Asiasanat: laatu

Ruoan lisäaineet haitallisia hermosoluille

Keinotekoinen makeutusaine aspartaamin, aromivahvenne mononatriumglutamaatin sekä eräiden väriaineiden yhdistelmät vaurioittavat hermosoluja. Yhteisvaikutus oli 4-7-kertainen verrattuna yksinään käyttöön verrattuna. Lisäaineet voivat olla osasyynä lasten käyttäytymishäiriöihin, kuten keskittymisvaikeuksiin ja yliaktiivisuuteen. Lisäaineiden yhteisvaikutusta tutkittiin Liverpoolin yliopistosta hiirillä. Tutkimuksessa käytetty annostus vastasi lasten saamia määriä tavallisista välipaloista ja virvoitusjuomista. (lisää…)

Luomukouluruoalla tarkkaavaisempia oppilaita – kokemuksia Norjasta

Luomuleipä ja leivänpäällysteenä luonnonmukaisesti tuotetut juustot ja lihavalmisteet sekä hedelmät ja vihannekset tuottivat pirteämpiä ja tarkkaavaisempia oppilaita sekä koulussa että kouluajan jälkeen. Oppilaat käyttivät ruokailuun myös paljon enemmän aikaa ja hedelmien ja vihannesten kulutus kaksinkertaistui luomuruokaa tarjoiltaessa. Näin kertoo Kristine Kvarne Hansen, joka toimi luomukouluruokaprojektin projektipäällikkönä Norjassa. (lisää…)

Puna apilalla terveellisempää maitoa

 Ihmisravitsemuksessa α-linoleenihappo on linolihapon ohella välttämätön rasvahappo.

Maidossa sen pitoisuus nousee puna-apilaruokinnalla kaksin-kolminkertaiseksi heinäkasviruokintaan verrattuna. Pitoisuuden nousu maitorasvassa muuttaa maidon rasvahappokoostumusta terveydelle edullisemmaksi. Aiheesta esitelmöi Helsingin yliopiston kotieläintieteen laitoksen professori Aila Vanhatalo Luomupäivillä 13.2.2006 Helsingissä. (lisää…)

Antibiootteja löytyy vihanneksista

Eläimille käytettävien antibioottien jäämiä on löydetty vihanneksista. Löydön ovat tehneet Minnesotan yliopiston tutkijat. Eläinten lääkintään käytettävät antibiootit voivat siten siirtyä ihmisravinnoksi käytettäviin kasveihin. (lisää…)

Lannan antibiootit nousevat kasveihin -tutkimus Saksasta

Viljelykasvit ottavat juurillaan  lietelannassa maahan levitettyjä antibiootteja. Tutkijat ovat osoittaneet antibioottien nousun kasveihin ensimmäistä kertaa. Tutkimus on tehty Saksassa Paderbornin yliopiston kemian laitoksella yhteistyössä Etelä-Westfalenin ammattikorkeakoulun ja liittovaltion ravitsemus- ja elintarvikelaitoksen kanssa.

Tutkimuksessa lihasioille annettiin antibiootteina sulfonamidia sekä klooritetrasykliiniä kahtena 10 päivän jaksona. Sikojen lietelannasta löytyi eläimille käytettyjä antibiootteja. Varastoinnin alussa klooritetrasykliinin melko korkeat pitoisuudet (30-50 mg/kg) ja sen hajoamistuotteiden pitoisuudet laskivat 7 kuukauden varastoinnin aikana 60 %. Hajoamistuotteita löydettiin useita erilaisia. Lietelannalla peltoja lannoitettaessa maahn levitettiin huomattavia määriä antibiootteja; sekä sulfonamidia että klooritetrasykliinia hajoamistuotteineen. (lisää…)

Luomutomaatit kestävämpiä valkuaisaineiden ansiosta

Luonnonmukaisesti viljellyt tomaatit säilyvät pitempään elävinä ja niillä on vahvempi immuunipuolustusjärjestelmä kuin tavanomaisesti viljellyillä kasveilla.  Amerikkalaiset tutkijat selittävät tämän eron johtuvan orgaanisten lannoitteiden ravinteiden paremmasta hyväksikäytöstä. (lisää…)

Luomumaidossa enemmän vitamiineja tanskalaistutkimuksessa

Tanskalaisessa tutkimuksessa luomumaidosta löydettiin merkittävästi enemmän E-vitamiinia kuin tavanomaisesta maidosta. Lisäksi luomumaidon E-vitamiini oli luonnollista E-vitamiinia eikä E-vitamiinin synteettisiä eri muotoja. E-vitamiinilla on merkitystä mm. maidon säilyvyyteen. Lisäksi havaittiin, että luomumaidossa oli kahdesta kolmeen kertaan enemmän antioksidantteina toimivia karotenoideja, jotka vaikuttavat mm. maidon makuun. (lisää…)

Luomun terveellisyys ja turvallisuus

Ympäristönsuojelu on osa Euroopan Unionin maatalouspolitiikkaa ja sen uudelleensuuntaamista. Tavoitteena ovat tuotantomenetelmät, jotka ovat ympäristöystävällisiä ja tuottavat laadukkaita tuotteita. Erääksi ympäristöystävälliseksi tuotantotavaksi on uskottu luonnonmukainen tuotanto. Kuluttajatutkimusten mukaan terveellisyys ja turvallisuus ovat keskeisiä kuluttajien valintaperusteita. Tätä taustaa vasten tutkimuksen tavoitteena oli selvittää luomuelintarvikkeiden terveellisyyden ja turvallisuuden tieteellistä perustaa. Selvitys perustuu tietoon, joka on hankittu kansainvälisestä tieteellisestä kirjallisuudesta tietohakujen avulla ja perustuu noin 130 kirjallisuusviitteeseen. (lisää…)