‘Tutkimus’ arkisto

Ravinnekuormituksen arviointi: ravinnetaseista ravinnetehokkuuteen

Ravinnetaseet kuvaavat systeemiin tulevien ja systeemist√§ poisl√§htevien ravinteiden erotuksen. T√§h√§nastisessa tarkastelussa maatalouden ravinteiden k√§ytt√∂√§ ei ole kyetty kuvaamaan mill√§√§n vertailukelpoisella, yhteismitallisella suureella. Ravinnetaseet¬†eiv√§t sellaisenaan sovellu kuvaamaan tilakohtaista ravinteiden hyv√§ksik√§ytt√∂√§. Keskeisimm√§t ongelmat liittyv√§t tulosten tulkintaan ja erilaisten ravinnevirtojen hallintaan. Tutkija Pentti SEuri tarkastelee ravinnetaseiden hy√∂dynt√§mist√§ ja ravinnetehokkuuden m√§√§ritt√§mist√§. Lue lis√§√§ »

Luomumaidon rasva terveydelle edullista

Luomumaitoa lasissaMaidon rasvan koostumusta tutkittiin kahden vuoden aikana Britanniassa keräämällä maitonäytteet vähittäiskaupassa myytävistä maidoista. Newcastlen yliopistossa tehdyssä tutkimuksessa oli mukana 22 eri tuotemerkin tuotteita, joista 10 oli luonnonmukaisesti tuotettuja. Tutkimuksen tavoitteena oli selvittää tuotantomenetelmän ja vuodenajan vaikutusta kulutusmaitojen rasvan koostumukseen. Luomumaidossa oli enemmän terveydelle edullisia rasvahappoja.

Lue lis√§√§ »

Ihmisen rooli luomukarjojen hoidossa

Karjan parissa ty√∂skentelev√§t ihmiset ovat ratkaisevia el√§inten hyvinvoinnille. Luomutilalla el√§inten hoitajan merkitys on suuri. El√§inten hyvinvointiin eiv√§t vaikuta ainoastaan ne tavat, miten ihmiset rakentavat tuotantoj√§rjestelm√§n, suunnittelevat el√§inten hoidon ja ruokinnan, t√§ytt√§v√§t el√§imen lajinmukaisen k√§ytt√§ytymisen tarpeet ja hyv√§t tuotanto-olosuhteet vaan siihen vaikuttaa my√∂s ihmisten ja el√§inten v√§linen vuorovaikutus. El√§imen hyvinvointiin vaikuttaa se, miten el√§in kokee ihmisen ja ihmisen suhtautuminen el√§imiin vaikuttaa siihen, miten h√§n niit√§ kohtelee. Lue lis√§√§ »

Eläinten käyttäytymisen ymmärtäminen ja hyödyntäminen luonnonmukaisessa karjataloudessa

Luomutuotannossa el√§inten luonnollista k√§ytt√§ytymist√§ pidet√§√§n yhten√§ niiden hyv√§n el√§m√§n edellytyksist√§ ja luomus√§√§nn√∂iss√§ korostetaankin el√§inten lajinmukaista k√§ytt√§ytymist√§. T√§m√§ tekee etologiasta, el√§inten k√§ytt√§ytymistieteest√§, t√§rke√§n v√§lineen k√§yt√§nn√∂n kotiel√§intiloilla. El√§inten luonnollisen k√§ytt√§ytymisen tunteminen auttaa esimerkiksi el√§inten paimentamisessa ja liikuttelussa, kiimojen seurannassa ja sairaiden tai vahingoittuneiden el√§inten tunnistamisessa. Lue lis√§√§ »

Eläinten hyvinvointi, etiikka ja luomutuotanto

Artikkeli k√§sittelee el√§inten hyvinvointia filosofisesta n√§k√∂kulmasta. Suhtaudutaanko tuotantoel√§imiin luomutuotannossa eri tavalla kuin tavanomaisessa tuotannossa, ja jos suhtaudutaan, niin miksi? Ovatko kyseess√§ erilaiset arvot vai erilainen n√§kemys ihmisen asemasta luonnossa? El√§inten hyvinvointi on t√§rke√§ osa luonnonmukaisen tuotannon eettist√§ kehyst√§ ja siit√§ keskustellaan monissa erilaisissa yhteyksiss√§. Mutta mit√§ el√§inten hyvinvoinnilla tarkoitetaan luomutuotannossa? Onko el√§inten el√§m√§ laadultaan hyv√§√§ ja millaisessa eettisess√§ viitekehyksess√§ kysymyst√§ pit√§isi tarkastella? Luomutuotannossa painotetaan luonnollisuutta, ja se tietenkin vaikuttaa paljon k√§sitykseen siit√§, mit√§ el√§inten hyvinvoinnilla ymm√§rret√§√§n. Lue lis√§√§ »

