Asiasanat: luomun kehittäminen

Luomusiementuotannon taustat ja tarpeet

Herneen lajikekoeLuomusiementuotannon taustoista ja kehittämistarpeista kertoi erikoissuunnittelija Jukka Rajala Helsingin yliopiston Ruralia-instituutista Tuottavaa Luomua -Luomusiementuotannon seminaarissa marraskuussa. (lisää…)

EU: Joka viides peltohehtaari luomulle vuonna 2030

Luomuomenoita kaupassaViidennes Euroopan Unionin viljelyalasta on luomutuotannolla vuonna 2030 mennessä, linjaa Europarlamentin ympäristö- ja kuluttajansuojavaliokunta. Valiokunta hyväksyi tänään kokoomuksen europarlamentaarikko Sirpa Pietikäisen valmisteleman lausunnon luomutuotannon lainsäädäntöuudistuksesta. (lisää…)

Coop Sveitsi: Luomu kestävyyden veturi ruokakaupassa

logo_naturaplanSveitsissä luomutuotteita myytiin 1,8 miljardin euron arvosta vuonna 2013. Asukasta kohti sveitsiläiset ostavat eniten luomutuotteita maailmassa 220 eurolla vuodessa. Osuuskauppa Coop myy noin puolet Sveitsin luomuelintarvikkeista 940 miljoonalla eurolla. Kasvua edellisvuodesta oli 15 prosenttia. Tärkeä tekijä Sveitsin johtoasemaan luomuelintarvikkeiden kulutuksessa on kauppaketjun aktiivinen luomumyynnin ja –tuotannon kehittäminen. (lisää…)

Mainonta kertoo teoista kestävyyden hyväksi – ei tyhjiä sanoja

Coop teko 157 väärät vihanneksetVastuullisesti toimivat yritykset siirtyvät mainonnassa kertomaan yrityksen teoista kestävyyden edistämiseksi. Sveitsin osuuskauppaketjun mainonnassa on siirrytty tyhjien sanojen asemesta kertomaan teoista kestävyyden hyväksi. TV-mainonta, myymälämainonta ja mainokset välittävät nykyisin viestiä yrityksen teoista eikä vain tyhjiä sanoja. Mainonnan uudistaminen on osa yrityksen strategiaa kestävän kehityksen edistämiseksi. (lisää…)

Sveitsin Coop: Tekoja sanojen asemesta kestävyyden ja luomun edistämisessä

Coop Tekoja yleisnäkymäSveitsiläinen osuuskauppa COOP on arvioitu maailman kestävimmäksi vähittäiskauppaketjuksi. Coopilla on pitkän tähtäimen kestävän kehityksen strategia. Käytännön toimenpiteet kattavat kauppaketjun kaikki osa-alueet. Yritys korostaa tekoja sanojen asemesta. Tämä yrityksen strategia näkyy kaikessa yrityksen toiminnassa. Myös ketjun mainonta on tämän kestävän linjan mukaista. (lisää…)

Luomuvalvonta pakollisesta rutiinista vahvuudeksi luomueläintiloilla-hanke käynnistyi

Vasikat isk porukassaLuomukotieläintuotannon valvontaa tullaan kehittämään uudessa hankkeessa. Hankkeen tarkoitus on parantaa luomuvalvonnan toimivuutta ja tunnettuutta sekä luomulaadun arvostusta  koko luomuruokaketjussa. Koko maassa olisi tiedossa ja käytössä samat yksityiskohtaiset eläintuotannon tuotantosääntöjen valvonnan vaatimukset. Hanke auttaa luomutuottajia ja valvontaketjua sopeutumaan uudistuviin tuotanto- ja valvontasääntöihin. Hanke toteutetaan vv 2015-2016. Hankkeen toteuttavat Helsingin yliopiston Ruralia-instituutti sekä alueelliset ProAgriat ja Luomuliitto. (lisää…)

Luomun koulutustarjontaa selvitetty

Maan kuntoa opiskelemassaLuomualkutuotantoa voi Suomessa opiskella kaikilla koulutusasteilla. Tarjolla on erilaajuisia luomukursseja, virtuaaliluomutiloja sähköisinä oppimisympäristöinä, korkea-asteen sivuainekokonaisuus, luomupainotteinen puutarhatalouden ammatillinen perustutkinto sekä aiheen käsittelyä muussakin opetuksessa kuin varsinaisilla luomukursseilla. Ruokaketjun muita vaiheita opetetaan luomun näkökulmasta vähemmän.

Luomun koulutustarjontaa Suomessa selvitettiin keävtkaudella 2014 Uuden luomutiedon tuottaminen ja levittäminen -hankkeessa, jota rahoitti Maa- ja metsätalousministeriö elintarvikeketjun kehittämisvaroista (Laatuketju). Työ tehtiin Helsingin yliopiston Ruralia-instituutissa.  (lisää…)

FAO: Kestävyyden määrittämiselle työkalu SAFA

Kestävyyden osatYK:n maatalousjärjestö FAO on tuottanut elintarvike- ja maatalousyritysten kestävyyden määrittämiseen menetelmän ja työkalun, jonka avulla eri yritykset voivat määrittää kestävyyden. Uusi järjestelmä mittaa kestävyyden eri osa-alueet yhteismitallisesti ja vertailtavasti eri puolilla maailmaa. SAFA tarjoaa reiluutta yritysten väliseen kilpailuun, auttaa yritysten johtamisessa kestävämmin toimiviksi  ja tuo läpinäkyvyyttä kuluttajille. (lisää…)

Vaihtoehto-Nobel kestävän maatalouden kehittäjälle

Hans von Herren aabe25b724Sveitsiläiselle Hans Herrenille ja hänen johtamalleen Biovision-Säätiölle on myönnetty vuoden 2013 Right Livelihood Award- palkinto. Herren on yksi johtavia ekologisen kasvinsuojelun ja kestävän maatalouden asiantuntijoita maailmassa. Palkinto myönnettiin hänelle hän pyrkimyksistään lopettaa aliravitsemus ja köyhyys maailmasta. Hän on toiminut pitkään sveitsiläisen kehityssäätiö Biovisionin puheenjohtajana. (lisää…)