Asiasanat: laatu

Luomutomaateissa enemmän flavonoideja

Luomutomaatit sisältävät noin kaksikertaisen määrän flavonoideja verrattuna tavanomaisiin. Flavonoidit voivat suojata sydän- ja verisuonitaudeilta sekä muilta kroonisilta sairauksilta.

Davisin yliopiston tutkijat Kaliforniasta tutkivat 10 vuoden ajan luomu- ja tavanomaisia tomaatteja. Luomuviljelyajan lisääntyessä luomutomaattien flavonoidi pitoisuudet lisääntyivät. Tavanomaisessa viljelyssä pitoisuudet pysyivät vakaina. (lisää…)

Äidinmaidon laatu paremmaksi luomumaidolla ja lihalla

Luomumaito ja –liha vaikuttavat edullisesti äidinmaidon ravitsemukselliseen koostumukseen lisäten sen hyödyllisten rasvahappojen määriä. Tulokset tuovat tieteellistä tukea yleiselle käsitykselle luomutuotteiden terveellisyydestä, sanoo tutkimuksen johtaja tri Lucas Rist Paracelsus-sairaalasta Sveitsistä.

Hollannissa suoritetussa tutkimuksessa oli mukana 312 imettävää äitiä, joiden vauvat olivat noin kuukauden ikäisiä. Äidin maidon koostumus analysoitiin ja taustatiedot äitien nauttimasta ravinnosta kerättiin ruokapäiväkirjan avulla. (lisää…)

Lepsu GMO-asetus Ruotsiin

Ruotsin hallitus päätti toukokuun alussa asetuksesta, joka säätelee muuntogeenisten kasvien viljelyä. Sisältö on pysynyt ennallaan verrattuna siihen luonnokseen, jonka maatalousvirasto lähetti EU-komissiolle viime vuoden lopulla. (lisää…)

Luomukiwin koostumus tavanomaista terveellisempi

Ravitsemuksellinen koostumus oli luonnonmukaisesti viljellyssä kiwi-hedelmässä parempi kuin tavanomaisesti viljellyssä, raportoivat amerikkalaistutkijat Kalifornian yliopistosta Davisista.

Tutkimuksessa, joka julkaistiin Journal of the Science of Food and Agriculture –lehdessä maaliskuun lopulla, verrattiin kiwi-hedelmiä, jotka kasvatettiin samanlaisessa maaperässä ja samanlaisissa ilmasto-olosuhteissa samalla maatilalla ja korjattuna samassa kypsyysasteessa. Tutkimuksessa verrattiin hedelmien ominaisuuksia ja niiden muuttumista 4 kk varastoinnin aikana 0 C asteen lämpötilassa. (lisää…)

Rahikaisen tila vihannesviljelyn laatutuottajaksi

Kotimaiset Kasvikset on valinnut Riitta ja Veli Rahikaisen Mikkelistä avomaan vihannesviljelyn Vuoden laatutuottajiksi. Rahikaisten tuotteet ja toiminta arvioitiin laadukkaiksi Kotimaisten Kasvisten teettämän laadunseurannan ja tukkuliikkeiltä saadun palautteen perusteella. (lisää…)

Ilmastolle ruokavalion vihertäminen hybridiautoja parempi vaihtoehto

Kasvihuonekaasujen päästöt vähenevät 1,5 tonnilla asukasta kohti, kun sekaruokaa syövä keskivertoamerikkalainen siirtyy kasvissyöjäksi, osoittaa Chicagon yliopiston tutkimus. Ruokavalion ympäristöystävällisellä koostamisella saadaankin tutkimuksen mukaan suuremmat kasvihuonekaasujen päästövähennykset kuin auton vaihtamisella pienipäästöiseksi hybridiautoksi. (lisää…)

Luomumaidossa enemmän terveydelle edullisia omega-3-rasvahappoja

Luomumaito sisältää tavanomaista maitoa enemmän terveydelle edullisia omega-3-rasvahappoja. Tämä käy selville Glasgow´n yliopistossa Skotlannissa tehdyssä tutkimuksessa. Tutkijat keräsivät vuoden ajan maitonäytteitä 17 luomutilalta ja 19 tavanomaista maitoa tuottavalta tilalta.

Analyysitulosten mukaan luomumaito sisältää 68 prosenttia enemmän omega-3-rasvahappoja kuin tavanomaisesti tuotettua maito. Lisäksi luomumaidossa omega-3-rasvahappojen suhde linolihappoihin on tavanomaista maitoa edullisempi. (lisää…)