Asiasanat: terveellisyys

Lastensairaala siirtyi käyttämään yksinomaan luomuruokaa Saksassa

Saksan ensimmäinen sairaala siirtyi vuoden 2008 alusta tarjoamaan potilailleen yksinomaan luomuruokaa. Landshutin lastensairaala on solminut hankintasopimuksen luomuelintarvikkeita toimittavan yrityksen ja Baijerin Bioland-luomuviljelijäjärjestön kanssa.

-Luomu merkitsee laatua sekä herkullista ja terveellistä ruokaa, selosti sairaalan johtaja Bernhand Brand uutta käytäntöä. Nimenomaan sairaala on paikka, jossa potilaiden hyvinvointi tulee asettaa etusijalle. Siksi olemme päättäneet tästä lähtien tarjota kaikki ateriat valmistettuna luomulaatuisista raaka-aineista. Luomuelintarvikkeiden käyttöä perustellaan ensisijaisesti korkealla laadulla. (lisää…)

Luomumaito suojaa lapsia ihottumalta jo raskauden aikana

Äidin raskauden ja imetyksen aikana nauttima luomumaito suojaa pikkulapsia ihottumalta, osoittaa uusi tutkimus, joka tehtiin useiden hollantilaisten terveydenhuollon tutkimuslaitosten yhteistyönä. Tutkimus julkaistiin äskettäin englantilaisessa British Journal of Nutrition- tiedelehdessä.

Hollantilaisessa KOALA Birth Cohort Study –tutkimuksessa tutkittiin pikkulasten ihottuman ja hengitystiesairauksien yleisyyttä kahden vuoden ikään asti. Tutkittuja lapsia oli yhteensä 2764, joista kohtuullisesti (50-90 %) luomuruokaa syövien ryhmään kuului 283 lasta (10 %) ja valtaosin luomuruokaa (>90 %) syövään ryhmään 175 lasta (6 %). (lisää…)

Luomuruoka ravitsevampaa osoittaa EU-tutkimus

Ennakkotulokset 18 miljoonan euron 4-vuotisesta EU-luomuruoka tutkimuksesta osoittavat, että hedelmät, vihannekset ja maito sisältävät terveydelle edullisia aineita tavanomaisia elintarvikkeita enemmän. Luomutuotteissa on enemmän mm. syöpää ja sydän- ja verisuonitauteja ehkäiseviä antioksidantteja.

Tutkimuksen alustavia tuloksia lehdistötilaisuudessa kertoi tutkimuksen johtaja professori Carlo Leifer Newcastlen yliopistosta. Tutkimuksen nimi on Quality Low Input Food (QLIF), tähän mennessä maailman laajin luomuelintarvikkeiden laadun tutkimiseen keskittyvä tutkimushanke. (lisää…)

Torjunta-aineet heikentävät lasten oppimistuloksia ja lisäävät ennenaikaisia synnytyksiä

Kesällä alkunsa saaneet lapset saavat matematiikassa ja kielissä heikompia arvosanoja kuin muuna vuoden aikana alkunsa saaneet lapset. Kesällä torjunta-aineita ja nitraattia on pintavesissä eniten, joka on yhteydessä oppilaiden kouluosaamiseen. Näin osoittaa USA:ssa tehty tutkimus, johon osallistui 1,6 miljoonaa peruskoululaista Indianan osavaltiosta. Tutkimuksen teki professori Winchester työryhmineen Indianan yliopiston kliinisen lääketieteen laitoksella.

Aivot alkavat kehittyä heti hedelmöityksen jälkeen. Kehityksen alkuvaiheessa ne ovat herkimmillään, jolloin vieraat aineet ja ympäristömyrkyt voivat vaikuttaa haitallisesti aivojen ja hermoston kehitykseen. Torjunta-aineiden sekä nitraattipitoisten väkilannoitteiden käyttö pelloilla, kotipuutarhoissa ja nurmikoilla on nykyisin suurta kesäkuukausina, sanoo profesori Winchester, joka myös johtaa St Francisin sairaalan lasten neuvolaa Indianapolisissa. (lisää…)

Luomutomaateissa enemmän flavonoideja

Luomutomaatit sisältävät noin kaksikertaisen määrän flavonoideja verrattuna tavanomaisiin. Flavonoidit voivat suojata sydän- ja verisuonitaudeilta sekä muilta kroonisilta sairauksilta.

Davisin yliopiston tutkijat Kaliforniasta tutkivat 10 vuoden ajan luomu- ja tavanomaisia tomaatteja. Luomuviljelyajan lisääntyessä luomutomaattien flavonoidi pitoisuudet lisääntyivät. Tavanomaisessa viljelyssä pitoisuudet pysyivät vakaina. (lisää…)

Äidinmaidon laatu paremmaksi luomumaidolla ja lihalla

Luomumaito ja –liha vaikuttavat edullisesti äidinmaidon ravitsemukselliseen koostumukseen lisäten sen hyödyllisten rasvahappojen määriä. Tulokset tuovat tieteellistä tukea yleiselle käsitykselle luomutuotteiden terveellisyydestä, sanoo tutkimuksen johtaja tri Lucas Rist Paracelsus-sairaalasta Sveitsistä.

Hollannissa suoritetussa tutkimuksessa oli mukana 312 imettävää äitiä, joiden vauvat olivat noin kuukauden ikäisiä. Äidin maidon koostumus analysoitiin ja taustatiedot äitien nauttimasta ravinnosta kerättiin ruokapäiväkirjan avulla. (lisää…)

Luomukiwin koostumus tavanomaista terveellisempi

Ravitsemuksellinen koostumus oli luonnonmukaisesti viljellyssä kiwi-hedelmässä parempi kuin tavanomaisesti viljellyssä, raportoivat amerikkalaistutkijat Kalifornian yliopistosta Davisista.

Tutkimuksessa, joka julkaistiin Journal of the Science of Food and Agriculture –lehdessä maaliskuun lopulla, verrattiin kiwi-hedelmiä, jotka kasvatettiin samanlaisessa maaperässä ja samanlaisissa ilmasto-olosuhteissa samalla maatilalla ja korjattuna samassa kypsyysasteessa. Tutkimuksessa verrattiin hedelmien ominaisuuksia ja niiden muuttumista 4 kk varastoinnin aikana 0 C asteen lämpötilassa. (lisää…)

Suuri avustus Food for Life kouluruokahankkeelle Britanniassa

Luomujärjestö Soil Association sai 25 miljoonan euron avustuksen viiden vuoden ajaksi britannialaiselta ”Raha-automaattiyhdistykseltä”. Uuden projektirahoituksen turvin Englannin yhdeksään maakuntaan tullaan perustamaan kuhunkin 20 esimerkkikoulua. Näin 180 uutta peruskoulua pääsevät mukaan Food for Life Ruokaa Elämän Hyväksi-kouluruokaprojektiin. (lisää…)