Asiasanat: luomuruoka

Luomun lumoa lapsenmielisille

Lapset luomun lumoissa on helsinkiläisen Steinerpäiväkoti Aurinkoisen julkaisema luomu- ja kasviskeittokirja. Kirja sisältää 32 ihastuttavaa ja hauskasti nimettyä reseptiä, jotka on suunnattu lapsiperheille. Ruoat ovat lasten testaamia ja heille maistuvia. (lisää…)

Ykkösdokumentti Terveys lautasella

TV1:ssä su 27.2.2011 dokumentissa Terveys lautasella selvitetään, syökö länsimainen ihminen itsensä sairaaksi.

WHO on todennut, että syöpään sairastuneiden määrä on kaksinkertaistunut viimeisen 30 vuoden aikana, vaikka tilastoissa huomioidaan väestön ikääntyminen.

Samalla myös lasten leukemiatapaukset ja aivokasvaimet ovat lisääntyneet kahdella prosentilla joka vuosi. WHO on huomannut samanlaista kasvua Parkinsonin ja Alzheimerin taudeissa sekä autoimmuunisairauksissa.

Mikä selittää nämä ongelmat, joita esiintyy lähinnä rikkaissa teollisuusmaissa? (lisää…)

Luomumarkkinat rajussa kasvussa Itävallassa

Luomumarkkinat kasvoivat kohisten Itävallassa vuoden 2010 alkupuoliskolla. Ensimmäisen vuosikolmanneksen aikana luomutuotteita myyntiin 40 prosenttia enemmän kuin edellisvuonna vastaavana aikana. Myynnin arvolla mitattuna kasvu oli 30 prosenttia.

Itävalta luomun ykköseksi
Itävalta on nyt Euroopan ykkönen luomumaana. Viidennes Itävallan peltoalasta on nyt siirtynyt luomutuotantoon, kun koko EU:ssa keskiarvo on noin 4 prosenttia. Itävalta on näin saavuttanut tavoitteen siirtää 20 prosenttia peltoalasta luomutuotantoon, sanoi maatalous- ja ympäristöministeri Niki Berlakovich.

(lisää…)

Viisi hyvää syytä valita luomuelintarvike -Itävalta

Luomu on nautinto, laatua, eläinten oikeuksia kunnioittavaa, gm-vapaata, ympäristönsuojelua

Luomu on nautinto
Kuka valmistaa ruokaa luomuelintarvikkeista, saa nauttia parhaista mauista. Yhä enemmän huippukokkeja siirtyy käyttämään luomua ja hemmottelemaan asiakkaitaan vertaansa vailla olevilla luomunautinnoilla.  (lisää…)

Itävallassa luomutuotteille ympäristömerkintä

Luomututkimuslaitos FiBL on yhteistyössä itävaltalaisen päivittäistavarakauppaketju Hofer AG:n kanssa tutkinut ketjun Zurück zum Ursprung- tuotemerkillä markkinoitavien luomutuotteiden ympäristövaikutuksia verrattuna tavanomaisiin tuotteisiin.

Aluksi verrattiin tavanomaisten ja luomutuotteiden hiilijalanjälkiä malleilla, jotka kattavat koko arvoketjun tuotannosta päivittäiskauppaan. Luomutuotteilla todettiin olevan merkittävästi pienempi hiilijalanjälki kuin vastaavilla tavanomaisilla tuotteilla. Projekti saikin viime vuonna Itävallan Ilmastonsuojelupalkinnon. (lisää…)

Hankintarenkaiden suureneminen uhka lähi- ja luomuruoalle

Lähiruoan käyttö on runsaampaa sellaisissa julkisissa ammattikeittiöissä, joissa ateriamäärät ovat pienempiä, osoitti Pohjois-Savossa tehty lähiruokaselvitys. Esimerkiksi Kiuruveden koulukeittiöt käyttivät jopa 58 % paikallisesti tuotettua lähiruokaa, kun Kuopion Aterialla sama luku oli 10 % vuonna 2009. Ulkomaisen tuontiruoan osuus tutkituissa yhdeksässä elintarvikeryhmässä oli Kiuruvedellä noin prosentin luokkaa, kun taas ulkomaisen ruoan osuus Suonenjoella, Juankoskella ja Kuopiossa oli kaikissa lähes 20 %. (lisää…)

Luomuportaille noussut jo yli 400 keittiötä

Ammattikeittiöt käyttävät entistä enemmän luomutuotteita. Tämä näkyy Portaat luomuun- ohjelman suosiona, sillä mukana on jo 438 keittiötä.  500 keittiön rajan odotetaan rikkoutuvan vuoden loppuun mennessä. (lisää…)

Luomua ostavat syövät ja elävät terveellisemmin

Luomutuotteiden käyttäminen ja elintavat ovat yhteydessä toisiinsa. Luomuelintarvikkeita ostavat kuluttajat syövät terveellisemmin ja noudattavat paremmin terveellisiä elintapoja kuin ei-luomuruokaa ostavat kuluttajat. Nämä tulokset ilmenevät laajasta saksalaistutkimuksesta.

Noin 14 200 kuluttajaa piti kansallisessa kulutuskäyttäytymistä koskevassa tutkimuksessa tarkkaa kirjaa ostokäyttäytymisestään. Tutkimus tehtiin Max Rugner-Instituutissa osana kansallista luomututkimusohjelmaa. (lisää…)

Hyvinsyöjä ajattelee sekä itseään että ympäristöään

Suomalaisen ruokakulttuurin edistämisohjelma Sre Hyvinsyöjä-kampanjan vastuullisten ruokavalintojen tekemiseksi.  Hyvinsyöjiin liittynyt saa keinot vaatia koko ruokaketjulta enemmän – muun muassa tietoa ruoan alkuperästä. Hyvinsyöjä voi valinnoillaan ja vaatimuksillaan muuttaa maailmaa mausta tinkimättä. Luomu on arvovalinta hyvinsyöjän ruokalautaselle. (lisää…)

Mikkeli näyttää esimerkkiä kestävissä elintarvikehankinnoissa

Mikkeli on ensimmäinen kaupunki, jonka ruokapalvelu liittyi kokonaisuudessaan uusittuun Portaat luomuun- ohjelmaan. Näin luomutuotteita syödään Mikkelin päiväkodeissa, kouluissa, henkilöstöravintoloissa, palvelutaloissa sekä ateriapalvelun kautta myös vanhusten kodeissa.

Kaikkiaan 64 Mikkelin seudun keittiöitä saa seinälleen Portaat luomun -diplomin; näistä 9 keittiötä on portaalla 3 ja loput portaalla 2. Yhteensä näissä keittiössä valmistetaan päivittäin noin 8 600 ateriaa. (lisää…)