‘Kulutustutkimus’ arkisto

Luomumaidon rasva terveydelle edullista

Luomumaitoa lasissaMaidon rasvan koostumusta tutkittiin kahden vuoden aikana Britanniassa keräämällä maitonäytteet vähittäiskaupassa myytävistä maidoista. Newcastlen yliopistossa tehdyssä tutkimuksessa oli mukana 22 eri tuotemerkin tuotteita, joista 10 oli luonnonmukaisesti tuotettuja. Tutkimuksen tavoitteena oli selvittää tuotantomenetelmän ja vuodenajan vaikutusta kulutusmaitojen rasvan koostumukseen. Luomumaidossa oli enemmän terveydelle edullisia rasvahappoja.

Lue lis√§√§ »

Luomutuotteet tarvitsevat sopivan jakeluketjun ja tarinan

Luomuviestinn√§n ja -markkinoinnin asiantuntija Marika Auersalmi kertoi LuomuTIETOverkolle¬†kuinka tuotteille l√∂ydet√§√§n sopivat jakelukanavat¬†ja millaiset¬†tarinat toimivat markkinnoinnissa. ¬† Lue lis√§√§ »

Antibioottiresistenssin seurantaraportti julkaistu EU:ssa

Ruokamyrkytyksi√§ Euroopassa aiheuttavat bakteerit, salmonella ja kampylobakteeri, osoittautuivat usein vastustuskykyisiksi usealle antibiootille. Antibioottiresistenssin esiintyvyys el√§imist√§ ja elintarvikkeista eristetyiss√§ bakteereissa vastasi vuoden 2010 kartoituksessa edellisvuosia. Pohjoismaissa el√§imist√§ eristetyill√§ bakteereilla tavataan antibioottiresistenssi√§ selv√§sti harvemmin kuin Euroopassa keskim√§√§rin. Tiedot k√§yv√§t ilmi Euroopan elintarviketurvallisuusviranomaisen EFSAn ja Euroopan tautikeskus ECDC:n toisesta yhteisraportista. Lue lis√§√§ »

Luomumarkkinan arvo kasvoi 46 prosenttia vuonna 2011

Luomumarkkinan arvo kasvoi vuonna 2011 jopa 46 prosenttia ilmenee Nielsenin Kuluttajapaneelin uusista tiedoista. Luomutuotteiden osuus kaikkien ostojen arvosta nousi 1,2 prosentista 1,7 prosenttiin, kerrotaan Luomuliitosta, joka vastaa tietojen hankinnasta Nielseniltä.

– Kasvuprosentti n√§ytt√§√§ hyv√§lt√§. Olemme iloisia siit√§, ett√§ yritykset ovat tarttuneet luomuun selke√§sti aktiivisemmin, toteaa Jukka Lassila Luomuliitosta. Lue lis√§√§ »

Sianlihan markkinointi ja eläinsuojelumerkin käyttöönoton haasteet Saksassa

Miten hintaa tuijottavan kuluttajan saa maksamaan eläinten tavallista paremmasta hyvinvoinnista, joka tuo tuottajalle lisäkustannuksia? Laaja saksalainen tutkimus läpivalaisi lihaketjua ja sukelsi kuluttajien ajatusmaailmoihin. Miten saadaan lihaketju ulos halpakierteestä?

G√∂ttingen yliopiston koordinoima tutkimushanke nivoi yhteen monta luomutuotantoon ja eettiseen tuotantoon liittyv√§√§ lainalaisuutta. Lue lis√§√§ »

Ravitsemuslaadun indeksi tarjoaa työkalun terveellisten ruokavalintojen tekemiseen

