‘ammattikeitti√∂t’ arkisto

Ammattikeittiöt luomutuotteiden ostajina

Marja-Riitta Kottila puhui marraskuussa 2011 Luomua ja l√§hiruokaa ammattikeitti√∂ille -tapahtumassa Mikkeliss√§. LuomuTIETOverkko julkaisee esityksen nyt kaikille kiinnostuneille. Lue lis√§√§ »

Vuoden Luomutuotteet monipuolistavat luomuvalikoimia

Luomuliitto valitsi Vuoden Luomutuotteeksi Juustoportin Luomu Maitorahkan. Kunniamaininnan sai Pajuniemen Luomu Herkkumaksamakkara.

Ensimm√§ist√§ kertaa kilpailussa mukana oli my√∂s ammattikeitti√∂sarja ja sen voitti Munax luomumunamassa. Voittajat julkistetaan keskiviikkona Gastro-messujen estradilla Lis√§√§ luomua ammattikeitti√∂ihin ‚ÄďLuomup√§iv√§n yhteydess√§. Lue lis√§√§ »

Yhteistyöllä kotimaista luomua ruokapöytiin Pirkanmaalla

Luomuketjun vahvistamisessa yhteisty√∂n sujuvoittaminen on kehitt√§misen avain. Yhteisty√∂t√§ tulisi vahvistaa sek√§¬†tuottajien kesken ett√§ tuottajien, jalostajien, ammattikeitti√∂iden ja kaupan kesken. N√§in todettiin p√§√§ttyv√§n ProAgria Pirkanmaan luomu- ja l√§hiruokahankkeen Ketju pelaa yhteen ‚Äďseminaarissa¬†torstaina 9.2. UKK-instituutissa Tampereella. Lue lis√§√§ »

Ravitsemuslaadun indeksi tarjoaa työkalun terveellisten ruokavalintojen tekemiseen

Yhdysvalloissa toimiva Organic Center on kehitt√§nyt ravitsemuslaadun indeksin (The Organic Center Nutritional Quality Index TOC-NQI), joka auttaa ruokavalintojen analysoinnissa ja ruokavalion ravitsemuksellisen laadun parantamisessa. Ravitsemuslaadun indeksi auttaa valitsemaan ruokia, jotka sis√§lt√§v√§t runsaasti terveytt√§ edist√§vi√§ ravintoaineita suhteellisen alhaisella kalorim√§√§r√§ll√§ eiv√§tk√§ sis√§ll√§ runsaasti terveytt√§ heikent√§vi√§ aineita, esim. lis√§tty√§ sokeria, suolaa tai tyydyttyneit√§ rasvoja, torjunta-aineiden tai el√§inl√§√§kkeiden j√§√§mi√§ tai keinotekoisia lis√§aineita. Ravitsemuslaadun indeksi perustuu ruoan ravintoainetiheyteen, jolla tarkoitetaan ruoan sis√§lt√§mi√§ ravintoaineita kaloria kohti. Lue lis√§√§ »

Luomu- ja lähiruokaa ammattikeittiöille

Mikkelin kaupungilla ty√∂skentelev√§ Eija Piispa kutsuu itse√§√§n leikillisesti ”ison perheen √§idiksi”. Ruokaa laitetaan keskuskeitti√∂ll√§ yli kuudelletuhannelle joka p√§iv√§. Eijan ja kollegoidensa ansiosta Mikkelin kaupunki on tarjonnut l√§hi- ja luomuruokaa parhaansa mukaan jo paljon ennen valtakunnallista keskustelua aiheesta. Eija Piispa kertoo LuomuTIETOverkon verkkoluennossa miten suurkeitti√∂ t√§ss√§ onnistuu ja mit√§ tuottajan kannattaa tehd√§ saadakseen ammattikeitti√∂n asiakkaakseen. Lue lis√§√§ »

Juva haastaa muut kunnat luomuruoan käyttäjiksi

L√§hi ‚Äď ja luomuruoan osuus nostetaan 40 %:iin Juvan kirkonkyl√§n julkisessa ruokailussa vuoden 2014 loppuun menness√§. Asiasta p√§√§tti Juvan kunnanvaltuusto 100-vuotisjuhlakokouksessa. Samalla Juvan kunta haastaa Etel√§-Savon muut kunnat tekem√§√§n vastaava p√§√§t√∂s. Lue lis√§√§ »

60 prosenttia luomuruokaa julkisiin ammattikeittiöihin Tanskassa

Julkisten ammattikeitti√∂iden tulee tarjota 60 prosenttia luomuruokaa hallituksen uuden tavoitteen mukaan. Uuden tavoitteen julkisten ammattikeitti√∂iden luomuruoan¬†osuudelle¬†on asettanut Tanskan uusi elintarvikeministeri Mette Gjerskov.¬†¬†Tavoitteen saavuttamiseksi luvataan rahoitusta mm tehostettuun neuvontaan. Toimenpide on osa hallituksen esityst√§ ensi vuoden Luomun kehitt√§mispaketiksi. Lue lis√§√§ »

Ruoasta jo 75 prosenttia luomua Kööpenhaminan ruokaloissa

Ruoasta jo 75 prosenttia on luomua vuoden 2011 loppuun mennessä, kertoi tanskalainen Anya Hultberg Ekocentrian järjestämässä lähiruokaseminaarissa lokakuun alussa. Tavoitteena on nostaa luomuruoan osuus Kööpenhaminan ruokaloissa 90 prosenttiin vuoteen 2015 mennessä.

Luomutavoitteiden saavuttamisessa on edetty hyvin, kertoi Hultberg. Vuonna 2009 K√∂√∂penhaminan ruokaloiden ruoasta 60 prosenttia oli luomua. Lue lis√§√§ »

Julkaisu vauhdittaa luomuruoan terveellisyyskeskustelua

Suomessa on her√§tty pohtimaan yh√§ laajemmin ruokavalion merkityst√§ terveydellemme. L√§√§ketieteess√§ ja elintarviketeollisuudessa on alettu tutkia ruoka-aineiden terveysvaikutuksia ja toisaalta tavalliset ihmiset ovat alkaneet huolestua yh√§ teollistuvammasta elintarviketuotannosta sek√§ ymp√§rist√∂n saastumisesta, joiden seurauksina viime vuosien laajoja ruokaskandaaleja voidaan pit√§√§. Luomun√§k√∂kulman keskusteluun tuo Marja Nuoran laatima keskustelupaperi Luomu ja Terveellisyys. Lue lis√§√§ »

Roskiin 5 prosenttia kotitalouksien ruoasta

Suomalainen heittää syömäkelpoista ruokaa roskiin 20 Р30 kiloa vuodessa. Yksittäinen kotitalous haaskaa vuosittain 50 Р65 kiloa. Eniten pois heitetään vihanneksia ja kotiruokaa.  Suomalaisten kotitalouksien ruokahävikin määrää, laatua ja taustatekijöitä selvitettiin MTT:n Foodspill-projektissa.

Kotitaloudet tuhlaavat vuosittain noin viisi prosenttia ostamastaan ruuasta. Eniten ruokah√§vikki√§ henke√§ kohti syntyy sinkkutalouksissa, erityisesti yksin asuvilla naisilla. Lue lis√§√§ »