‘apilanurmi’ arkisto

Kokemuksia Väljän tilalta

 

Peltoviljelyn järjestäminen tasapainoisesti on luomuviljelyn perusta. Viljelykierrossa vaihdellaan typensitojakasveja ja viljakasveja. Apilan ja muiden palkokasvien viljelytekniikan hallinta on tärkeää koko viljelyn menestymiselle. Eri viljalajien ja palkoviljojen seosviljely voi parantaa viljelyvarmuutta ja lisätä satotasoja. Aluskasvien käyttö on mahdollisuus tehostaa viljelyä monin tavoin. Rikkakasvien hallintaa viljelytekniikan avulla on tarpeen opetella. Luomuviljelijä Marko Väljä kertoi LuomuTIETOverkolle viljelykokemuksiaan luomukarjatilan viljelyn toteuttamisesta tehokkaasti.  
Lue lis√§√§ »

Palkokasvien viljely säilörehuksi ja viherlannoitukseen

Palkokasvit ovat keskeisi√§ pyritt√§ess√§ omavaraiseen typpitalouteen. Palkokasvit ovat my√∂s t√§rkeit√§ valkuaisomavaraisuuden kannalta. Mitk√§ palkokasvit soveltuvat meill√§ viljelt√§viksi? Millaista viljelytekniikkaa niiden viljelyss√§ on syyt√§ k√§ytt√§√§? Yksi- ja monivuotisten palkokasvien ominaisuuksia ja viljelytekniikkaa valottaa tutkija Arja Nyk√§sen LuomuTIETOverkolle laatimat monipuoliset multimediaesitykset. Lue lis√§√§ »

Palkokasvit ilmastonmuutoksen hillitsijöinä sekä biopolttoaineiden raaka-aineena

Palkokasvien kyky sitoa typpe√§ v√§hent√§√§ fossiilisista energial√§hteist√§ per√§isin olevia hiilidioksidip√§√§st√∂j√§ ja¬†tuottaa pienempi√§ ilokaasu- eli dityppioksidip√§√§st√∂j√§ verrattuna teollisesti valmistetulla typell√§ lannoitettuihin viljely- ja laidunj√§rjestelmiin. Palkokasvit my√∂s nopeuttavat hiilen varastoitumista maaper√§√§n. Useiden erilaisten ekosysteemipalvelujen tarjoamisen lis√§ksi palkokasvit voivat toimia arvokkaina raaka-aineina biojalostamoille korvaten raaka√∂ljyyn perustuvia materiaaleja. Lue lis√§√§ »

50 prosenttia luomuun vuoteen 2030 mennessä?

Maabrändityöryhmä asetti tavoitteeksi nostaa Suomen luomuviljelyalan puoleen koko viljelyalasta vuoteen 2030 mennessä. MTT:n tuoreen Luomu 50 -raportin mukaan tämä edellyttäisi luomuviljelyn lisääntymistä kymmenen prosentin vuosivauhdilla. Tehokas luomutuotanto ja ravinnetalous vaatisivat myös kasvin- ja kotieläintuotannon kiinteämpää vuorovaikutusta.

Luomuviljely on saavuttanut Suomessa jo varsin vankan jalansijan ja tuotantopinta-ala on noin kahdeksan prosenttia kokonaisviljelyalasta. Luomutuotteiden markkinaosuus on kuitenkin vain prosentin luokkaa, mik√§ viittaa siihen, ett√§ tuotantoketju ei toimi ongelmitta. Lue lis√§√§ »

Laiduntaminen luonnonmukaisessa tuotannossa

Laiduntaminen vahvistaa luomun imagoa, koska se on luonnonmukaisinta märehtijöiden ruokintaa, joka lisää eläinten hyvinvointia ja terveyttä. Laiduntaminen tarjoaa eläimille mahdollisuuden lajinmukaiseen käyttäytymiseen, jalat vahvistuvat, ja eläimet saavat vitamiineja laidunrehusta ja auringon valosta. Laidunrehun tuotantokustannus/rehuyksikkö on säilörehua alhaisempi, sulavampi laidunrehu lypsättää hyvin. Laiduntaminen on myös monimuotoisuutta lisäävä tekijä, joka mahdollistaa elinympäristöjä monille lajeille.

Eeva Kuusela on laatinut Tietokortin laiduntamisesta luomutuotannossa.

Lue lis√§√§ »

Apilan ja nurmipalkokasvien taudit

Apilassa ja muissa viherlannoitukseen k√§ytett√§viss√§ palkokasveissa on melko v√§h√§n niille itselleen haitallisia tauteja. ¬†Asko Hannukkala MTT:lt√§ teki LuomuTIETOverkolle tietokortin n√§ist√§ taudeista ja niiden hallinnasta. Lue lis√§√§ »

Kokemuksia sinimailasen viljelystä

Sinimailasen viljely kiinnostaa varsinkin maidontuottajia. Kasvi on kuitenkin haasteellinen viljelt√§v√§. Maidontuottaja Marko M√§ki-Arvelan kokemuksia sinimailasen viljelyst√§ on oheisessa PP-esityksess√§, joka sis√§lt√§√§ runsaasti havainnollisia valokuvia sinimailaskasvustoista. Lue lis√§√§ »

Märehtijän ruokinta luomussa

Märehtijöiden ruokintaan kuuluu luomutuotannossa luonteenomaisesti palkokasvien käyttö. Märehtijät ovat varsin joustavia valkuaisrehustuksen osalta. Kasvilajin vaikutus rehujen kivennäiskoostumukseen on huomioitava ruokinnassa.

Professori Marketta Rinne kertoi LuomuTIETOverkolle m√§rehtij√∂iden ruokinnasta luomussa. Materiaali julkaistaan verkkoluentoina nelj√§ss√§ osassa. Lue lis√§√§ »

Karkearehulla terveellisempää maitoa?

Lehmien ruokinta vaikuttaa maidon rasvakoostumukseen. Jotta kotiel√§intuotteisiin saataisiin ihmisen terveyden kannalta edullisempi koostumus, kannattaa maidon rasvahappokoostumukseen pyrki√§ vaikuttamaan. Lue lis√§√§ »

Omavarainen valkuaisruokinta kiinnostaa viljelijöitä

Valkuaisruokinnan omavaraistaminen ja kustannusten s√§√§st√§minen kiinnostaa maidon- ja naudanlihan tuottajia. Tehoa omavaraiseen valkuaisruokintaan ‚Äď kurssit vetiv√§t salit t√§yteen Uudessakaupungissa 16-17.2.2011 ja Kuopiossa 21-22.2.2011. Noin 200 maidon- ja naudanlihan tuottajaa sai tuhdit paketit uutta ajateltavaa valkuaisrehujen viljelyyn ulkomaisten ja kotimaisten alustusten v√§lityksell√§. Kurssit j√§rjesti omavaraisen valkuaisruokinnan teemaryhm√§, MTT, Helsingin yliopiston Ruralia-instituutin LuomuTIETOverkko-hanke sek√§ Older Grupp Virosta. Lue lis√§√§ »