Arkisto
Aiheet

Cornellin yliopisto:Ruokavaliolla suuri vaikutus peltoalan tarpeeseen

Vähärasvainen kasvisruokavalio on hyvin ekotehokas, sitä käyttäen asukasta kohti tarvitaan vähiten peltoalaa. Mutta kun kasvisruokaa täydennetään pienellä määrällä maitotuotteita ja lihaa, niin alue voi ruokkia enemmän asukkaita. Syynä on se, että märehtijöiden avulla huonompituottoiset pellot voidaan pitää tuotannossa mukana. Tulokset ilmenevät Cornellin yliopiston tutkimuksesta, joka julkaistiin äskettäin tiedelehti Renewable Agriculture and Food Systems´ssä.

Ruokavalio ja peltoalan tarve
Eri ruokavalioiden vaikutusta peltoalan tarpeeseen tutkittiin käyttäen esimerkkinä New Yorkin osavaltiota. Peltoalan tarve laskettiin käyttäen 42 eri ruokavaliota, joissa lihan ja kananmunien kulutus vaihteli 0-381 gramman välillä päivässä eli 0-139 kg vuodessa ja rasvan osuus vaihteli 20-45 prosentin välillä kokonaisenergian kulutuksesta. Useimmat ruokavaliot täyttivät virallisten ravitsemussuositusten vaatimukset. Peltoalan tarve vaihteli tällöin 18 – 86 aariin asukasta kohti vuodessa nykyisellä satotasolla.

Eniten asukkaita voidaan New Yorkin osavaltiossa ruokkia, kun ruokavalioon sisältyy noin 20 kiloa lihaa vuodessa. Tällöin peltoalan tarve on 26 aaria asukasta kohti.

-Vaikka kasvissyöjien käyttämä ruokavalio tarvitsee vähemmän peltoalaa asukasta kohti, niin pellon tulee olla parempilaatuista. Hedelmiä, vihanneksia ja leipäviljaa voidaan viljellä vain hyvillä pelloilla. Siksi vähän kotieläintuotteita, kuten maitoa ja lihaa sisältävä ruokavalio riittää useamman ihmisen ruokkimiseen, kuin eräät runsaasti rasvaa sisältävät pelkästään kasvikunnan tuotteita sisältävät ruokavaliot, sanoo tutkimusta johtanut tohtori Chris Peters.

Optimiruokavaliolla ruokaa kaksinkertaiselle asukasmäärälle
Optimaalisella ruokavaliolla New Yorkin osavaltion oma elintarviketuotanto riittäisi 50 % suuremmalle väestömäärälle eli kolmannekselle osavaltion nykyväestöstä. Nykyisellä runsaasti liha- ja maitotuotteita sisältävällä ruokavaliolla osavaltio pystyy ruokkimaan vain runsaan viidenneksen väestöstään.

Keskeinen keino vähentää peltoalan tarvetta ja muiden tuotantoon tarvittavien resurssien käyttöä on rajoittaa ravinnoksi käytettävän lihan määrää. Lisäksi kotieläintuotteet tulisi tuottaa pääasiassa märehtijöiden avulla käyttäen rehuna nurmirehuja. Kuluttajien tulisi tiedostaa, ettei pelkästään ruoka-aineiden ravintoainesisältö eroa toisistaan vaan myös eri ruoka-aineiden tuottamiseen, jalostamiseen, pakkaamiseen ja kuljettamiseen tarvittavan peltoalan ja muiden resurssien käyttö eroaa suuresti toisistaan, sanoo tutkimukseen osallistunut Jennifer Wilkins Cornellin yliopiston ravitsemustieteen laitokselta.

Lähiruuan ekologisen jalanjäljen tutkimiseen ja opettamiseen paneutunut Chris Peters palkittiin tästä työstä. Palkinto jaettiin Amerikan maataloustieteellisen seuran kokouksessa marraskuun alussa.

Tutkimuksen tekemiseen saatiin rahoitusta Liittovaltion tutkimusohjelmasta USDA:n kautta.

Lähde: Peters ym. Testing a complete diet model for estimating the land resource requirements of food consumption and agricultural carrying capacity The New York State example 2007. Renewable Agriculture and Food Systems (2007), 22: 145-153 Cambridge University Press. doi:10.1017/S1742170507001767.

Tiedote

Teksti: Jukka Rajala

Tulosta