‘Alkutuotantotutkimus’ arkisto

Ravinnekuormituksen arviointi: ravinnetaseista ravinnetehokkuuteen

Ravinnetaseet kuvaavat systeemiin tulevien ja systeemist√§ poisl√§htevien ravinteiden erotuksen. T√§h√§nastisessa tarkastelussa maatalouden ravinteiden k√§ytt√∂√§ ei ole kyetty kuvaamaan mill√§√§n vertailukelpoisella, yhteismitallisella suureella. Ravinnetaseet¬†eiv√§t sellaisenaan sovellu kuvaamaan tilakohtaista ravinteiden hyv√§ksik√§ytt√∂√§. Keskeisimm√§t ongelmat liittyv√§t tulosten tulkintaan ja erilaisten ravinnevirtojen hallintaan. Tutkija Pentti SEuri tarkastelee ravinnetaseiden hy√∂dynt√§mist√§ ja ravinnetehokkuuden m√§√§ritt√§mist√§. Lue lis√§√§ »

Luomumaidon rasva terveydelle edullista

Luomumaitoa lasissaMaidon rasvan koostumusta tutkittiin kahden vuoden aikana Britanniassa keräämällä maitonäytteet vähittäiskaupassa myytävistä maidoista. Newcastlen yliopistossa tehdyssä tutkimuksessa oli mukana 22 eri tuotemerkin tuotteita, joista 10 oli luonnonmukaisesti tuotettuja. Tutkimuksen tavoitteena oli selvittää tuotantomenetelmän ja vuodenajan vaikutusta kulutusmaitojen rasvan koostumukseen. Luomumaidossa oli enemmän terveydelle edullisia rasvahappoja.

Lue lis√§√§ »

Ihmisen rooli luomukarjojen hoidossa

Karjan parissa ty√∂skentelev√§t ihmiset ovat ratkaisevia el√§inten hyvinvoinnille. Luomutilalla el√§inten hoitajan merkitys on suuri. El√§inten hyvinvointiin eiv√§t vaikuta ainoastaan ne tavat, miten ihmiset rakentavat tuotantoj√§rjestelm√§n, suunnittelevat el√§inten hoidon ja ruokinnan, t√§ytt√§v√§t el√§imen lajinmukaisen k√§ytt√§ytymisen tarpeet ja hyv√§t tuotanto-olosuhteet vaan siihen vaikuttaa my√∂s ihmisten ja el√§inten v√§linen vuorovaikutus. El√§imen hyvinvointiin vaikuttaa se, miten el√§in kokee ihmisen ja ihmisen suhtautuminen el√§imiin vaikuttaa siihen, miten h√§n niit√§ kohtelee. Lue lis√§√§ »

Eläinten käyttäytymisen ymmärtäminen ja hyödyntäminen luonnonmukaisessa karjataloudessa

Luomutuotannossa el√§inten luonnollista k√§ytt√§ytymist√§ pidet√§√§n yhten√§ niiden hyv√§n el√§m√§n edellytyksist√§ ja luomus√§√§nn√∂iss√§ korostetaankin el√§inten lajinmukaista k√§ytt√§ytymist√§. T√§m√§ tekee etologiasta, el√§inten k√§ytt√§ytymistieteest√§, t√§rke√§n v√§lineen k√§yt√§nn√∂n kotiel√§intiloilla. El√§inten luonnollisen k√§ytt√§ytymisen tunteminen auttaa esimerkiksi el√§inten paimentamisessa ja liikuttelussa, kiimojen seurannassa ja sairaiden tai vahingoittuneiden el√§inten tunnistamisessa. Lue lis√§√§ »

Eläinten hyvinvointi, etiikka ja luomutuotanto

Artikkeli k√§sittelee el√§inten hyvinvointia filosofisesta n√§k√∂kulmasta. Suhtaudutaanko tuotantoel√§imiin luomutuotannossa eri tavalla kuin tavanomaisessa tuotannossa, ja jos suhtaudutaan, niin miksi? Ovatko kyseess√§ erilaiset arvot vai erilainen n√§kemys ihmisen asemasta luonnossa? El√§inten hyvinvointi on t√§rke√§ osa luonnonmukaisen tuotannon eettist√§ kehyst√§ ja siit√§ keskustellaan monissa erilaisissa yhteyksiss√§. Mutta mit√§ el√§inten hyvinvoinnilla tarkoitetaan luomutuotannossa? Onko el√§inten el√§m√§ laadultaan hyv√§√§ ja millaisessa eettisess√§ viitekehyksess√§ kysymyst√§ pit√§isi tarkastella? Luomutuotannossa painotetaan luonnollisuutta, ja se tietenkin vaikuttaa paljon k√§sitykseen siit√§, mit√§ el√§inten hyvinvoinnilla ymm√§rret√§√§n. Lue lis√§√§ »