Luomuviljely parantaa mansikan pölytyksen onnistumista

Luonnonmukaisen viljelyn vaikutuksia mansikoiden p√∂lytykseen selvitettiin Lundin yliopiston tutkimuksessa. Viljelykokeessa mansikoiden p√∂lytys onnistui yli kaksi kertaa paremmin luomuviljelyss√§ kuin tavanomaisilla tiloilla. Paremman p√∂lytyksen my√∂t√§ sek√§ sadon m√§√§r√§ ett√§ laatu olivat korkeampia. My√∂nteinen vaikutus ilmenee jo 2-4 vuoden kuluessa luomuun siirtymisest√§. Tutkimus osoittaa, ett√§ luomuviljelyyn siirtyminen voi parantaa nopeasti p√∂lytyksen onnistumista ja siten my√∂s mansikkasadon m√§√§r√§√§ ja laatua. Lue lis√§√§ »

Luomuala uskoo kasvuun: Toimiva arvoketju kaipaa lisää luottamusta

Luomumarkkina kasvaa nyt ripe√§sti ja luomuala uskoo kasvun jatkuvan my√∂s l√§hivuosina. Toimijat kokevat olevansa hyvin sitoutuneita ketjun kehitt√§miseen, mutta ep√§ilev√§t muiden sitoutumista. Luottamusta toimijoiden v√§lille tarvitaan lis√§√§ kasvun varmistamiseksi. N√§m√§ tulokset ilmenev√§t ProLuomun tilaamasta Luomun ketjubarometri- tutkimuksesta. Lue lis√§√§ »

Palkokasvien viljely säilörehuksi ja viherlannoitukseen

Palkokasvit ovat keskeisi√§ pyritt√§ess√§ omavaraiseen typpitalouteen. Palkokasvit ovat my√∂s t√§rkeit√§ valkuaisomavaraisuuden kannalta. Mitk√§ palkokasvit soveltuvat meill√§ viljelt√§viksi? Millaista viljelytekniikkaa niiden viljelyss√§ on syyt√§ k√§ytt√§√§? Yksi- ja monivuotisten palkokasvien ominaisuuksia ja viljelytekniikkaa valottaa tutkija Arja Nyk√§sen LuomuTIETOverkolle laatimat monipuoliset multimediaesitykset. Lue lis√§√§ »

Luomutuotteet tarvitsevat sopivan jakeluketjun ja tarinan

Luomuviestinn√§n ja -markkinoinnin asiantuntija Marika Auersalmi kertoi LuomuTIETOverkolle¬†kuinka tuotteille l√∂ydet√§√§n sopivat jakelukanavat¬†ja millaiset¬†tarinat toimivat markkinnoinnissa. ¬† Lue lis√§√§ »

Antibioottiresistenssin seurantaraportti julkaistu EU:ssa

Ruokamyrkytyksi√§ Euroopassa aiheuttavat bakteerit, salmonella ja kampylobakteeri, osoittautuivat usein vastustuskykyisiksi usealle antibiootille. Antibioottiresistenssin esiintyvyys el√§imist√§ ja elintarvikkeista eristetyiss√§ bakteereissa vastasi vuoden 2010 kartoituksessa edellisvuosia. Pohjoismaissa el√§imist√§ eristetyill√§ bakteereilla tavataan antibioottiresistenssi√§ selv√§sti harvemmin kuin Euroopassa keskim√§√§rin. Tiedot k√§yv√§t ilmi Euroopan elintarviketurvallisuusviranomaisen EFSAn ja Euroopan tautikeskus ECDC:n toisesta yhteisraportista. Lue lis√§√§ »