Asiasanat: ammattikeittiöt

Luomuruokatavoite 90 % Kööpenhaminassa vuoteen 2015 mennessä

Kööpenhaminan kaupungissa on päätetty asettaa luomuruokatavoite 90 prosenttiin vuoteen 2015 mennessä. Vuonna 2007 Kööpenhaminan kaupungin ruokaloissa syötiin keskimäärin 51 prosenttia luomuelintarvikkeita. Kaupungin kouluissa luomuruuan osuus oli 62 prosenttia ja hoitokodeissa ja urheilukenttien ja –hallien ruokaloissa 19 prosenttia. (lisää…)

Ympäristö ja terveellisyys vahvat ruokatrendit Euroopan julkisen sektorin keittiöissä

 Julkisten ruokahankintojen suuntaaminen terveellisiin ja kestäviin tuotteisiin edistää koko yhteisön pyrkimystä kohti kestäviä ratkaisuja, sanoi professori Carola Strassner Muensterin korkeakoulusta Saksasta. Merkittävin eurooppalainen ravitsemusalalla vallitseva trendi on kouluruokailun kehittäminen.

Ruokatrendien toimijat voidaan jakaa kolmeen ryhmään: Tuotelähtöisiä ovat mm luomu ja reilun kaupan tuotteet. Käyttäjävetoisia ovat mm julkiset toimijat kuten koulut, sairaalat ja työpaikat. Markkinasuuntautuneita ovat mm yksityiset ruokapalvelutoimijat. (lisää…)

Lastensairaala siirtyi käyttämään yksinomaan luomuruokaa Saksassa

Saksan ensimmäinen sairaala siirtyi vuoden 2008 alusta tarjoamaan potilailleen yksinomaan luomuruokaa. Landshutin lastensairaala on solminut hankintasopimuksen luomuelintarvikkeita toimittavan yrityksen ja Baijerin Bioland-luomuviljelijäjärjestön kanssa.

-Luomu merkitsee laatua sekä herkullista ja terveellistä ruokaa, selosti sairaalan johtaja Bernhand Brand uutta käytäntöä. Nimenomaan sairaala on paikka, jossa potilaiden hyvinvointi tulee asettaa etusijalle. Siksi olemme päättäneet tästä lähtien tarjota kaikki ateriat valmistettuna luomulaatuisista raaka-aineista. Luomuelintarvikkeiden käyttöä perustellaan ensisijaisesti korkealla laadulla. (lisää…)

12 syytä valita luomu

12 syytä valita luomu internet- sivusto kertoo selkeästi luomun merkityksestä. Sivustolla esitetyt syyt luomuelintarvikkeen valintaan perustellaan sivustolla lyhyesti. Sivuston on tuottanut Finfood Luomu. 12 syytä on puettu myös esitevihkosen muotoon. (lisää…)

Suuri avustus Food for Life kouluruokahankkeelle Britanniassa

Luomujärjestö Soil Association sai 25 miljoonan euron avustuksen viiden vuoden ajaksi britannialaiselta ”Raha-automaattiyhdistykseltä”. Uuden projektirahoituksen turvin Englannin yhdeksään maakuntaan tullaan perustamaan kuhunkin 20 esimerkkikoulua. Näin 180 uutta peruskoulua pääsevät mukaan Food for Life Ruokaa Elämän Hyväksi-kouluruokaprojektiin. (lisää…)

Kasviuutteet synteettisia parempia lihajalosteiden lisäaineita

Greipinsiemenuute ja männynkuoriuute lisäaineina keitetyissä lihavalmisteissa estävät synteettisiä tehokkaammin härskiintymistä ja mikrobien kasvua, ilmenee Ohion yliopiston tutkimuksista.

Luontaisia hapettumisen ja mikrobien kasvun estoaineet ovat turvallisempia vaihtoehtoja synteettisille säilöntäaineille, kuten butyylihydroksianisolille (BHA, E320) ja butyylihydroksitolueenille (BHT, E321). (lisää…)

Sairaalat siirtymässä laajalti luomuruokaan USAssa

Sairaaloiden yhteinen hankintaorganisaatio ja luomutukkuliike ovat solmineet yli 2000 sairaalaa koskevan luomuruuan hankintasopimuksen.

Terveydenhoitoalan kiinnostus kasvanut terveellistä ja ympäristöystävällistä ruokaa kohtaan. Sopimus heijastaa terveydenhoitoalan kasvavaa tietoisuutta terveydenhoidon vaikutuksista nykyiseen laaja-alaiseen teolliseen maatalouteen.

Terveydenhoidon aiheuttamia ympäristövaikutuksia pyritään nyt konkreettisin toimin vähentämään. (lisää…)

Luomukouluruoalla tarkkaavaisempia oppilaita – kokemuksia Norjasta

Luomuleipä ja leivänpäällysteenä luonnonmukaisesti tuotetut juustot ja lihavalmisteet sekä hedelmät ja vihannekset tuottivat pirteämpiä ja tarkkaavaisempia oppilaita sekä koulussa että kouluajan jälkeen. Oppilaat käyttivät ruokailuun myös paljon enemmän aikaa ja hedelmien ja vihannesten kulutus kaksinkertaistui luomuruokaa tarjoiltaessa. Näin kertoo Kristine Kvarne Hansen, joka toimi luomukouluruokaprojektin projektipäällikkönä Norjassa. (lisää…)