‘Alkutuotantomuuta’ arkisto

Kokemuksia Väljän tilalta

 

Peltoviljelyn järjestäminen tasapainoisesti on luomuviljelyn perusta. Viljelykierrossa vaihdellaan typensitojakasveja ja viljakasveja. Apilan ja muiden palkokasvien viljelytekniikan hallinta on tärkeää koko viljelyn menestymiselle. Eri viljalajien ja palkoviljojen seosviljely voi parantaa viljelyvarmuutta ja lisätä satotasoja. Aluskasvien käyttö on mahdollisuus tehostaa viljelyä monin tavoin. Rikkakasvien hallintaa viljelytekniikan avulla on tarpeen opetella. Luomuviljelijä Marko Väljä kertoi LuomuTIETOverkolle viljelykokemuksiaan luomukarjatilan viljelyn toteuttamisesta tehokkaasti.  
Lue lisää »

Miten kalkkunat ja broilerit kasvavat luomutuotannossa?

Luomukalkkunoita on tuotettu Itävaltassa vähän yli kymmenen vuotta. Alkuvaikeuksien jälkeen tuotanto on yksi parhaiten kannattavista tuotantosuunnista ja lisätoimijoita haetaan.  Luomubroiler-tuotannosta on pitempiaikaista kokemusta. Kalkkunantuotanto onkin saanut monia virikkeitä broilertuotannon kehittämisestä.

 

.

Lue lisää »

Pienistä kylistä luomukalkkunoita suurille markkinoille

Erikoiset linnut, erikoiset rehut ja erikoinen pitotapa olivat Franz Planeggerin johtoajatuksia hänen käynnistäessään luomukalkkunoiden sopimustuotantoa Itävallan takamailla Launsdorfin kylässä. Nykyään 15 yhteistyötilalla kasvatetaan vuosittain 30 000 ruskeaa Kelly Bronze -kalkkunaa. Rehut teetetään omalla reseptillä paikallisella luomurehumyllyllä ja linnut teurastetaan lähellä.

 

.

 

Lue lisää »

Miten rakennan luomulihasikalan? Kokemuksia Itävallasta

 

Kuivikkeen käyttö, karkearehun tarjonta, liikkumatila karsinoissa ja ulkotarhan toteutus asettavat omat haasteensa luomusikalan rakentajalle. Etenkin, kun rahaa ei saa kulua liikaa. Esittelyssä on kolme mallia Itävallasta: Laatikkopihatto, 50/50 karsina pienryhmille sekä suurryhmäsikala. Ne tarjoavat tilaa tonkia, huomioivat sikojen liikkumistarpeen ja ohjaavat sikojen käyttäytymistä. Kiinteän lattian ja yksinkertaisten seinärakenteiden ansiosta rakennukset ovat muunneltavissa muuhunkin käyttöön, mikä pienentää investoijan riskiä. Rakennuskustannukset ovat 400 € – 1000 € lihasikapaikkaa kohti. Tuotoksen optimoinnin kannalta rakennuksen sijainti ilman- ja tuulensuuntien suhteen on tärkeää.  Lue lisää »

Miten luomusikatuotanto toimii Itävallassa?

Artikkeliin on koottu luomutuotannon reunaehdot Itävallassa. Millaiset ovat tuotantotilojen kasvuolosuhteet ja rakenne? Miten valvonta ja neuvonta toimii? Miten alaa kehitetään ja mitä voi tehdä vielä paremmin? Nämä olivat kysymyksiä, joihin haettiin vastauksia opintomatkalla syksyllä 2011.

 

 

 

 

Lue lisää »

Luomutilan kaliumhuolto -tietokortti

Biotiittikivijauhetta_kalilannoitukseen-001Mistä luomuviljelyssä saadaan kaliumia? Mikä on maan omien kaliumvarojen merkitys? Miten luomutilan kaliumhuolto on syytä järjestää?

Luomutilan kaliumhuollon järjestämisestä kertoo Luomutilan kalium-huolto tietokortti, jonka on laatinut Jaana Väisänen LuomuTIETOverkkoon.

Lue lisää »

Maan eloperäinen aines ja biologinen aktiivisuus

Laaja juuristo saa riittävästi ravinteita vähemmällä lannoituksellan mm maan rakenteesta.Maan eloperäinen aines ja biologinen aktiivisuus ovat tärkeitä maan kasvukuntoon vaikuttavia ominaisuuksia. Jukka Rajalan LuomuTIETOverkolle laadimassa diaesityksessä käsitellään aihetta monipuolisesti. Lue lisää »

Millaisia tukia luomusika– ja nautatilalle?

Luomukotieläintila voi saada monenlaisia tukia. EU- ja kansalliset tuet, ympäristötuen erityistuet ja kotieläinten hyvinvointituki tarjoavat monia vaihtoehtoja, joita luomukotieläintiloilla voidaan hyödyntää. Yritysneuvoja Katja Mahal on laatinut havainnollisen yhteenvedon LuomuTIETOverkko-hankkeelle luomukotieläintilojen käytettävissä olevista eri tukimuodoista. Lue lisää »

Luomuporsastuotannon haasteet Osarassa

Osaran koulutilalla on harjoitettu luomutuotantoa vuodesta 1996 lähtien. Myös siat hoidetaan luonnonmukaisesti. Miten pieni emakkosikala on muutettu luomutuotannon soveltuvaksi? Miten tuotanto on järjestetty? Mm. näihin kysymyksiin vastaa luomusikatuotantoon perehtynyt neuvoja Katja Mahal  käyttäen esimerkkinä Osaran koulutilan luomusikalaa LuomuTIETOverkolle laatimassaan esityksessä. Lue lisää »

Kokemuksia luomusikatuotannosta Euroopasta

Euroopan eri maissa on tuhansia luomusikatiloja, jotka ovat tuottaneet luomusianlihaa kuluttajille yli 30 vuoden ajan. Mm. näistä eurooppalaisista kokemuksista kertoo luomusikatuotantoon perehtynyt neuvoja Katja Mahal  LuomuTIETOverkolle laatimassaan PP-esityksessä. Lue lisää »