jo yli 300 keittiötä mukana Portaat luomuun –ohjelmassa

Portaat luomuun – keittiöiden lukumäärä on syksyn tullen kasvanut ja ylittää jo 300. Ekocentriassa toivotaan saman tahdin jatkuvan. Kasvanut lukumäärä herättää vähitellen myös tavarantoimittajien kiinnostuksen. Kasvava tuotteiden käyttäjäkunta  mahdollistaa  nykyistä paremmin toimivan tarjontaketjun rakentamisen.

Päivitys uuteen ohjelmaan vuoden loppuun mennessä (lisää…)

Luomuruokaa Helsingin päiväkoteihin 50 prosenttia vuonna 2015

Helsingin kaupunki aikoo nostaa luomuruoan osuuden päiväkodeissa 50 prosenttiin vuoteen 2015 mennessä. Helsinkiä kehitetään suomalaisen ruokakulttuurin edelläkävijäksi. Kaupunginhallitus hyväksyi kesäkuun lopulla Helsingin kaupungin ruokakulttuurityöryhmän ehdotukset, joilla Helsinki pyrkii pienentämään ruokaketjun ekologista jalanjälkeä, elvyttämään tori- ja hallitoimintaa, nostamaan ruoan laatua, korostamaan hyvää makua ja vahvistamaan Helsingin identiteettiä ruokakulttuurin keinoin. (lisää…)

Mikkeli näyttää esimerkkiä kestävissä elintarvikehankinnoissa

Mikkeli on ensimmäinen kaupunki, jonka ruokapalvelu liittyi kokonaisuudessaan uusittuun Portaat luomuun- ohjelmaan. Näin luomutuotteita syödään Mikkelin päiväkodeissa, kouluissa, henkilöstöravintoloissa, palvelutaloissa sekä ateriapalvelun kautta myös vanhusten kodeissa.

Kaikkiaan 64 Mikkelin seudun keittiöitä saa seinälleen Portaat luomun -diplomin; näistä 9 keittiötä on portaalla 3 ja loput portaalla 2. Yhteensä näissä keittiössä valmistetaan päivittäin noin 8 600 ateriaa. (lisää…)