Yhdysvalloissa toimiva Organic Center on kehitt√§nyt ravitsemuslaadun indeksin (The Organic Center Nutritional Quality Index TOC-NQI), joka auttaa ruokavalintojen analysoinnissa ja ruokavalion ravitsemuksellisen laadun parantamisessa. Ravitsemuslaadun indeksi auttaa valitsemaan ruokia, jotka sis√§lt√§v√§t runsaasti terveytt√§ edist√§vi√§ ravintoaineita suhteellisen alhaisella kalorim√§√§r√§ll√§ eiv√§tk√§ sis√§ll√§ runsaasti terveytt√§ heikent√§vi√§ aineita, esim. lis√§tty√§ sokeria, suolaa tai tyydyttyneit√§ rasvoja, torjunta-aineiden tai el√§inl√§√§kkeiden j√§√§mi√§ tai keinotekoisia lis√§aineita. Ravitsemuslaadun indeksi perustuu ruoan ravintoainetiheyteen, jolla tarkoitetaan ruoan sis√§lt√§mi√§ ravintoaineita kaloria kohti. Lue lis√§√§ »

Luomu menestyy Euroopassa

Sveitsiläisen luomututkimuslaitos FiBL:n johtaja Urs Niggli piti Suomenvierailullaan luennon luomun menestyksestä Euroopassa. Sveitsiläiset käyttävät luomuostoksiin keskimäärin 173 euroa vuodessa, suomalaiset vain 14 euroa. Itävallassa hallitus asetti EU:hun liityttäessä tavoitteeksi, että viljelyalasta olisi 20 % luomussa vuonna 2010. Tavoite myös saavutettiin vuonna 2010. Saksassa ja Itävallassa on kummassakin noin 20 000 luomutuottajaa.

Lue lis√§√§ »

Julkaisu vauhdittaa luomuruoan terveellisyyskeskustelua

Suomessa on her√§tty pohtimaan yh√§ laajemmin ruokavalion merkityst√§ terveydellemme. L√§√§ketieteess√§ ja elintarviketeollisuudessa on alettu tutkia ruoka-aineiden terveysvaikutuksia ja toisaalta tavalliset ihmiset ovat alkaneet huolestua yh√§ teollistuvammasta elintarviketuotannosta sek√§ ymp√§rist√∂n saastumisesta, joiden seurauksina viime vuosien laajoja ruokaskandaaleja voidaan pit√§√§. Luomun√§k√∂kulman keskusteluun tuo Marja Nuoran laatima keskustelupaperi Luomu ja Terveellisyys. Lue lis√§√§ »

Tutkimukset kertovat luomun vahvuuksista (tutkimustiivistelmä)

Turvallisuus, ekologisuus, eettisyys ja terveellisyys ovat luomun valtteja. Monien mielestä luomu myös maistuu tavanomaista paremmalle, mutta tämä on jäänyt tutkimukselta todistamatta.

Jaakko Nuutila on k√§ynyt l√§pi suuren joukon viime vuosina tehtyj√§ luomuun liittyvi√§ tutkimuksia. Tutkimuksista selvi√§√§ mit√§ ominaisuuksia kuluttajat liitt√§v√§t luomuun. N√§iden ominaisuuksien tunnistamisen j√§lkeen Nuutila on selvitt√§nyt, mit√§ tutkimukset kertovat niiden toteutumisesta luomussa. Lue lis√§√§ »

Tutkimukset kertovat luomun vahvuuksista

Turvallisuus, ekologisuus, eettisyys ja terveellisyys ovat luomun valtteja. Monien mielestä luomu myös maistuu tavanomaista paremmalle, mutta tämä on jäänyt tutkimukselta todistamatta.

Jaakko Nuutila tutki luomun ylivoimatekij√∂it√§. H√§n on k√§ynyt l√§pi suuren joukon viime vuosina tehtyj√§ luomuun liittyvi√§ tutkimuksia. Tutkimuksista selvi√§√§ mit√§ ominaisuuksia kuluttajat liitt√§v√§t luomuun. N√§iden ominaisuuksien tunnistamisen j√§lkeen Nuutila on selvitt√§nyt, mit√§ tutkimukset kertovat niiden toteutumisesta luomussa. Lue lis√§√§ »