Asiasanat: vihannekset

Tietokortti Viherlannoitus- ja kerääjäkasvit avomaavihannestuotannossa on julkaistu

Tietokortti viherlannoitus- ja kerääjäkasvien hyödyntämiseen avomaavihannestuotannossa on julkaistu. Tietokortin tausta-aineistoa on kerätty suomalaisilta luomuvihannestiloilta Suomalainen kannattava ja voimistuva luomupuutarhatuotanto  -hankkeessa. Tietokortissa käsitellään monipuolisesti viherlannoitus- ja kerääjäkasvien ominaisuuksia ja tarkastellaan niiden hyödyntämistä käytännössä. (lisää…)

Viherlannoitus ja typen hallinta vihannesviljelyssä

Vihannesviljelyssä on tyypillistä, että intensiivinen muokkaus, viljelykasvien heikohkot juuret ja voimakas lannoitus aiheuttavat ongelmia maan kasvukunnon hoidolle. Petri Leinonen kertoo oheisessa esityksessä viherlannoituskasvien viljelyn mahdollisuuksista erityisesti typen hallinnan kannalta.
Välivuosien aikana kannattaa vihannesten vastapainoksi viljellä monivuotisia, syväjuurisia ja varjostavia kasveja. Intensiivisessä viljelyssä välivuosiin panostaminen kannattaa ja maksaa itsensä takaisin paremmin kuin esim. viljatiloilla. (lisää…)

Yrttien luomuviljely

Yrtit ovat kiinnostaneet Suomessa pitkään. Muuttuvassa toimintaympäristössä yrtit on nähty hyvänä mahdollisuutena. Yrttiviljelyn ansiokkaasta edistämistyöstään juuri eläkkeelle jäänyt Bertalan Galambosi kertoi LuomuTIETOverkolle tietojaan ja kokemuksiaan aiheesta. Tutkija Bertalan Galambosi on tehnyt pitkän ja erittäin ansioituneen tutkijanuran yrttitutkimuksen ja yrttiviljelyn kehittäjänä maassamme. (lisää…)

Elintarvikkeen kokonaislaadun huomioiva analyysijärjestelmä

Elintarvikkeen kokonaislaadun huomioiva analyysijärjestelmä QualityAnalysisCriticalControlPoint
Suoraan tuoreesta porkkanasta valmistetussa soseessa maku on makeampi ja tuoreemman porkkanan makuinen ja haju on miellyttävämpi ja väri oranssisempi verrattuna pakastetusta valmistettuun. Rakenne oli vähemmän vetinen. Karotenoidien pitoisuudet olivat suuremmat suoraan tuoreesta porkkanasta tehdyssä steriloidussa porkkanasoseessa. Nämä tulokset ilmenevät Helsingin yliopiston Ruralia-instituutin tutkija Marjo Särkkä-Tirkkosen työryhmineen tekemästä EU-tutkimushankkeessa. (lisää…)

Luomuruoka kasvaa suurkaupungin katoilla

New Yorkin suurkaupungissa viljelijät katselevat ylöspäin etsiessään paikkaa, missä viljellä vihanneksia ja marjoja. Suurkaupungin talojen kattojen muuttaminen puutarhoiksi helpottaa myös asukkaiden ruokahuoltoa.

Brooklyn Grange on luomupuutarhayritys, jonka 40 aarin viljelykset sijaitsevat suuren rakennuksen katolla. Viljelmällä viljellään monia eri kasvilajeja. (lisää…)

Valkosipuli edistää hivenaineiden imeytymistä

Valkosipulin ja sipulin yhdisteet voivat parantaa raudan ja sinkin imeytymistä viljoista yli kaksinkertaisesti. Tulokset ilmenevät Intiassa tehdyissä ravitsemustutkimuksista.

Valkosipulin tai sipulin syöminen viljojen kanssa parantaa raudan imeytymistä 70 prosentilla ja sinkin imeytymistä 160 prosentilla tiedelehti Journal of Agricultural and Food Chemistry´ssä julkaistun artikkelin mukaan. Tämä tieto voi auttaa voittamaan kahden tärkeän hivenaineen puutoksesta kärsiviä. (lisää…)

Kateviljely parantaa maata ja torjuu rikkakasvit luomuvihannestilalla

Pysyvä kateviljely on käytössä Pennsylvanialaisella 80 ha luomuvihannestilalla. Maata ei muokata, vaan muokkauksen asemesta käytetään katekasveja ja tehokasta viljelykiertoa siten, että viljelyyn saadaan kannattavuutta, parannetaan maan viljavuutta ja suojellaan vesiä sekä luovutaan torjunta-aineiden ruiskuttamisesta ympäristöön. Luomuvihannestila on kehittänyt maata hoitavan suorakylvömenetelmän. (lisää…)

Luomutomaateissa enemmän flavonoideja

Luomutomaatit sisältävät noin kaksikertaisen määrän flavonoideja verrattuna tavanomaisiin. Flavonoidit voivat suojata sydän- ja verisuonitaudeilta sekä muilta kroonisilta sairauksilta.

Davisin yliopiston tutkijat Kaliforniasta tutkivat 10 vuoden ajan luomu- ja tavanomaisia tomaatteja. Luomuviljelyajan lisääntyessä luomutomaattien flavonoidi pitoisuudet lisääntyivät. Tavanomaisessa viljelyssä pitoisuudet pysyivät vakaina. (lisää…)

Rahikaisen tila vihannesviljelyn laatutuottajaksi

Kotimaiset Kasvikset on valinnut Riitta ja Veli Rahikaisen Mikkelistä avomaan vihannesviljelyn Vuoden laatutuottajiksi. Rahikaisten tuotteet ja toiminta arvioitiin laadukkaiksi Kotimaisten Kasvisten teettämän laadunseurannan ja tukkuliikkeiltä saadun palautteen perusteella. (lisää…)