‘antibiootit’ arkisto

Antibioottiresistenssin seurantaraportti julkaistu EU:ssa

Ruokamyrkytyksi√§ Euroopassa aiheuttavat bakteerit, salmonella ja kampylobakteeri, osoittautuivat usein vastustuskykyisiksi usealle antibiootille. Antibioottiresistenssin esiintyvyys el√§imist√§ ja elintarvikkeista eristetyiss√§ bakteereissa vastasi vuoden 2010 kartoituksessa edellisvuosia. Pohjoismaissa el√§imist√§ eristetyill√§ bakteereilla tavataan antibioottiresistenssi√§ selv√§sti harvemmin kuin Euroopassa keskim√§√§rin. Tiedot k√§yv√§t ilmi Euroopan elintarviketurvallisuusviranomaisen EFSAn ja Euroopan tautikeskus ECDC:n toisesta yhteisraportista. Lue lis√§√§ »

Vastustuskykyisiä bakteereja Etelämantereella

Lähes kaikille antibiooteille vastustuskykyiset bakteerit eivät ole enää vain ihmisten ongelma, vaan ympäristöongelma. Ruotsalaistutkijat löysivät kolibakteerin antibioottiresistenttiä muotoa merivedestä Chilen antarktisten tutkimusasemien läheisyydestä.

Etel√§mantereelta l√∂ydetty kolibakteeri tuottaa ESBL-entsyymi√§, joka tekee sen vastustuskykyiseksi suurimmalle osalle tunnettuja antibiootteja. Lue lis√§√§ »

Superbakteerit levinneet luonnonvaraisiin eläimiin

Pel√§ttyj√§ ja l√§hes kaikille antibiooteille vastustuskykyisi√§ bakteereja on l√∂ydetty ensimm√§isen kerran villiel√§imist√§ Yhdysvalloissa. Tutkijoiden mukaan on l√§hes mahdotonta selvitt√§√§, miten villiel√§imet ovat bakteerin saaneet. Lue lis√§√§ »

Antibioottiresistenssi yleistyy elintarvikkeissa Saksassa

Lukuisat ihmiselle haitalliset bakteerit ovat kehitt√§neet resistenssin antibiooteille. Seurauksena on, ett√§ l√§√§kkeet menett√§v√§t tehonsa. Sairausajat pitenev√§t. Toisinaan sairauksista tulee hengenvaarallisia. Antibioottiresistenssin laajuudesta Saksan elintarvikeketjussa laajan tutkimuksen teki Saksan liittovaltion riskientutkimuslaitos (Bundesinstitut f√ľr Risikobewertung (BfR). Lue lis√§√§ »

Antibioottiresistenssiä luomusiipikarjoissa tavanomaista vähemmän

Kanat laitumella Luonnonmukaisesti tuotetut kananmunat ja siipikarja ei sis√§ll√§ tavanomaista enemp√§√§ mikrobeja. Luomutuotetut tuotteet sis√§lt√§v√§t sit√§ vastoin merkitt√§v√§sti v√§hemm√§n antibiooteille resistenttej√§ mikrobeja. T√§m√§ on luomusiipikarjaelintarvikkeiden selke√§ etu kuluttajille. T√§h√§n tulokseen on tultu Muenchenin yliopiston kotiel√§inhygienian laitoksen tutkimuksissa. Lue lis√§√§ »

Antibiootteja löytyy vihanneksista

El√§imille k√§ytett√§vien antibioottien j√§√§mi√§ on l√∂ydetty vihanneksista. L√∂yd√∂n ovat tehneet Minnesotan yliopiston tutkijat. El√§inten l√§√§kint√§√§n k√§ytett√§v√§t antibiootit voivat siten siirty√§ ihmisravinnoksi k√§ytett√§viin kasveihin. Lue lis√§√§ »

Antibioottiresistenssin lisääntyminen maaperässä

Maaper√§n mikrobien antibioottiresistenssi lis√§√§ntyy jatkuvasti huolimatta antibioottien k√§yt√∂n tiukemmasta valvonnasta ja j√§tehuoltomenetelmien kehittymisest√§.¬† N√§ihin tuloksiin on p√§√§tynyt Newcastlen yliopiston tutkimusryhm√§.¬†Environmental Science and Technology -lehdess√§ julkaistu raportti perustuu tutkimustuloksiin, jotka on saatu vuosien 1940 ja 2008 v√§lill√§ Alankomaissa viidelt√§ eri sijaintipaikalta ker√§tyist√§ maaper√§n√§ytteist√§. Lue lis√§√§ »

Lannan antibiootit nousevat kasveihin

Viljelykasvit ottavat juurillaan¬† lietelannassa maahan levitettyj√§ antibiootteja. Tutkijat ovat osoittaneet antibioottien nousun kasveihin ensimm√§ist√§ kertaa. Tutkimus on tehty Saksassa Paderbornin yliopiston kemian laitoksella yhteisty√∂ss√§ Etel√§-Westfalenin ammattikorkeakoulun ja liittovaltion ravitsemus- ja elintarvikelaitoksen kanssa. Lue lis√§√§ »