Asiasanat: luomuruoka

EU: Ympäristöä säästävien hankintojen käsikirja suosittaa luomuruokaa

Viranomaiset ovat huomattava kuluttajaryhmä, joka kuluttaa EU:ssa noin 16 % bruttokansantuotteesta. Kohdistamalla ostovoimaansa tavaroihin ja palveluihin, joissa otetaan huomioon myös ympäristö, he voivat edistää kestävää kehitystä merkittävästi, todetaan EU:n komission julkaisemassa Ympäristöä säästäviä hankintoja – käsikirjassa ympäristönäkökohtien huomioonottamisesta julkisissa hankinnoissa.

(lisää…)

Ravitsemusekologian perusteos päivitetty

Hoffmann_Ernaehrung_ÖkologieKöyhyydellä, ylipainolla ja ilmastonmuutoksella ja monilla muilla maailmanlaajuisilla aikamme ongelmilla on suoria tai epäsuoria yhteyksiä ravitsemukseen. Yksinkertaiset ratkaisut, jotka eivät ota huomioon ongelmiin vaikuttavia moniavuorovaikutuksessa keskenään olevia eri tekijöitä, eivät johda toivottuihin tuloksiin.  Ne voivat jopa pahentaa ongelmia tai luoda uusia ongelmia. Esimerkiksi elintarvikkeiden niukkuus on lisääntynyt energiakasvien viljelyn lisääntymisen seurauksena. Niiden viljelyn tarkoituksena on helpottaa resurssien ehtymisen ongelmaa.

(lisää…)

Pro Luomu ry: Keski-Suomi lämpenee luomulle hitaasti

Keski-Suomi on vasta syttynyt luomulle. Maakunta sijoittuu vielä häntäpäähän Suomen luomutuotannon tilastoissa, mutta parin viime vuoden aikana kasvu on ollut hieman koko maan keskiarvoa ripeämpää. Vuonna 2012 luomumaatilojen määrä Keski-Suomessa lisääntyi Eviran ennakkotietojen mukaan 8 % ja luomupeltoala kasvoi 12 %, kun koko maan luvut olivat 7 % ja 11 %.

Luomutiloja on nyt 5,2 % keskisuomalaisista tiloista ja luomupeltoa 6,0 % maakunnan peltoalasta. Koko Suomen vastaavat luvut ovat 7 % ja 9 %. Ylijohtaja Juha S. Niemelä Keski-Suomen ELY-keskuksesta arvioi luomun kasvavan kuluttajavetoisesti. (lisää…)

Luomua lautaselle –seminaarissa pohdittiin vuorovaikutuksen voimalla luomun käytön tilaa julkisissa ruokapalveluissa

Maa- ja metsätalousministeriön, Suomen Luomutukku Oy:n ja Laurea-ammattikorkeakoulun rahoittaman Luomua lautaselle – luomuruokaa julkisiin ruokapalveluihin -hankkeen päätösseminaari 1.11.2012 keräsi paikalle kolmekymmentä luomutoimijaa ja luomutoiminnasta kiinnostunutta Uudenmaan alueelta. Seminaarissa pohdittiin luomun käytön nykytilaa julkisissa ruokapalveluissa ja luomun käyttöönottoon liittyvien haasteiden havaittuja ratkaisumahdollisuuksia. Tiiviin kolmetuntisen aikana kuultiin viisi asiantuntijapuheenvuoroa luomun jatkojalostukseen, valmistukseen, tukkutoimintaan ja julkisen ruokapalvelun tarpeisiin liittyen. Yhteinen, kantava mielipide oli, että yhteistyötä lisäämällä voidaan luomun prosessiketjuun tuottajalta loppukäyttäjälle saada lisää varmuutta ja kannattavuutta eri toimijaosapuolten edun mukaisesti. (lisää…)

Luomututkimusseminaarissa toteutuivat avoimuus, kriittisyys ja yhteistyö

Mikkelissä järjestettiin 1.-2. marraskuuta kansainvälinen tieteellinen seminaari, Scientific Seminar on Organic Food 2012. Järjestäjinä toimivat Helsingin yliopiston Ruralia-instituutti, Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskus MTT, Aalto yliopiston kauppakorkeakoulun Pienyrityskeskus sekä Mikkelin yliopistokeskuksen koordinaatioyksikkö. Seminaariin saapui 71 osallistujaa ja lisäksi ryhmä opiskelijoita. Seminaarin päätteeksi tutustuttiin luomuruoan tuotantoon Juvalla, missä vierailtiin Juvan luomumeijerissä, Kruunuherkun ruokatehtaassa ja Wehmaan kartanossa. (lisää…)

Pro Luomu ry: Luomu matkaa hitaasti kuntien ruokapalveluihin

Luomutuotteiden heikko saatavuus on suurin hidaste kuntien ruokapalveluiden luomutarjonnan lisääntymiselle. Sen sijaan luomun hinta ei ole niin suuri este julkisille keittiöille kuin monesti ajatellaan: kun sopiva luomuraaka-aine löytyy, siitä ollaan valmiit maksamaan hieman tavanomaista enemmän. (lisää…)

Luomuviikon LuomuRokkaa-tapahtuma onnistui hyvin Etelä-Savossa

Etelä-Savossa syötiin torstaina 4.10 tiettävästi Suomen suurin määrä luomuruokaa yhden päivän aikana. Ruokailuun osallistui kaikkiaan 12 000 ihmistä. Idean äiti Mari Järvenmäki Mikkelin ammattikorkeakoulusta oli hyvin tyytyväinen monen eri tahon yhteistyönä toteutettuun Luomuviikon tempaukseen. (lisää…)

Pro Luomu ry: Luomuruoan kysyntä jatkaa kasvuaan

Luomun kysyntä on jatkanut kasvuaan myös tänä vuonna. Kuluvan vuoden tammi-kesäkuussa luomuelintarvikkeiden myynnin arvo on lisääntynyt arviolta 23 % verrattuna viime vuoden vastaavaan ajankohtaan. Pro Luomu ry:n laatima arvio perustuu eri kaupparyhmiltä kerättyihin tietoihin ja Nielsenin kuluttajapaneeliin.

Toiminnanjohtaja Marja-Riitta Kottila Pro Luomusta on tyytyväinen kysynnän kasvuvauhtiin. (lisää…)

Luomuliitto.fi ja muita uudistuneita luomusivustoja

Luomuliitto.fi, portaatluomuun.fi ja aitojamakuja.fi-sivustot ovat uudistuneet. Luomu.fi-sivustolta löytyy perustieto luomusta.

Mistä voin ostaa luomua? Mitä luomu-uutuuksia on? Uudistunut luomuliitto.fi kertoo kuluttajille vastauksia muun muassa näihin kysymyksiin.

Portaat luomuun –sivustolta löytyy tietoa ruokapalveluista ja ravintoloista, jotka käyttävät luomuraaka-aineita. Mitä korkeammalla portaalla ravintola on, sitä enemmän luomuraaka-aineita käytetään. (lisää…)

Luomuviikko: Meidän luomu

Lokakuun ensimmäisellä viikolla 1.-7.10. on Luomuviikko. Tuottajat, yritykset, opiskelijat, koulut ja yhdistykset nostavat monenlaisissa tapahtumissa luomua esille ympäri Suomea. Yhteistyöhön on kutsunut Luomuliitto.

Viikon teema on Meidän luomu. Sillä halutaan sanoa, että suomalaiset ovat ottaneet luomun omakseen – ei tarvitse olla mikään erityinen päivä, jotta voi valita luomutuotteen. Luomu on osa arkea. (lisää…)