Asiasanat: luomun kehittäminen

Tuottajalta ammattikeittiöön

Monet yritykset ovat kiinnostuneita luomutuotteiden ostamisesta suoraan tuottajilta. Tällöin on mahdollista saada hyvin omaleimaisia tuotteita, joita etsivät erityisesti pienemmät ravintolat. Esimerkiksi kunnissa halu voi syntyä kestävän paikallistalouden tukemisesta.

Esimerkiksi Helsingin kaupungin ruokapalveluista vastaavan liikelaitos Palmian on ollut vaikea löytää paikallisia tuotteita ja lähi- sekä luomuraaka-aineiden tuottajia. (lisää…)

Luomumarkkinat kasvavat nopeasti

Luomumarkkinoiden arvo Suomessa nousi vuoden 2010 vajaasta 82 miljoonasta lähes 120 miljoonaan euroon vuonna 2011.

Luomutuotteiden osuus kaikkien ostojen volyymistä nousi prosentista 1,4 prosenttiin. Kasvuprosentti oli siis jopa 40, mikä on ennätyksellistä Suomessa. Joissakin Euroopan maissa on nähty vastaavia ja Suomi on selkeästi jäljessä luomumyynnissä luomun kärkimaista, mutta edelleen myös keskiarvosta. (lisää…)

Yhteistyö ratkaisee luomuketjussa

Yhteistyöllä kotimaista luomua ruokapöytiin

Torstaina 9.2. UKK-instituuttiin Tampereelle kokoontui puolensataa ruokaketjun edustajaa. Nyt päättyvän ProAgria Pirkanmaan luomu- ja lähiruokahankkeen Ketju pelaa yhteen –seminaarissa toistettiin yhtä yhteistä nimittäjää – yhteistyön suurta merkitystä.

Kauppa ja ammattikeittiö valmiina luomun tarjontaan

– Luomun myynnin kehitys näkyy eri tuotteissa ja eri tuoteryhmissä eri tahtiin. Varsinkin kotimaisen luomun kysyntä on kasvanut myös lähiruokakeskustelun ansiosta. Tarjotkaa vain rohkeasti tuotteita myyntiin, kannusti Pirkanmaalta Lahteen siirtynyt kauppias Marko Laaksonen. (lisää…)

Luomumarkkinan arvo kasvoi 46 prosenttia vuonna 2011

Nielsenin Kuluttajapaneelin tietojen mukaan luomumarkkinan arvo kasvoi vuonna 2011 jopa 46 prosenttia. Luomutuotteiden osuus kaikkien ostojen arvosta nousi 1,2 prosentista 1,7 prosenttiin.

– Kasvuprosentti näyttää hyvältä. Olemme iloisia siitä, että yritykset ovat tarttuneet luomuun selkeästi aktiivisemmin, toteaa Jukka Lassila Luomuliitosta. (lisää…)

Oikeasti luomua?

Eurooppalaiset tutkijat viettävät seuraavat 3 vuotta tutkien erityisesti luomutuotteille ominaisia kemiallisia sormenjälkiä ”Fast methods for authentication of organic plant based foods” (AuthenticFood) –tutkimushankkeessa. Helsingin yliopiston Ruralia-instituutin tutkijat edustavat tutkimusryhmässä Suomea.

Luomutuotteiden kysyntä on kasvanut vauhdilla viimeisten 10 vuoden aikana. Globaaleilla elintarvikemarkkinoilla luomutuotteista saatava parempi hinta on lisännyt houkutusta saattaa markkinoille väärennettyjä luomutuotteita. Luomutuotteiden osalta onkin koettu tarpeelliseksi lähteä kehittämään luomun aitouden varmistavia menetelmiä, ns. aitousindikaattoreita. Aitousindikaattorit tukevat ja vahvistavat valvonnan luotettavuutta. (lisää…)

50 prosenttia luomuun vuoteen 2030 mennessä?

Maabrändityöryhmä asetti tavoitteeksi nostaa Suomen luomuviljelyalan puoleen koko viljelyalasta vuoteen 2030 mennessä. MTT:n tuoreen Luomu 50 -raportin mukaan tämä edellyttäisi luomuviljelyn lisääntymistä kymmenen prosentin vuosivauhdilla. Tehokas luomutuotanto ja ravinnetalous vaatisivat myös kasvin- ja kotieläintuotannon kiinteämpää vuorovaikutusta.

Luomuviljely on saavuttanut Suomessa jo varsin vankan jalansijan ja tuotantopinta-ala on noin kahdeksan prosenttia kokonaisviljelyalasta. Luomutuotteiden markkinaosuus on kuitenkin vain prosentin luokkaa, mikä viittaa siihen, että tuotantoketju ei toimi ongelmitta. (lisää…)

MTT:n henkilöstön kannanotto Karilan tutkimusasemasta

MTT:n johtokunta on 16.12.2011 antamassaan linjauksessa esittänyt MTT Mikkelin Karilan maatilasta luopumista saattaakseen päätökseen muutama vuosi sitten käynnistyneen siirtymisen laajempaan tutkimusyhteisöön Mikkelissä. Esitetty toimenpide tarkoittaa kuitenkin sitä, että MTT samalla luopuisi merkittävästä osasta luonnonmukaisessa viljelyssä olevia tutkimuspeltojaan. Toimenpide olisi ristiriidassa sekä valtion luomutuotannolle ja -tutkimukselle asettamien tavoitteiden että tutkimustoimijoiden yhteisten luomututkimuksen kehittämislinjausten (mm.Luomuinstituutti- ja Pro Luomututkimus -suunnitelmat) kanssa, joiden edistämiseen MTT:n johtokin on ilmoittanut olevansa sitoutunut. (lisää…)

Tatun tuoli luomun puolesta puhuja Brita Suokkaalle

Luomun puolesta puhuja Brita Suokas on palkittu  Tatun tuoli -palkinnolla. Palkinnon myönsi Länsi-Savo-lehti.

Brita Suokkaalle myönnetyn palkinnon perusteina olivat ansiot luomutuotannossa, kotiseutu- ja museotyössä sekä teatterissa. Erityisesti Suokas on kunnostautunut luomutuotannon monipuolisessa ja pitkäjänteisessä kehittämisessä. (lisää…)

Luomututkimus Karilan tutkimusasemalla vaarassa

Maa – ja elintarviketalouden tutkimuskeskus MTT karsii tutkimusta, sulkee tutkimusasemia ja karsii toimintojaan. Syynä ovat valtion säästötavoitteet ja määrärahojen vähennykset.  Mikkelissä sijaitsevaa Karilan tutkimusasemaa uhkaa sulkeminen. Samalla katoaisivat edellytykset luomuviljelytutkimuksen tekemiselle. Karila on Suomen merkittävin  luomuviljelytutkimusta tekevä tutkimusasema. (lisää…)

Luomutietoa vapaasti verkossa

Tiedonvälitys ja koulutus ovat siirtyneet yhä enenevässä määrin verkkoon. Luomun verkkoviestinnän edelläkävijöitä on Helsingin yliopiston Ruralia-instituutin ylläpitämä LuomuTIETOverkko-sivusto.

LuomuTIETOverkko-sivustolta löytyy monipuolisesti luomun oppimateriaaleja erityisesti viljelijöiden käyttöön. Oppimateriaalikokonaisuuden tekee erityiseksi sen, että se on julkaistu kokonaan verkossa ja se on vapaasti kaikkien hyödynnettävissä. Viljelijöille on myös järjestetty luomun verkkokursseja ja kehitetty työkaluja verkostoitumiseen. (lisää…)