Asiasanat: terveellisyys

Puna apilalla terveellisempää maitoa

 Ihmisravitsemuksessa α-linoleenihappo on linolihapon ohella välttämätön rasvahappo.

Maidossa sen pitoisuus nousee puna-apilaruokinnalla kaksin-kolminkertaiseksi heinäkasviruokintaan verrattuna. Pitoisuuden nousu maitorasvassa muuttaa maidon rasvahappokoostumusta terveydelle edullisemmaksi. Aiheesta esitelmöi Helsingin yliopiston kotieläintieteen laitoksen professori Aila Vanhatalo Luomupäivillä 13.2.2006 Helsingissä. (lisää…)

Antibiootteja löytyy vihanneksista

Eläimille käytettävien antibioottien jäämiä on löydetty vihanneksista. Löydön ovat tehneet Minnesotan yliopiston tutkijat. Eläinten lääkintään käytettävät antibiootit voivat siten siirtyä ihmisravinnoksi käytettäviin kasveihin. (lisää…)

Lannan antibiootit nousevat kasveihin -tutkimus Saksasta

Viljelykasvit ottavat juurillaan  lietelannassa maahan levitettyjä antibiootteja. Tutkijat ovat osoittaneet antibioottien nousun kasveihin ensimmäistä kertaa. Tutkimus on tehty Saksassa Paderbornin yliopiston kemian laitoksella yhteistyössä Etelä-Westfalenin ammattikorkeakoulun ja liittovaltion ravitsemus- ja elintarvikelaitoksen kanssa.

Tutkimuksessa lihasioille annettiin antibiootteina sulfonamidia sekä klooritetrasykliiniä kahtena 10 päivän jaksona. Sikojen lietelannasta löytyi eläimille käytettyjä antibiootteja. Varastoinnin alussa klooritetrasykliinin melko korkeat pitoisuudet (30-50 mg/kg) ja sen hajoamistuotteiden pitoisuudet laskivat 7 kuukauden varastoinnin aikana 60 %. Hajoamistuotteita löydettiin useita erilaisia. Lietelannalla peltoja lannoitettaessa maahn levitettiin huomattavia määriä antibiootteja; sekä sulfonamidia että klooritetrasykliinia hajoamistuotteineen. (lisää…)

Luomun terveellisyys ja turvallisuus

Ympäristönsuojelu on osa Euroopan Unionin maatalouspolitiikkaa ja sen uudelleensuuntaamista. Tavoitteena ovat tuotantomenetelmät, jotka ovat ympäristöystävällisiä ja tuottavat laadukkaita tuotteita. Erääksi ympäristöystävälliseksi tuotantotavaksi on uskottu luonnonmukainen tuotanto. Kuluttajatutkimusten mukaan terveellisyys ja turvallisuus ovat keskeisiä kuluttajien valintaperusteita. Tätä taustaa vasten tutkimuksen tavoitteena oli selvittää luomuelintarvikkeiden terveellisyyden ja turvallisuuden tieteellistä perustaa. Selvitys perustuu tietoon, joka on hankittu kansainvälisestä tieteellisestä kirjallisuudesta tietohakujen avulla ja perustuu noin 130 kirjallisuusviitteeseen. (lisää…)