Luomuviljely parantaa mansikan pölytyksen onnistumista

Luonnonmukaisen viljelyn vaikutuksia mansikoiden p√∂lytykseen selvitettiin Lundin yliopiston tutkimuksessa. Viljelykokeessa mansikoiden p√∂lytys onnistui yli kaksi kertaa paremmin luomuviljelyss√§ kuin tavanomaisilla tiloilla. Paremman p√∂lytyksen my√∂t√§ sek√§ sadon m√§√§r√§ ett√§ laatu olivat korkeampia. My√∂nteinen vaikutus ilmenee jo 2-4 vuoden kuluessa luomuun siirtymisest√§. Tutkimus osoittaa, ett√§ luomuviljelyyn siirtyminen voi parantaa nopeasti p√∂lytyksen onnistumista ja siten my√∂s mansikkasadon m√§√§r√§√§ ja laatua. Lue lis√§√§ »

Luomukasviksille sormenjälki

Kasvava luomutuotteiden kysynt√§ ja luomutuotteista saatava parempi hinta on tuonut mukanaan my√∂s lieveilmi√∂t kuten tuotev√§√§renn√∂kset. Valvontaj√§rjestelm√§n ja -merkkien lis√§ksi koetaan tarpeelliseksi kehitt√§√§ muitakin keinoja tunnistaa luomutuote. Eurooppalaiset tutkijat selvitt√§v√§t parhaillaan yhteisty√∂ss√§ erityisesti luomutuotteille ominaisia kemiallisia sormenj√§lki√§. Tavoitteena on kehitt√§√§ helppok√§ytt√∂inen ty√∂kalu tuotev√§√§renn√∂sten tunnistamiseen. Siten kuluttajat voivat jatkossakin olla varmoja, ett√§ luomutuote on oikeasti luomua. Lue lis√§√§ »

Fosforin tuotantohuippu ‚Äď jatkoa √∂ljyn tuotantohuipulle

Nykyaikaiset maanviljelyj√§rjestelm√§t ovat riippuvaisia raakafosfaatista saatavista fosforilannoitteista. T√§m√§ tarkoittaa turvautumista rajalliseen luonnonvaraan, jonka tunnetut varannot voivat loppua t√§ll√§ vuosisadalla. Huolestuttavampaa on se, ett√§ ennen tuon vaiheen saavuttamista tulemme n√§kem√§√§n maailman raakafosfaatin tuotannon huipun, todenn√§k√∂isesti seuraavien 30 vuoden kuluessa. Lue lis√§√§ »

Fosforia voidaan säästää ympäristö paranee

Kuinka paljon maatalouden fosforinkäyttö muuttuisi, jos fosforia annosteltaisiin tarpeen mukaisesti ja kotieläintalouden sivutuotteet hyödynnettäisiin nykyistä paremmin?

Maatalouden fosforikiertoa tarkastellut laaja MTT:n tutkimus osoittaa, ett√§ fosforilannoituksen kokonaism√§√§r√§√§ voidaan v√§hent√§√§ huomattavasti koko Suomessa ja etenkin kotiel√§intuotantoon keskittyneill√§ alueilla. Lue lis√§√§ »

Luomun ympäristötehokkuus

Luomutuotannosta vallitsee mit√§ erilaisimpia uskomuksia ja k√§sityksi√§ ‚Äď myyttej√§. T√§ss√§ artikkelissa vastataan niist√§ kahteen: ‚ÄĚLuomun ravinnekuormitus on tavanomaista maataloutta voimakkaampaa k√§ytetyn karjalannan vuoksi‚ÄĚ sek√§ ‚ÄĚLuomussa k√§ytet√§√§n enemm√§n energiaa kuin tavanomaisessa tuotannossa”.

Luomutuotantoa ja sen ymp√§rist√∂vaikutuksia arvioidaan usein vain maatiloilla tapahtuvien toimintojen perusteella. T√§ll√∂in j√§√§v√§t huomiotta maatilan ulkopuoliset toiminnot, joiden vaikutus kokonaisuuteen voi olla selv√§sti maatilatoimintoja suurempi. Lue lis√§√§ »