Luomukananmunien tuotannon tuotantoehdot tiivistettynä tietokorttiin

Tietokortissa kerrotaan tiivistetysti luomukananmunantuotannon harjoittamisen vähimmäisvaatimuksista. Helppolukuisen tietokortin on kirjoittanut Brita Suokas Helsingin yliopiston Ruralia Instituutista.

Kiinnostaako luomutuotanto omalla tilalla?

Kun suunnittelet omalla tilallasi siirtymistä luonnonmukaiseen eläintuotantoon, niin etsi käytännön tietoa. Ota yhteyttä luomuneuvojiin, käy jo aloittaneilla luomutiloilla tutustumassa ja osallistu kursseille. Luomueläintuotannon vähimmäisvaatimuksissa on määritelty esimerkiksi seuraavanlaisia asiakokonaisuuksia, joihin tulee etsiä tilalla toteutettavat ratkaisut.

  • Eläinten hoito-olosuhteet sisällä ja ulkona
  • Terveydenhoito ja eläintilojen puhdistus
  • Ruokinta, sallitut ja kielletyt rehut
  • Muistiinpanot, joita tarvitaan valvonnassa

Tästä tuotantoehtojen tiivistelmästä löydät kuvauksen vähimmäisvaatimuksista, joita tulee noudattaa luomukanojen hoidossa.

Teksti pohjautuu julkaisuun Luomutuotanto 2 – Eläintuotannon ohje, Eviran ohje 18217/9, joka on tullut voimaan 1.6.2016. Varmista aina ohjeiden yksityiskohdat ja mahdolliset päivitykset Eviran nettisivuilta löytyvästä uusimmasta versiosta.

Kirjoittaja:
Brita Suokas, projektityöntekijä, kotieläinasiantuntija, Helsingin yliopisto, Ruralia Instituutti

Munivien kanojen luomuhoito Tietokortti, pdf

Tietokorttien kirjoittajaryhmään kuuluivat myös:
Anne Johansson, asiantuntija, luomu ja työterveyshuolto, ProAgria Länsi-Suomi
Pirkko Tuominen, luomun erityisasiantuntija, ProAgria Pohjois-Savo
Ulla Turunen, Luomuasiantuntija, kotieläintuotanto, ProAgria Pohjois-Karjala

 

Tutustu hankkeen muihin työkaluihin ja julkaisuihin

Luomuvalvonta pakollisesta rutiinista vahvuudeksi luomueläintiloilla-hankkeessa tuotetut aineistot
kootusti
http://luomu.fi/tietopankki/luomuvalvonta-elaintiloilla/
Asiasana Luomueläinvalvonta
http://luomu.fi/tietopankki/asiasana/luomuelainvalvonta/

Tämä aineisto on tuotettu Luomuvalvonta pakollisesta rutiinista vahvuudeksi luomueläintiloilla-hankkeessa, jonka toteuttivat Helsingin yliopiston Ruralia-instituutti, ProAgria ja Luomuliitto.

Aineiston tuottamista on rahoittanut Maa- ja metsätalousministeriö, Ruokaketjun toiminnan edistäminen-varoista.