Asiasanat: terveellisyys

Tutkimukset kertovat luomun vahvuuksista

Turvallisuus, ekologisuus, eettisyys ja terveellisyys ovat luomun valtteja. Monien mielestä luomu myös maistuu tavanomaista paremmalle, mutta tämä on jäänyt tutkimukselta todistamatta.

Jaakko Nuutila tekee väitöskirjaa luomun ylivoimatekijöistä. Hän on käynyt läpi suuren joukon viime vuosina tehtyjä luomuun liittyviä tutkimuksia. Tutkimuksista selviää mitä ominaisuuksia kuluttajat liittävät luomuun. Näiden ominaisuuksien tunnistamisen jälkeen Nuutila on selvittänyt, mitä tutkimukset kertovat niiden toteutumisesta luomussa. (lisää…)

Julkaisu vauhdittaa luomuruoan terveellisyyskeskustelua

Suomessa on herätty pohtimaan yhä laajemmin ruokavalion merkitystä terveydellemme. Lääketieteessä ja elintarviketeollisuudessa on alettu tutkia ruoka-aineiden terveysvaikutuksia ja toisaalta tavalliset ihmiset ovat alkaneet huolestua yhä teollistuvammasta elintarviketuotannosta sekä ympäristön saastumisesta, joiden seurauksina viime vuosien laajoja ruokaskandaaleja voidaan pitää. Luomunäkökulman keskusteluun tuo Marja Nuoran laatima keskustelupaperi Luomu ja Terveellisyys. (lisää…)

Ykkösdokumentti Terveys lautasella

TV1:ssä su 27.2.2011 dokumentissa Terveys lautasella selvitetään, syökö länsimainen ihminen itsensä sairaaksi.

WHO on todennut, että syöpään sairastuneiden määrä on kaksinkertaistunut viimeisen 30 vuoden aikana, vaikka tilastoissa huomioidaan väestön ikääntyminen.

Samalla myös lasten leukemiatapaukset ja aivokasvaimet ovat lisääntyneet kahdella prosentilla joka vuosi. WHO on huomannut samanlaista kasvua Parkinsonin ja Alzheimerin taudeissa sekä autoimmuunisairauksissa.

Mikä selittää nämä ongelmat, joita esiintyy lähinnä rikkaissa teollisuusmaissa? (lisää…)

Terveyttä porkkanasta – Alfa-karoteeni hyväksi terveydelle

Veren korkea alfa-karoteenin pitoisuus vähensi jopa 39 prosentilla riskiä sairastua syvän- ja verisuonisairauksiin, syöpään ja moniin muihin sairauksiin. Nämä tulokset saatiin 14 vuoden seurantatutkimuksessa, joka tehtiin aikuisväestöllä osana USA:n kansallista terveys- ja ravitsemustutkimusta. (lisää…)

Parempilaatuista maitoa luomutuotannosta – härskiintymisriski pienempi

Laaja tutkimus Tanskasta osoittaa, että luomumaidon laatu on tavanomaista parempi. Luomumaidossa todettiin olevan selvästi tavanomaista vähemmän vapaita rasvahappoja. Syynä ei ole lypsytekniikka, vaan ero johtuu erilaisesta ruokinnasta ja eläinten hoidosta

Härskiintynyt maku maidossa johtuu siitä, että maidon rasvat eli triglyseridit pilkkoutuvat vapaiksi rasvahapoiksi lipaasientsyymien hajottamina. Maidon rasvapalloset ovat luonnostaan ohuiden kalvojen suojaamia. Tämän kalvon vaurioitumisen seurauksena lipaasientsyymit pääsevät suoraan kontaktiin triglyseridien kanssa. Kova mekaaninen käsittely vaurioittaa rasvapallosia suojaavia kalvoja. (lisää…)

Roskaruoka altistaa seuraavat sukupolvet syövälle

Kantavien naarasrottien ruokkiminen rasvaisella roskaruoalla lisää niiden tyttärien ja tyttärien tyttärien rintasyövän riskiä. Tähän tulokseen tultiin tutkimuksessa, joka tehtiin Georgetownin yliopiston lääketieteellisessä keskuksessa Washington DC:ssa USA:ssa.

Rottia ruokittiin kolmen sukupolven ajan erilaisilla rehuvalioilla. Roskaruoka lisäsi rintasyövän riskiä rotilla kyseisessä sekä kahdessa seuraavassa sukupolvessa. Kolmannen sukupolven suurempi syöpäriski säilyi, vaikka toinen sukupolvi söi terveellisesti. (lisää…)

Mansikat luomussa laadukkaampia ja maa viljavampaa osoittaa tutkimus USA:sta

Luomuna ja tavanomaisesti mansikkaa viljelevien tilojen ja satojen vertailu osoitti, että luomumansikat olivat maukkaampia, ravitsevampia ja maa oli viljavampaa ja monimuotoisuus oli maassa tavanomaista suurempi. Tutkimus tehtiin Washingtonin valtionyliopistossa vertailemalla 13 luomu- ja tavanomaista Kaliforniassa mansikkaa viljelevää tilaa toisiinsa. (lisää…)

Luomuelintarvikkeet laadukas valinta – tutkimus Ranskasta

LuomuannosRanskan Elintarviketurvallisuusviraston raportti osoittaa, että luomuelintarvikkeet ovat laadukkaampia ja sisältävät vähemmän torjunta-ainejäämiä ja nitraattia. Raportin mukaan esimerkiksi nitraatin on osoitettu aiheuttavan terveydellisiä haittoja kuten diabetesta ja Alzheimerin tautia. Luomutuoretuotteiden kuiva-ainepitoisuus on tavanomaisia tuotteita korkeampi ja ravintoainetiheys suurempi. Tulokset perustuvat kirjallisuustutkimukseen, jonka tekoon osallistui 50 ranskalaista asiantuntijaa eri sektoreilta. Ryhmän yhdessä hyväksymä laaja loppuraportti julkaistiin ranskaksi. Tämän raportin pohjalta on julkaistu asiantuntijatarkastettu artikkeli Agronomy for Sustainable Development-tiedelehdessä. (lisää…)

Hullun lehmän tauti voi levitä lannan kautta

Tutkijat ovat nyt havainneet, että hullun lehmän tauti voi levitä sairaasta peurasta lannan välityksellä. Tämä merkittävä havainto tulee hallitsemaan keskustelua siitä kuinka kuolettava aivosairaus leviää hirvieläinten, nautojen ja lampaiden välillä. (lisää…)