Asiasanat: luomun kehittäminen

Slow Food liikkeen perustajalle YK:n ympäristöpalkinto

Carlo-Petrini-3innerzSlow Food liikkeen ideoija ja perustaja Carlo Petrini palkittiin YK:n ympäristöpalkinnolla hänen pioneerityöstään yli 30 vuoden aikana parantaa maailman maatalouden ja ruokahuollon tehokkuutta ja kestävyyttä suupala kerrallaan. Slow Food liikkeeseen kuuluu yli 100 000 jäsentä oli 150 maassa. Järjestö puolustaa paikallisia ruokaperinteitä, tukee monimuotoisuutta, pyrkii vähentämään ruokajätteitä ja tukee pieniä laaturuoan tuottajia. (lisää…)

Virolainen luomutila valittiin Itämeren ympäristöystävällisimmäksi

Juhan SärgavaItämeren ympäristöystävällisin viljelijä löytyi tänä vuonna Virosta. Juhan Särgavaa kiitetään innovatiivisista, monipuolisista ja kustannustehokkaista keinoista, joiden avulla hänen luomumaitotilallaan vähennetään ravinnevalumia. WWF:n Itämeren viljelijöiden ympäristöpalkinto luovutettiinn Särgavalle 27.8.2013 Helsingissä. (lisää…)

Luomujatkojalostuskonferenssi 2012, Frankfurt: Teema kestävyys

 Eurooppalaisia luomujatkojalostuksen kanssa toimivia tahoja kokoontui 2012 marraskuussa Frankfurtiin jo toisen kerran järjestettyyn Luomujatkojalostuksen konferenssiin. Yhtenä teemana ja työpajan aiheena konferenssissa oli kestävä kehitys.

Kestävän kehityksen työpajassa haettiin näkemyksiä IFOAM EU-ryhmän esitykseen lainmuutoksesta. Siinä on päädytty esittämään, että luomujatkojalostajilta ja -kaupalta vaadittaisiin kuulumista sopivan ympäristöjärjestelmän piiriin. (lisää…)

Hallituksen luomuohjelma on hyväksytty

luomueduskuntaHallituksen hyväksymä luomualan kehittämisohjelma antaa selkeät linjaukset ja tavoitteet koko luomuketjun kehittämiselle. Samassa yhteydessä hyväksyttiin myös hallituksen lähiruokaohjelma ja elintarviketurvallisuusselonteko.

Luomualan ja lähiruoan kehittämisohjelmien toteuttaminen on eräs hallituksen kärkihankkeista. Ohjelmien suunnitteluun ja toteuttamiseen on varattu erillinen 1,58 miljoonan euron määräraha vuosille 2012-2015. (lisää…)

Ota kantaa luomun kehittämiseen luomuohjelmalla

Hallituksen luomualan kehittämisohjelman viimeistely on käsillä. Parhaillaan otakantaa.fi-palvelussa kerätään luomualan kehittämiseen mielipiteitä, näkökulmia ja ehdotuksia. Luomuohjelmaa koskeva kysely on auki huhtikuun 17. päivään asti. Myöhemmin keväällä ohjelma hyväksytään valtioneuvostossa. (lisää…)

Kotieläinten hyvinvointi ensimmäistä kertaa avoimessa yliopisto-opetuksessa Etelä-Pohjanmaalla

Etelä-Pohjanmaalla pääsee ensimmäistä kertaa opiskelemaan yliopiston tutkintovaatimusten mukaan  kotieläinten hyvinvointia ja  riistaeläinten ekologiaa, kun aiheisiin liittyvät kurssit käynnistyvät keväällä. Terve ja hyvinvoiva kotieläin -opintojaksolla käydään läpi kotieläinten hyvinvointiin, etologiaan eli käyttäytymistieteeseen ja eläinsuojeluun liittyviä teemoja. Kurssin voi sisällyttää muun muassa kotieläintieteen pääaineeseen Helsingin yliopistossa. (lisää…)

EU-kysely luomun kehittämisestä avattu

EU-komissio on käynnistänyt kansalaisten kuulemisen luomusta. Kysely on osa luomulainsäädännön uudistamisprosessia. Komission on tarkoitus antaa esitys uusiksi luomusäädöksiksi ja luomun toimintasuunnitelmaksi vuoden 2013 lopulla. (lisää…)

Hallitus antoi tukensa "Luomu 20" -tavoitteelle

Hallitus linjasi keskiviikkona 9. tammikuuta iltakoulussaan lähi- ja luomuruuan edistämistä ja keskusteli maatalouden kannattavuudesta. Hallitus antoi tukensa maa- ja metsätalousministeriön esittämälle tavoitteelle kasvattaa luomuviljelyala 20 prosenttiin Suomen peltoalasta. Hallitusohjelmassa maatalouspolitiikan strategiseksi tavoitteeksi nostettiin lähi- ja luomuruuan osuuden kääntäminen vahvaan kasvuun.

(lisää…)

Pro Luomu ry: Keski-Suomi lämpenee luomulle hitaasti

Keski-Suomi on vasta syttynyt luomulle. Maakunta sijoittuu vielä häntäpäähän Suomen luomutuotannon tilastoissa, mutta parin viime vuoden aikana kasvu on ollut hieman koko maan keskiarvoa ripeämpää. Vuonna 2012 luomumaatilojen määrä Keski-Suomessa lisääntyi Eviran ennakkotietojen mukaan 8 % ja luomupeltoala kasvoi 12 %, kun koko maan luvut olivat 7 % ja 11 %.

Luomutiloja on nyt 5,2 % keskisuomalaisista tiloista ja luomupeltoa 6,0 % maakunnan peltoalasta. Koko Suomen vastaavat luvut ovat 7 % ja 9 %. Ylijohtaja Juha S. Niemelä Keski-Suomen ELY-keskuksesta arvioi luomun kasvavan kuluttajavetoisesti. (lisää…)

Pro Luomu ry: Luonnonmarjoista Lapin luomuvaltti?

Lapissa on maailman suurin luomukeruualue, pinta-alaltaan yli seitsemän miljoonaa hehtaaria. Sen ansiosta käytännössä kaikki Lapista poimittavat luonnonmarjat voisivat saada luomustatuksen. Luomukeruun laajeneminen edellyttäisi kuitenkin, että keruuluomun käytäntöjä ja valvontaa uudistettaisiin vastaamaan paremmin toisiaan.

– Nykyinen keruuluomukäytäntö ja valvontaohjeisto on kehitetty vuosituhannen vaihteessa viljelyluomun pohjalta, minkä takia se painottaa osin epäolennaisia asioita jokamiehenoikeudella poimittavien luonnonmarjojen osalta. Keruukäytännöt ja luomuvalvonta olisi hyvä saattaa ajan tasalle, toteaa luonnontuotetoimialakehittäjä Irja Mäkitalo ProAgria Lapista. (lisää…)